Faust-díjra jelölték Mundruczó Kornélt a Proton Színház Látszatélet rendezéséért

A Német Színházi Szövetség (Deutscher Bühnenverein) Faust-díjra jelölte Mundruczó Kornélt a Proton Színház Látszatélet című előadásában végzett kiemelkedő rendezői munkájáért.

Mundruczó Kornél © Fegyvernek Sándor

A legjelentősebb német színházi díj minden esetben az előző év legjobb színházi teljesítményeit jutalmazza, azokat a művészeket tüntetik ki vele, akiknek a munkája irányadó a német színház számára. A jelölés hatalmas elismerésnek számít, főleg, hogy a díj történetében most először került a jelöltek közé nem német színház, jelen esetben egy független magyar társulat, a Proton Színház produkciója.

A Faust-díjat idén tizenegyedik alkalommal adják át nyolc kategóriában: legjobb színházi rendezés, legjobb színész/színésznő, legjobb zenés színházi rendezés, legjobb zenés színész/színésznő, legjobb koreográfia, legjobb táncos/táncosnő, legjobb gyermek- és ifjúsági rendezés és legjobb díszlet és jelmez. Mundruczó Kornélt a legjobb színházi rendezés kategóriában jelölték, Joanna Praml és Johanna Wehner rendezőnők mellett. Az életműdíjat Elfirede Jelinek kapja. A díjátadó 2017. november 3-án lesz Lipcsében.

A Látszatélet a Proton Színház működési struktúrájának megfelelően nemzetközi koprodukcióban készült, nyolc koprodukciós partnere közül négy német: a Theater Oberhausen, a berlini HAU Hebbel am Ufer, a drezdai HELLERAU – European Center for the Arts, a Wiesbaden Biennale, illetve a Bécsi Ünnepi Hetek, a lille-i La Rose des Vents, a Théâtre de Strasbourg/Scène européenne és a Trafó Kortárs Művészetek Háza volt, producere Büki Dóra, a Proton ügyvezetője.

Az előadás világpremierje a Bécsi Ünnepi Heteken, németországi bemutatója pedig a Theater Oberhausenben volt. Azonban nem a Faust-jelölés az első elismerés, amiben német nyelvterületen részesül az előadás: Ausztriában, Németországban és Svájcban kapott kiemelkedően jó kritikák mellett 2017 elején a legjelentősebb német színházi portál, a nachtkritik.de szerkesztősége a 2016-os év 50 legjobb színdarabja közé választotta a Proton Színház előadását, ahol a nézők szavazatai alapján végül a 8. helyen végzett.

„Mundruczó Kornél hiperrealista mesterműve.” (mottingers-meinung.at, Ausztria) 

„Az arc mint harctér, a bérlakás mint mikroszkóp, a színpad mint nagyítóüveg: az 1975-ben született Mundruczó Kornél színházművészete kis léptékben, éles körvonalakat használva reflektál a társadalmi viszonyokra, és ezáltal válik a Látszatélet egyszerre költői és politikai eseménnyé.” (Frankfurter Allgemeine Zeitung, Németország)

„Ez a színház a természet erejével hat.” (Neue Zürcher Zeitung, Svájc)

A Látszaélet szerzője Wéber Kata, díszlettervezője Ágh Márton, aki Domán Melindával együtt a jelmezeket is jegyzi, fénytervezője Éltető András zeneszerzője, Asher Goldschmidt. Az egyes szerepeket a Proton Színház virtuális társulatának tagjai Monori Lili, Láng Annamária és Rába Roland mellett Jéger Zsombor, az Örkény Színház társulatának tagja és Kozma Dáriusz játsszák.

A színdarab az őszi vendégjátékokat követően itthon legközelebb a magyar koprodukciós partner, a Trafó Kortárs Művészetek Háza műsorán látható 2017. november 27-én, 28-án és 29-én.