Színházak Éjszakája a Rózsavölgyi Szalonban, 2017. szeptember 16.

© Éder Vera

14.00 – 15.00 Freudok egymás közt

Az „egyik” Sigmund Freudot a Rózsavölgyi Szalon nézői már ismerhetik Mark St. Germain Az utolsó óra című művéből. A „másikat” 2017. szeptember 7-étől láthatják Éric-Emmanuel Schmitt Az ismeretlen című darabjában. Mindkettőhöz titokzatos látogató érkezik… Hogyan kezeli a helyzetet a pszichoanalízis idős mestere? Két Freud – „egyik” már Londonba emigrált, „másik” még a nácik által megszállt Bécsben él – beszélgetése. Két zseniális színész, két Tamás a színpadon: Jordán és Fodor.

15.15 – 16.15 Kortárs magyar dráma – a recept     

Milyen „alapanyagok” kellenek egy kortárs magyar drámához? Hogyan készül az új színpadi mű? Titkok, praktikák, és persze az „elkészítési mód”, amelyet ezúttal a Babérkoszorú-díjas Tóth Krisztina, az egyik legismertebb és legolvasottabb magyar szerző oszt meg a nézőkkel. Ugyanis éppen egy fekete humorú drámán dolgozik a Rózsavölgyi Szalon felkérésére.

Az íróval a darab rendezője, Csizmadia Tibor beszélget.

16.30 – 17.30 Kortársunk: Ibsen   

Ritkaság: klasszikus mű a Rózsavölgyi Szalonban. A Rosmersholm Henrik Ibsen életművének egyik legkiválóbban szerkesztett darabja, amely humorán, egyedi szimbólumain és pszichológiai mélységein keresztül a múlt bűneivel való kíméletlen szembesülést és a jelen választási lehetőségeinek reménytelenségét állítja középpontba. De tulajdonképpen tekinthető Ibsen kortársunknak is? Erről beszélget az előadás rendezője és főszereplője, Fesztbaum Béla és Kúnos László, a mű fordítója, a Corvina Könyvkiadó igazgatója.

17.45 – 18.45 „Emberi hang…”

Molnár Piroska gazdag életpályájához nemcsak jelentős drámai, hanem nagy zenés szerepek is hozzátartoznak – az operettől a musicalig, sőt, a klasszikus dalokig. Kiváló téma a Rózsavölgyi Szalon októberi premierjéhez. A csodálatos művésznő persze most is dalra fakad, miközben sok kérdéssel sok témát feszeget majd az előadás szerkesztő-rendezője, Vörös Róbert.

Közreműködik: Termes Rita.

19.00 – 19.45 Valentin nap éjszakája

Balsai Móni először látható a Rózsavölgyi Szalon színpadán. Alexandr Mardany Valentin nap éjszakája című darabjában debütál decemberben. Pályájáról, sikereiről és az előadásról beszélgetünk vele.

20.00 – 21.00 Kérem, én még nem játszottam       

Saját történetein keresztül férkőzünk közel Szép Ernő szívéhez. Új előadásunkban megmutatjuk, milyen csodálatos tehetségű író és milyen emberséges volt.  Beszélgetés dalokkal fűszerezve, amiből kiderül, miért is jó a megzenésített Szép Ernő… Résztvevők: Ernő, a színháztól eltanácsolt drámaíró – Trill Zsolt, a ’Szerelmek’ – Bíró Eszter, Sanyi, a depressziós komponista – Födő Sándor „Fodo”, dramaturg – Németh Nikolett és az est rendezője – Seres Tamás.

© Éder Vera

A programokra a Színházak Éjszakájára váltott belépők érvényesek.

http://szalon.rozsavolgyi.hu/hu/rolunk/hirek.html?cikk_id=13349

Forrás: Rózsavölgyi Szalon Arts & Café