Afrikába is elviszi a magyar népdalokat a Kodály Spicy Jazz

Franciaországban, Olaszországban és Marokkóban mutatja be Kodály Zoltán által gyűjtött magyar népdalok jazz feldolgozásait szeptemberben és októberben a Kodály Spicy Jazz. A zenekar a külföldi fellépések között itthon új videoklipet készített és új dalokon is dolgozik, amelyek az első nagylemezükön jelennek meg 2018 elején.

© Kilián Zsanett

Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója tiszteletére külföldön mutatja be dalait a Kodály Spicy Jazz a következő két hónapban. A zenekar, amely Kodály által gyűjtött magyar népdalokat dolgoz fel könnyed, instrumentális jazz stílusban, szeptember 6-án a franciaországi Strasbourgban adott koncertet az Európa Tanács őszi ülésének első napján, a magyar V4 elnökség megnyitására szervezett eseményen.

A zenekar szeptember második felében az olasz fővárosban, Rómában ismét többnapos „utcazenélésbe” kezd a JazzMobil nevű járművel. A két oldalról nyitott kisbusz az utcákat járja, a belsejét pedig úgy alakították ki, hogy négy zenész és hangszereik kényelmesen elférjenek benne, ugyanakkor a járókelők jól láthassák és hallhassák az elsuhanó produkciót. A jármű folyamatos mozgásban lesz Róma utcáin, de időnként megáll egy-egy forgalmas, központi helyen, ahol meg lehet hallgatni az ingyenes koncerteket. A JazzMobil különlegessége, hogy idén a Kodály Spicy Jazz zenekar utazik rajta, vagyis a magyar népdalok feldolgozásai játsszák a főszerepet a repertoárban. A JazzMobil olaszországi turnéjához a Nemzeti Kulturális Alap is hozzájárult.

© Balázs Sziszka

A Kodály Spicy Jazz egy hónappal később újra útnak indul, és most először elhagyja Európát. A zenekar ugyanis egy televíziós szereplésnek köszönhetően Afrikába, egészen pontosan Rabatba kapott meghívást, ahol a Marokkói Magyar Nagykövetség október 23-i ünnepségén két fellépése is lesz Kodály népdalfeldolgozásokkal.

A Kodály Spicy Jazz tagjai az utazások között itthon stúdióban dolgoznak az új dalaikon, amelyek várhatóan 2018 elején nagylemezen jelennek meg. A napokban fejezték be a „Túrót eszik a cigány” című népdal jazz feldolgozásának stúdiómunkálatait. A koncertfelvétel tavasszal Németországban, Stuttgartban készült, és a nagylemezre ez az élőben rögzített hangfelvétel kerül majd. A dalhoz egy road movie-jellegű videóklipet készített a csapat rövid, személyes kommentárokkal útban a tavaszi külföldi fellépésekre az ausztriai Linzbe, illetve Stuttgartba.

A Kodály Spicy Jazz zenekar egy éve alakult négy profi muzsikus részvételével, akik a jazztől a pop-rockzenén át a metalig számos műfajban otthonosan mozognak és több hazai zenekarban muzsikálnak. Ebben a formációban Kodály Zoltán által gyűjtött népdalokat gondolnak újra és hangszerelnek át 21. századi szempontok alapján, hogy a művek friss, kreatív és lendületes megközelítésben ismét eljussanak a fiatalokhoz és újra „slágerekké” váljanak. A zenei projektet Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója tiszteletére indította útjára a Music Fashion Kiadó. A Kodály Spicy Jazz első, online kislemeze februárban jelent meg, rajta az Esti dal, a Felszállott a páva és a Felülről fúj az őszi szél feldolgozása. Az online kislemez az ismert internetes felületeken elérhető.

A Kodály Spicy Jazz zenekar tagjai:  

Cséry Zoltánbillentyűs hangszerek és hangszerelés (Patché, Subscribe, Kimnovak, Ganxsta Zolee és a Kartel, Special Providence, Kálloy-Molnár Péter, Neoton Jazz, Cotton Club Singers), Görögh Dániel trombita, művészeti vezető (Ladánybene 27, Kowalsky meg a Vega, PASO, Köles Eliza), Szentgallay György –basszusgitár (Wildflowers Band, Kistehén, Tátrai Tibor, Cliff Moore, Szegedi Deák Big Band) és Köles Márk –dob ( Pribojszki Mátyás Band, Budapest Jazz Orchestra, Török Ádám és a Mini Big Band, Kontor Band, Köles Eliza)

Bővebben:
https://www.facebook.com/Kod%C3%A1ly-Spicy-Jazz-346050822438031/?fref=ts
https://www.youtube.com/channel/UCNieRzv0Uu1R1_BrjWamW0w
http://musicfashion.hu/