Oltalom és jövő a kinyújtott kéz

Életünk első három évében eldől, milyen mértékben bontakozhat ki a bennünk rejtőzködő csoda.

Az újszülöttek alig különböznek egymástól, de amikor néhány nap után hazaviszik őket a kórházból, az egyiket takaros otthon, tiszta szoba és kiságy, a másikat düledező hajlék, huzatos szoba, a testvérekkel közös fekhely várja.

© Szigetváry Zsolt

Az óvodában az egyik labdázik, rajzol és verset mond, a másik hangoskodik, nem figyel az óvó nénire, s fegyelmezetlenségével akar kitűnni.

Az iskolában az egyiknek a tehetségére figyelnek fel, s dicső jövőt vizionálnak, a másikat elviselik, megtűrik, de legszívesebben megszabadulnának tőle.

A legszegényebb településekre érkező gyerekek egynegyedének már a születéskor sincs esélye a beilleszkedésre körülményei miatt, a másik huszonöt százalékuk pedig behozhatatlannak tűnő hátrányba kerül, mire óvodába megy.

© Szigetváry Zsolt

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat négy településen kísérleti programot indít. Tarnabodon, Gyulajon, Tiszabőn, Tiszaburán születő gyermekeket oltalmukba fogadják, kézen fogják és születésük pillanatától kezdve kísérik őket. Odafigyelnek, hogy minden kisbabának jusson elég tápszer, legyenek színes játékai, és kis ágya, ahol tisztaság van, télen pedig meleg is van. Legyen természetes a tiszta ruha, a jó cipő, és derüljön ki időben, ha orvosra van szüksége.

Egyszerű, kézenfekvő dolgokat szeretnének, olyanokat, amik máshol természetesek, itt azonban hiányoznak. Négy település kétszáz gyermekét szeretnék kézen fogni és elkísérni az óvodáig.

„Kezünk van, eddig elég erősnek bizonyult, mégis kérjük az Önök nélkülözhetetlen segítségét. Legyenek nagylelkűek! Segítsenek!” – kérte Kozma Imre atya a Budapest Borfesztivál 18. Jótékonyság Borárverésének licitálóit az este megkezdésekor.

© Szigetváry Zsolt

A Jótékonysági Borárverés idén 17. alkalommal került megrendezésre, ahol az árverési tételeket felajánlók és sikeres vállalkozók, magánszemélyek egy közös ügy érdekében segítettek. Az adományozó kedvű licitálóknak köszönhetően 5.865.000 forint gyűlt össze, melyet a 28 éves Magyar Máltai Szeretetszolgálat kísérleti projektje kapta.

A 38 tétel közül a kikiáltási árhoz képest a legmagasabb vételi áron a Chilei Nagykövetség által felajánlott 6 palackból álló chilei borválogatás kelt el 400.000 forintért, ami egyben a legmagasabb áron eladott tétel is volt. A tétel viszonylag hamar megtalálta gazdáját, aki határozottan harcolt a kiszemelt válogatásért. A 10.000 forintos kikiáltási árhoz képes tizenkét és félszeres áron, 250.000 forintért kelt el a Kreinbacher Birtok három palackos válogatása. A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. már megszokott módon idén is egy exkluzív borhűtőt ajánlott fel 6 palack Bock Imperium SPAR válogatás borral, ami 25.000 forint kikiáltási árról indulva végül 180.000 forintért kelt el. Az árverés legexkluzívabb és legmagasabb kikiáltási árú tétele a Grand Tokaj Zrt. által felajánlott 1947-es évjáratú Tokaji Eszencia volt, ami nagyon gyorsan, a 350.000 forintos kikiáltási áron kelt el. Jelentős sikere volt még a Budapest Borfesztivált szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. által felajánlott 6 palackos VinAgora aranyérmes külföldi borválogatásnak, amely 50.000 forintról indult és 240.000 forinton zárt.

© Szigetváry Zsolt

Az eseményen László Ágnes a Budapest Borfesztivál egykori sajtófőnöke és férje, a nemrég elhunyt fotós, Szalay Zoltán kitüntető oklevelet kapott több évtizedes, rászorulókat segítő munkájáért a Máltai Szeretetszolgálattól.

Idén közel negyvenháromezren látogattak el a 26. Budapest Borfesztiválra. Az időjárás mindig meghatározza a rendezvény sikerességét, idén ideális körülmények biztosítottak felhőtlen szórakozást a vendégeknek. A borok mellett minden idők leggazdagabb kulturális műsora kínált szórakozást négy színpadon, melyet változatos gasztronómiai kínálat, interaktív szakmai programok, gyerekprogramok tettek mindenki számára felejthetetlenné.

www.aborfesztival.hu         

www.facebook/borfesztival.hu

Forrás:Budapest Borfesztivál
,