Utas és holdvilág négy és fél órás playback előadásban – TÁP Színház – Premmier

TÁP Színház / Szerb Antal: Utas és holdvilág
PREMIER
2017. szeptember 14-15. 18:00 óra
Trafó Kortárs Művészetek Háza

Négy és fél órás playback előadásban dolgozza fel Vajdai Vilmos és a TÁP Színház Szerb Antal idén 80 éves regényét, az Utas és holdvilágot. A rendező 15 éve nyúlt először az anyaghoz, akkor egy rádiójáték készült a regényből Csányi Sándor, Halász Péter és Ónodi Eszter főszereplésével, ők szólalnak meg a mostani produkcióban is, testeket hozzá többek között Törőcsik Franciskától, Kálid Artúrtól és Hegymegi Mátétól kölcsönöznek. Grandiózus előadás lebilincselő vizualitással, amelyet a MOME hallgatói egy csapat profi videóssal karöltve, Juhász András vezetésével álmodnak és valósítanak meg.

Fotó forrása: Trafó Kortárs Művészetek Háza

A TÁP Színház 2007-es Keresők című előadása mondható a mostani Utas és holdvilág formai előképének, amelyben szintén egy korábban felvett rádiójáték adta az előadás alapját. A kultikus alapművel 2002-ben dolgozott először Vajdai Vilmos: akkor készítette az előadás kiindulópontjául szolgáló rádiójátékot. A Szerb Antal regényéből készült hangjáték felhasználásával készülő előadás létrehozását Vajdai Vilmos a hangrögzítés óta vágyott megvalósítani. A csapat egy része a nyáron egy olaszországi út során szívta magába az Utas és holdvilág levegőjét, ezt pedig egy hosszú próbafolyamat követett. Az előadás nem szimpla adaptáció: azt is megmutatja, hogy kortársakat megszégyenítően friss és fiatalos műről van szó.

A szeptember 14-én bemutatandó produkció komoly összefogás eredménye, hiszen profi művészek és tanítványaik csatlakoztak a munkához. Hegymegi Máté nemcsak szerepel az előadásban, de a mozgásért is ő felel, a jelmezt a nagysikerű Tabu Kollekció egyik alkotója és tervezője, Nagy Fruzsina készíti az MKE és a MOME hallgatóival. A Don’t Eat Group vizuális élmunkása és a MOME oktatója, Juhász András diákjaival együtt,  Bartha Mátéval, Horesnyi Mátéval, Huszár Dániellel, Nagy Gergővel és Varga Vincével kiegészülve  gondoskodnak a produkció különleges látványvilágáról. Az összefogáshoz – ha nem is művészileg – bárki csatlakozhat, hiszen a TÁP crowdfounding kampányt is indít az utánjátszásokhoz, hogy minél tovább műsoron maradhasson az előadás. A kampány a premier napján, szeptember 14-én élesedik ezen a linken: https://igg.me/at/utasesholdvilag.

A rádiójátékra playbackelő színészek számára az előadás próbafolyamata komoly színészi tréninggel ér fel, hiszen egy másik színész hangjának testet adni olyan feladat, mellyel más helyzetben nem találkoznak. A színpadon jelen lévő színész és a rögzített hangzó szöveg találkozása automatikusan veti fel az eseményeknek való kiszolgáltatottság témáját, erősíti a szereplők végzetszerű sodródásának érzetét.

SZEREPLŐK
Mihály –  Laboda Kornél
Erzsi – Törőcsik Franciska
Perzsa – Kálid Artúr
Szepetneki – Hegymegi Máté
Éva – Fátyol Hermina
Zoltán – Farkas Ádám
Ellesley doktor /Apa- Márton András
Ervin – Horkay Barnabás
Sári – Háda Fruzsina
Waldheim Rudi – Egger Géza
Narrátorok: Csányi Dávid, Göndör László, Váradi Gábor

HANGOK
Erzsi – Ónodi Eszter
Mihály – Bodó Viktor
Elbeszélő – Gálffi László
Szepetneki János – Csányi Sándor
Zoltán – Hajdú István
Utas – Takátsy Péter
Ellesley – Lukáts Andor
Millicent – Pokorny Lia
Ervin – Zsótér Sándor
Sári – Kecskés Karina
Perzsa – Halász Péter
Waldheim Rudi – Mucsi Zoltán
Portás – Ternyák Zoltán
Nő – Gryllus Dorka
Vannina – Hámori Gabriella
Éva – Marozsán Erika
Apa – Szacsvay László

Adaptáció: Turai Tamás

Az előadás dramaturgja: Bíró Bence
Mozgás: Hegymegi Máté
Jelmeztervező: Nagy Fruzsina
Jelmeztervező munkatársa: Szabados Luca, továbbá az MKE és a MOME hallgatói: Bartos Letícia, Dávid Luca, Gyimóthy Noémi, Kuti Letícia, Mikes Anna

Díszlettervező: Horváth Jenny
Díszlettervező munkatársa: Devich Botond
Fénytervező: Bányai Tamás
Látvány: Juhász András
Videó: Bartha Máté, Horesnyi Máté, Huszár Dániel, Nagy Gergő, Varga Vince és a MOME Média Intézetének hallgatói: Halák László András, Kovács Dorottya, Lődi Áron, Maruscsák Dávid, Szatmári Bendegúz, Válics Péter
Festő: Kőszeghy Flóra
Film: Pálos György, Papp Bojána
Műszaki munkatárs: Bredán Máté
A rendező munkatársa: Cseh Adrienn
Produkciós vezető: Imely Zoltán

Rendező: Vajdai Vilmos

Producer: Táp Alapítvány
Koprodukciós partner: Trafó KMH
Kommunikációs tanácsadó: Carbon Group Communication Kft. www.carbongroup.hu – Gosztonyi Csaba
Támogatók: NKA, Delta Informatika Zrt., Somogyi Endre
Köszönet a Katona József Színháznak
Külön köszönet Fábián Noéminek

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza