Magyar festő sikere: Simon-Mazula Tibor a hónap művésze a TheArtlist.com-on

Most először választott magyar festőt a hónap művészének a TheArtList.com nemzetközi kortárs képzőművészeti honlap. Simon-Mazula Tibor számos rangos művészeti díjat nyert már a tengerentúlon, képeit neves galériák állították ki, művészetét hollywood-i filmsztár méltatta. Nemrég hazaköltözött és Budapesten alkot új stúdiójában. Képeit szeptember 14-től a NextArt Galériában tekinthetik meg a magyar gyűjtők és műkedvelők.

Simon-Mazula Tibor © Peter Virth

Budapest, 2017. szeptember 12. – Simon-Mazula Tibort eddig csak a kortárs festészet legbennfentesebb szakértői ismerhették Magyarországon, pedig a tengerentúlon több díjat nyert, művészetét a legnevesebb amerikai szakmédiumok, mint például a Wide Walls, az American Art Collector, a BeSpoke, a 1340 Art Magazine és az ArtBusiness méltatták.

Simon-Mazula Tibor Békéscsabán született 1973-ban, a szegedi egyetemen tanult rajzot, vizuális művészetet és matematikát, majd Budapesten belekóstolt a filmművészetbe. Festeni fiatalkorában kezdett, első kiállítását 1995-ben Szegeden rendezte. Karrierje akkor indult be igazán, amikor 2010-ben San Francisco-ba költözött és elvégezte a rangos Academy of Art University mesterképzését. Itt megszerezte élete első díját, a legígéretesebb végzős hallgatónak járó „Jövő Tehetsége” elismerést. A díjnak köszönhetően kéthónapos kiállítást rendeztek a képeiből Amerika kulturális fővárosában.

Hálószoba (Bedroom), 2013, olaj, vászon

Innen már nem volt megállás: az Egyesült Államok legnevesebb galériái mutatták be festményeit, mint például a San Francisco-i White Walls and Shooting, a Scope Miami Beach, a Los Angeles-i Linus Galéria vagy a DAX Galéria. Képei szerepeltek a Marin Kortárs Művészeti Múzeumban, illetve a Palace of Fine Arts-ban is. Olyan világhírű művészekkel vett részt együtt csoportos kiállításokon, mint M. C. Escher, Keith Haring, Don Ed Hardy, Ben Eine, Adam Lister és Eric Kroll. 2015-ben megnyerte a Bombay Sapphire Artisien Series művészeti versenyt, melynek során ötezer kortárs művészből tíz nyertest választanak ki, akiknek a műveit bemutatják Miamiban. A díjátadón részt vett a filmsztár Rosario Dawson, aki méltatta Tibor művészetét. De szerepeltek már alkotásai a svájci Art Basel-en, és Rómában az Incinque Open Art Monti-n is. Képeit neves gyűjtők és műkedvelő milliomosok vásárolják.

Tibor idén tavasszal Budapestre költözött, megnyitotta stúdióját, és idehaza alkot tovább. Itt érte a hír, hogy a TheArtList portál, a kortárs művészek és alkotásaik egyik legismertebb gyűjtőhelye a hónap művészének választotta, és szeptember folyamán bemutatja képeit.

Fésülködés #2 (Combing #2), 2015, olaj, vászon

Tibor képei nem politikai, társadalmi vagy vallási témájúak, a művészt a mindennapok ihletik, az emberek érdeklik. Szimbólumok nélkül, a figurális és az absztrakt között, valós élethelyzeteket, intim, rejtőző pillanatokat ábrázol. A technikája, az anyag, valamint a kompozíció és a szín beszél képein. Több rétegben, gazdagon, vastag texturával ábrázolja alakjait és azok környezetét. Alkotásaira hatottak a kaliforniai Öböl-vidék figuratív mozgalmának alkotói (mint Richard Diebenkorn, David Park vagy Elmer Bishoff) és a beat nemzedék híres művésznője, Jay De Feo. Ám Simon-Mazula Tibor leginkább az európai festészet nyomvonalán halad Pierre Bonnard vagy Édouard Vuillard követőjeként.

Nappali (Livingroom), 2013, olaj, vászon

A művész a napokban leszerződött a budapesti NextArt Galériával, így képeit szeptember 14-től a magyar gyűjtők és műkedvelők is megtekinthetik.

Simon-Mazula Tibor képei elérhetők honlapján, Facebook-oldalán vagy a TheArtList-en, illetve a NextArt Galériában Budapesten.