Amikor olvasólámpák fénye világítja be a Földet – Szeretjük az Olvasás Éjszakáját!

Úgy is mint szervezők, mint az Örkény István Könyvesbolt házigazdái, mint a Kossuth Kiadói Csoport vezetői, munkatársai és úgy is, mint a könyv jövőjében biztos emberek.

Évente sok könyvbemutatót szervezünk és büszkék vagyunk arra, hogy az Örkény István Könyvesbolt mára olyan találkozóhellyé vált, ahol a könyvek között jó eltölteni egy–két órát, ahol mindig ismerősökkel lehet találkozni, és ahol egy-egy esemény, könyvbemutató, kiállítás megnyitó után gazdagabbnak érezzük magunkat.

Az Olvasás Éjszakája kiemelkedik az éves események sorából. Ugyan a programjaink délután kezdődnek, de az ÉJSZAKA varázsa sok új érdeklődőt vonz hozzánk évről évre.

Idén az Olvasás Éjszakája azáltal is különlegessé válik, hogy ekkor lesz a Színházak Éjszakája is és mi a színházak világát is becsempésszük a mi éjszakánkba.

Délután 4 órakor Lackfi Jánossal, a nagy mesemondóval, a Dombontúli mesék és számtalan népszerű hangoskönyv szerzőjével indítjuk útjára az Olvasás Éjszakája programját.

Ezt követően a Noran Libro szerzői – Szentpéteri Nagy Richard, Szilágyi Ákos, Szunyogh Szabolcs, Vörös István és Tunyogi László – és könyvújdonságai kerülnek terítékre Kőrössi P. Józsefnek, a kiadó vezetőjének közreműködésével.

Hagyományunkat folytatva könyvpremierrel kedveskedünk vendégeinknek: Odze György SORSTÖRÖTTEK – Onódy Lajos és Bara Margit története című könyvét mutatja be a szerző jelenlétében Kőrössi P. József. Az Onódy-ügy a hatvanas évek legnagyobb elhallgatott botránya volt. Igazi nagy vesztese pedig Bara Margit, korának egyik legtehetségesebb és legszebb színésznője.

Nagy öröm számunkra, hogy az Olvasás Éjszakája és a Színházak Éjszakája találkozásaként este 7 órakor Halász Judit lesz a vendégünk, aki az idei POSZT-on bemutatott IKREK HAVA című, nagysikerű Radnóti estjéből ad válogatást.

A találkozás pedig folytatódik.

AZ ÍRÓK ÉS A SZÍNHÁZ szimbiózisának lehetünk szem és fültanúi abban a beszélgetésben, amelyben vendégeink lesznek:

Müller Péter író, dramaturg forgatókönyvíró, a hazai spirituális irodalom egyik legismertebb alakja. 1955 óta aktív tagja a Madách Színháznak, ahol 2018. március 29-én mutatják be Szomorú vasárnap című darabját Horgas Ádám rendezésében, Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter és Nagy Sándor főszereplésével. Müller Péter Sziámi költő, énekes, a hazai alternatív zenei élet emblematikus figurája. A Miskolci Nemzetközi Operafesztivál egyik megálmodója, és kipróbálta magát a Magyar Állami Operaház stratégiai, valamint a Miskolci Nemzeti Színház művészeti igazgatójaként is. Sára Júlia író, forgatókönyvíró, filmrendező. Hadar Galron Mikve című darabját nagy sikerrel állította színpadra idén februárban. A közelmúltban jelent meg harmadik, CODA című könyve a Noran Libro Kiadónál.

A színház és az irodalom egyszerre van jelen az opera műfajában, s aki erről úgy tud mesélni a közönségnek, hogy az is opera rajongóvá válik, aki addig idegenként kóborolt ebben a zenei világban az Baranyi Ferenc. Ő ezen az estén, 9 órakor egy librettista műhelytitkait osztja meg velünk vetítéssel egybekötött szubjektív operakalauzában, Karsai Franciska közreműködésével.

Záróeseményként, este 10 órakor sok érdekességet tartalmaz a Rolling Stones-legenda, Jávorszky Béla Szilárd vetítéssel színesített Zenei Szabadegyetemének különkiadása.

Ha ezen az éjszakán az irodalomé a főszerep, akkor kihagyhatatlan: Kocsis András Sándor  SZÍNEK ÉS FORMÁKIrodalmi arcképcsarnok című kiállítása az emeleten, a Cultiris Galériában!

Háziasszony: László Ágnes

MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!

A KOSSUTH KIADÓI CSOPORT PROGRAMJA AZ OLVASÁS ÉJSZAKÁJÁN
2017. szeptember 16., szombat
Örkény István Könyvesbolt
(1137 Budapest, Szent István krt.26.)

Háziasszony: László Ágnes

16.00 óra DOMBONTÚLI MESÉK – Vendégünk: Lackfi János, a nagy mesemondó

17.00 – 18.15 Noran Libro szerzői és könyvújdonságai
Szentpéteri Nagy Richárd, Szilágyi Ákos, Szunyogh Szabolcs, Vörös István és Tunyogi László
A szerzőkkel Kőrössi P. József, a kiadó vezetője beszélget

18.30 – 18.50 Könyvpremier
Odze György SORSTÖRÖTTEK – Onódy Lajos és Bara Margit története című könyvet mutatja be a szerző jelenlétében Kőrössi P. József

19.00 óra IKREK HAVA – Halász Judit Radnóti Miklós-estje

20.00 óra ÍRÓK ÉS A SZÍNHÁZ
Vendégeink: Müller Péter, Müller Péter Sziámi és Sára Júlia

21.00 óra Az OPERA-TÚRA őszi előzetese – Egy librettista műhelytitkai.
Baranyi Ferenc vetítéssel egybekötött szubjektív operakalauza Kassai Franciska közreműködésével

22.00 óra A Rolling Stones-legenda – Jávorszky Béla Szilárd Zenei Szabadegyetemének különkiadása

SZÍNEK ÉS FORMÁK – Irodalmi arcképcsarnok
Kocsis András Sándor kiállítása az emeleten, a Cultiris Galérirában

Forrás: Kossuth Kiadó