Aki bújt, aki nem: két hét múlva kezdődik az OFF-Biennále Budapest

Szeptember 29-én nyílik és november 5-ig tart a független kortárs művészeti színtér budapesti biennáléja, az OFF-Biennále Budapest. Már szinte teljes a 120 hazai és külföldi művész részvételével, majd 50 helyszínen zajló program.

Az OFF-Biennále Budapest idén második alkalommal valósul meg. Mint két éve, az OFF idén sem pályázik magyar állami forrásokra és kívül marad a magyar állam művészeti intézményein. A 2015-ös első biennálétól azonban több ponton is különbözik az idei kiadás: kevesebb programmal, de több új, direkt az OFF-Biennálé alkalmából létrejött magyar és nemzetközi produkciót mutat majd be. Míg az OFF első kiadásának nem volt kerettémája, 2017-ben GAUDOPOLIS 2017 – AZ ÖRÖM VÁROSA címmel rendezik meg a programsorozatot..

Gaudiopolis, a „koalíciós időkben”, azaz a második világháború végétől 1950-ig létezett gyerekköztársaság a nevelődés, a játék és  a közösségépítés modellértékű kísérlete volt. Sztehlo Gábor evangélikus lelkész árvaházából demokráciamodell lett, ahol a gyerekek alkották meg saját köztársaságuk szabályait. Az OFF-Biennále Budapest szinte összes projektje valamiképp a Gaudiopolis által felvetett kérdésekre reflektál. Közösség, felelősség, demokrácia, a romokon való építkezés témáit járja körül, válaszokat keresve a ma krízishelyzeteire, és azt kutatva, ebben mi lehet a művészet, a játék és az öröm szerepe.

Amint két éve, úgy idén is számos kurátor, művész, művészeti kezdeményezés összefogásával valósul meg az OFF, a programok a tematikus csomópontok mellett ezt a sokszínűséget is tükrözik.

Az „Öröm városa” programjai valóban birtokukba veszik a várost: Tót Endre Öröm-demonstrációja, László Gergely (Tehnica Schweiz), Katarina Šević utcaszínháza és Manuel Pelmuş gyerekekkel előadott performansza a köztéren zajlik majd, de láthatunk majd programokat a svábhegyi csillagvizsgálóban, magánlakásokban vagy volt gyárépületekben is, sőt, az OFF-Biennále programjaival lehet majd találkozni Dunaújvárosban, Egerben, Nagykanizsán és Pécsett is.

A játék és az öröm kulcsfogalmai mellett az OFF-Biennálén bemutatott művek érintik az egyén és közösség együttélésének, a társadalmi felelősségvállalásnak a kérdéseit is.

A Könyvbarátság című csoportos kiállítás a kultúra hozzáférhetőségének kérdésével foglalkozik. A magyar és nemzetközi progresszív kultúra és történelem különböző történeteit és alkotásait gyűjti össze és teszi láthatóvá. A Forecasting a Broken Past a közösségépítés lehetőségeit, és az ehhez kapcsolódó baloldali fogalomhasználatot, a Léggyár a „társadalmi tudatmódosítás”, a manipuláció kérdéseit tematizálja. A Play Utopia című projektben diákok foglalkoznak társadalmi utópiákkal, víziókkal.

Az  Aki bújt, aki nem című keretprogram több projektet is összefog, ebben lesz látható többek között a brit performanszművész, Marvin Gaye Chetwynd gyerekekkel közösen létrehozott előadása, vagy a lengyel-iráni/amerikai művészcsoport, a Slavs&Tatars kiállítása. Szintén az Aki bújt, aki nem részeként lesz majd látható A játékok népe című válogatás – többek között az Ex-Artists’ Collective (Kaszás Tamás, Loránt Anikó), Johanna Billing, Kokesch Ádám és Eva Koťátková műveivela Három Holló kávéház kétszintes terében, amely ezzel a tárlattal nyílik meg a Piarista közben.

Az OFF-nak idén is erős lesz a művészetpedagógiai programja. A Gaudiopolis Műhely a biennále öt hete alatt különféle helyszínekre kalauzol: vezetett sétákkal, kerékpáros túrákkal, valamint a kiállításokhoz gyerek- és diákprogramokat kapcsol, ezzel a biennálé edukációs szerepét, feladatát hangsúlyozza.

Az OFF részletes programja az esemény honlapján lesz elérhető, illetve egy ingyenes, 10.000 példányban elérhető programfüzetet is megjelentetnek a szervezők, amelyet szeptember 26-tól Budapest számos pontján, kulturális helyszíneken illetve szórakozóhelyeken találnak meg az érdeklődők.

Forrás: OFF-Biennálé Budapest