Újra a mozikban A halál 50 órája

Ken Annakin szélesvásznú háborús eposza közel 50 évvel az eredeti bemutatója után rövid ideig újra mozivásznon látható. A digitálisan restaurált filmklasszikus szeptember 15-től limitált vetítéssorozatban, csupán egy hétig lesz műsoron a budapesti Corvin Mozi nagytermében és vidéki művészmozikban.

A kora legnagyobb sztárjaival, Henry Fonda, Robert Shaw, Charles Bronson, valamint a legjobb mellékszereplő kategóriában Golden Globe-díjra jelölt Telly Savalas főszereplésével megszületett filmeposz az ardenneki ütközetet dolgozza fel, amely a második világháború egyik legfontosabb eseménye volt. A Ken Annakin rendezte filmklasszikus három napba sűríti a majd egy hónapig tartó, Belgium, Luxemburg és Németország területén zajló offenzíva eseményeit. A történet 1944 karácsonya előtt kezdődik, amikor az Ardennek vidékén állomásozó amerikai katonák körében terjedni kezdett a hír, hogy a háború hamarosan befejeződik. Kiley ezredes (Henry Fonda) az egyetlen, aki kételkedik ebben. Német támadástól tart, de a parancsnokságon túlzottnak találják aggodalmát, és nem adnak hitelt szavainak. Hamarosan azonban beigazolódik, hogy neki volt igaza…1944 decemberében az egyre szűkülő Harmadik Birodalom egy utolsó kétségbeesett és önpusztító ellentámadást indított. A szűkös erőforrások miatt összesen csupán 50 óra állt a németek rendelkezésre., ennek ellenére a híres-híredt Királytigris tankokból álló hadosztálynak sikerült mélyen betörnie az amerikai vonalak mögé.

A produkció kuriózuma, hogy a tipikus amerikai háborús filmekkel ellentétben nem csupán az egyik oldalt mutatja be, hanem hasonló hangsúlyt és árnyalt, kidolgozott karaktereket kapott mindkét fél. Bár számos történész és veterán katona hangoztatta a film történelmi pontatlanságait – Eisenhower egykori tábornok, az Egyesült Államok későbbi elnöke még sajtótájékoztatót is tartott ezekről – összességében egy korhű, a háború résztvevőinek lelkiállapotát, bátorságát, önfeláldozását, emberi gyengeségeit hitelesen ábrázoló mű született, melyben átérezhetőek a háború borzalmai, kegyetlensége és értelmetlensége. Jack Hildyard kitűnő operatőri munkájának köszönhetően a film látványvilága szinte meghazudtolja korát. Az extra-szélesvásznú, 70mm-es Ultra Panavision kamerákkal forgatott monumentális csatajeleneteknek és vérbeli háborús hangulatot tükröző képsoroknak köszönhetően néző úgy érezheti, szinte ott van a hadszíntéren: együtt halad a német tankokkal, körülötte dördülnek el a lövések, az orra előtt zajlanak a feszült hadi tanácskozások. Benjamin Frankel zeneszerző, akinek száz filmzenéje közül ez volt az utolsó, szimfonikus zeneművével járult hozzá a hatás erősítéséhez.

A film világpremierjét Hollywoodban tartották, 1965. december 16-án, az ardenneki csata kezdetének 21. évfordulóján, többek között azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az elterjedőben lévő otthoni televíziózás helyett egy kifejezetten mozivászonra született, monumentális filmalkotással csábítsák vissza a nézőket a filmszínházakba. A hazai mozik 1968-ban mutatták be, Tordy Géza, Mécs Károly, Somogyvári Rudolf, Sztankay István és további kiváló színészek magyar hangjával. A bemutató, amelynek itthoni zászlóshajója az akkori legnagyobb méretű vászonnal rendelkező Corvin Mozi volt, nagy siker lett, a háborús filmeposz mind a kritikusok, mind a nézők körében elismerést vívott ki.

A halál 50 órája szeptember 15-től digitálisan felújított képpel és hanggal, az eredeti magyar szinkronnal kerül újra a mozik műsorára, a filmtörténeti klasszikusok újra-bemutatására specializált Pannonia Entertainment forgalmazásában. A mozipremiereknél szokatlan módon mindössze egyetlen hétig látható, Budapesten kizárólag a Corvin Mozi legnagyobb vászonméretű Korda termében, emellett Kecskeméten és Nagykőrösön is műsorra tűzik.

Forrás Pannonia Entertainment