Nagy sikerrel zárult tegnap este a Római Magyar Akadémia fennállásának 90. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségsorozat első eseménye

Nagy sikerrel zárult tegnap este a Római Magyar Akadémia fennállásának 90. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségsorozat első eseménye.

Fotó forrása: Római Magyar Akadémia

Az “Akadémia 90/10”-es című képzőművészeti ösztöndíjasainak a kiállítását Révész Mária és Sulyok Miklós az NKA római művészeti ösztöndíj kuratóriumának tagjai nyitották meg, Dr. Puskás István, a Római Magyar Akadémia igazgatójának rövid köszöntőjét követően.

Révész Mária röviden ismertette az Akadémia 90 éves történetének legjelentősebb időszakait, kitérve a magyar kultúra mindazon személyiségeire (tudósok, írók, festők, szobrászok) és azok életműveire, akik az elmúlt 90 év alatt jelentős mértékben hozzájárultak a magyar kultúra olaszországi befogadásához. Csak néhány nevet említve ezek közül: Aba-Novák Vilmos, Monár C. Pál, Kerényi Károly, Pilinszky János, Weöres Sándor, Cs. Szabó László, Klaniczay Tibor, Szöllőssy András…

A Római Magyar Akadémiát “magyar szigetként” méltatta, amely “ma is élő, történelmi, tudományos és mávészeti központja Magyarországnak”.

Sulyok Miklós, aki a 90-es években művészeti titkárként az RMA Galériáját megszervezte, beszédében a jelenlegi tárlat művészeit és a látható alkotásokat mutatta be.

A római közönség tíz magyar kortárs művész, 21 darab műveit tekinthette meg (Baráth Nóra, Brückner János, Gaál Endre, Gyenes Zsolt, Horváth Dániel, Lenkey-Tóth Péter, Ludman Éva, Nagy Csilla, Szegedi Csaba, Vati Era,), a festészettől a videoinstallációkon át a konceptuális alkotásokig.

A vernissage során, valamint azt követően a hazai alternatív zenei élet egyik különleges szereplőjének, DJ Matildnak a 20-as évektől napjainkig terjedő zenei válogatását hallgathatták meg a résztvevők. (https://hu-hu.facebook.com/djmatild/)

A programsorozat 2017. szeptember 14-én, 19.30 órakor egy újabb kiállítással folytatódik. Ez alkalommal az érdeklődők betekintést nyernek a múlt századi magyar-olasz közös történelem egyik eddig kevésbé ismert fejezetébe. A “Róma magyar kedvencei” című sporttörténeti kiállítás, a magyar futball olasz labdarúgásra gyakorolt hatását tárja az érdeklődők elé.

Forrás: Római Magyar Akadémia