Megmenteni a Megmenthetőt

Szász Károly ékszerkiállításának megnyitója Cselényi Eszter Celeni ruhakollekciójának bemutatójával az óbudai Esernyősben.

Az elismert iparművész és a sikeres ruhatervező közös metszéspontjaként különleges esemény mutatja be, hogyan nyer ihletet mindkét művész a múlt emlékeiből. Szász Károly üveg és porcelán antikvitásokat varázsol újjá ékszerkülönlegességekként, míg Cselényi Eszter legújabb kollekciójával Budapest szecessziós emlékeit menti át egyedi tervezésű ruhakölteményeinek színeibe, hímzéseibe és vonalaiba. A megnyitón közreműködik Kézdy Luca hegedűművész. Az esemény az Ars Sacra Fesztivál 2017 programja.

Fotó forrása: Esernyős Galéria

„Egyszer úgy alakult, hogy meg kellett mentenem egy Herendi porcelánmadár letört csőrét – idézi fel Szász Károly ékszerművész. – Sikerült az akció. Innen jött aztán az ötlet: megmenteni a megmenthetőt. Ez a gondolat mindig is bennem volt. Műhelyemben üveg és porcelán tárgyakat restaurálok. Egyik nap egy idős hölgy behozott hozzám egy Zsolnay csészét, ami már nagyon meg volt repedve. Sajnos nem tudtam megmenteni, darabokra tört. Személyes tragédiaként éltem meg. Akkor kitaláltam, hogy a szebb részeiből, gyűrűt, fülbevalót és nyakláncot csinálok, hadd éljen tovább! Valaha ezek a porcelán tárgyak felbecsülhetetlen értékkel bírtak. Birtokokat vagy éppen lovaskocsit adtak értük. Szeretek a különböző antikvitásokban nagyon-nagyon régi porcelán darabkák, sérült tárgyak után kutatni. Egyből meglátom bennük a fülbevalót, medált vagy egyéb ékszerformát. Nagy múltú épületek, például a Mátyás-templom vagy kastélyok restaurálásából származó épületüvegekből is szívesen alkotok. Kifejlesztettem egy saját, levédett találmányt, amelyben úszó, táncoló gyémánttal és drágakövekkel társítom az antik üvegeket. Ennek az ékszercsaládnak lett a neve a mára ismertté vált „Megcsiszolt fény”-kollekció.”

Szász Károly – Fotó forrása: Esernyős Galéria

A Celeni 2017-es Őszi/Téli kollekcióját a XX. század fordulójának modernizálódó fővárosi lüktetése igézte meg, amely ma is felfedezhető a főváros építészetében. Cselényi Eszter ruhatervező inspirációként a Hajós utca 32. szám alatti épületet vette alapul, amely egy teljes évszázadon átívelve köti össze a főváros szecessziós formáit a jelennel.  A Szedő Ház nevét a papírgyáros házaspárról kapta, akik az 1900-as évek elején építtették. Az épület ornamentikájában a virágdíszítésekre fektettek nagy hangsúlyt, ólom ablakait a híres császári- és királyi üvegfestő, Róth Miksa tervezte. Legfelső emeletén egy műterem tetőt alakíttattak ki, rejtélyes hangulatot kölcsönözve ma is az egész lépcsőháznak, melynek rengeteg részletéből kellett kiszűrni a kollekcióban megjelenő elemeket. A kovácsoltvas korlátok szabadon áramló, stilizált növényvilág motívumai hímzés formájában kaptak helyet a ruhákon. A szecesszió összefutó vonalai és hullámai jelennek meg a plisszírozásban, valamint egy különlegesen bordázott anyagban. Róth Miksa púder ablakai, a lépcsőház téglás, kopott falai, a korlát bronzos árnyalatai a kollekció alapszíneit képezik. Az anyaghasználat és stílusvilág pedig arra a korra és a Szedő házaspár női tagjára reflektál, aki képzeletünkben a jelenben is makulátlan, modern megjelenésű, elegánsan képviselve a régmúlt idők klasszikus értékeit ma is.

Cselényi Eszter – Fotó forrása: Esernyős Galéria

Helyszín: Esernyős Galéria – 1033 Bp., Fő tér 2.
Időpont: Szeptember 21. Csütörtök 19.00

Forrás: Esernyős Galéria
,