Ami soha nem vész el – A zenergia-megmaradás új törvénye

Nem elütés olvasható a címben, hanem a Pannon Filharmonikusok ma induló évadának lényege: az együttesnél a zenei energia megmaradásának új törvénye született bő egy évtizeddel ezelőtt, amikor egy közös célért kezdett el dolgozni a több mint száz művészből és menedzsmentjéből álló közösség teljes erőbedobással. Pécs koronaékszerének hatalmas sikerét a következő, immár 15. évadban is élvezheti a közönség: az élvonalbeli zenekar, az erejük teljében levő szólisták és a nemzetközi hírű karmesterek a sajtótájékoztatón bemutatott prémium minőségű műsorfüzet szerint szinte láttatják majd a zene áramlását a Kodály Központban és a Müpában. Mert a zenergia soha nem vész el, csak áramlik az évszázadok és az emberek között.

Bogányi Tibor

Másfél évtized alatt a Pannon Filharmonikusok neve összeforrt a minőség, újítás, megbízhatóság és igényesség fogalmaival. Az E.ON támogatásával megvalósuló Energiaáramlás évadban a hallgatóság ismét a világ vezető művészeit láthatja színpadon. Olyan kivételes szólistákat, akik érzik és értik, hogy a zene energiája egyszerre képes összeadódni, felszabadítani, és a megfelelő pillanatban össze is kötni az előadót a hallgatósággal. A sorból kiemelkednek a fiatal, erejük teljében levő szólisták – Baráti Kristóf, Várdai István, Dejan Lazić, Bogányi Gergely, Benjamin Schmid, Kelemen Barnabás, Bogányi Bence és Kocsis Krisztián –, akikkel a Kodály Központban és a Müpában az E.ON-koncertsorozaton találkozhat a közönség.

Az évadnyitó sajtótájékoztatón Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója abban foglalta össze az általa „kamasz-zenekarnak” aposztrofált együttes sikerének a lényegét, hogy a zenekar menedzsmentje, művészei és a közönsége között 15 éve fennálló bizalom és várakozás folyamatos energia-megújulást eredményez az együttesnél.

„Igényünk van a művészi és szakmai önkifejezésre, vágyjuk, hogy az előadásaink többletet hordozzanak, büszkék vagyunk arra, hogy a Pannon Filharmonikusokhoz tartozhatunk, és rendkívüli tisztelettel gondolunk a közönségre. A zenekar a játékával örömet kíván szerezni, ugyanakkor átérzi a felelősségét a komolyzene továbbörökítésében is.” – foglalta össze a zenekar igazgatója.

Hasonlóan az elmúlt évadokhoz, a sajtótájékoztató meghívott vendégeként vett részt az eseményen Pécs város polgármestere, dr. Páva Zsolt, aki a következőképpen fogalmazott az Energiaáramlás évadáról:

„Jó érzés itt lenni. Nem mindent tudunk megmagyarázni értelem és ész útján. Van, amikor az érzelmeinknek kell hinnünk.”

Kiss Szabolcs

A zenekart ismét a világ koncerttermeinek elismert és kivételes dirigensei vezetik, köztük olyan visszatérő karmesterekkel, akik az elmúlt évadok során egyre szorosabb kapcsolatot alakítottak ki az együttessel. Itt lesz többek között Cristian Mandeal, Gilbert Varga, Gérard Korsten, Vajda Gergely, Ari Rasilainen és Kobajasi Kenicsiró. A PFZ vezető karmestere, az augusztusban Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Bogányi Tibor idén is a zene új dimenzióit tárja a közönség elé, míg Vass András karmesteri munkája mellett ebben az évadban is egy saját zenekari átirat ősbemutatóját dirigálja.

„Energiát hozunk létre és adunk át a közönségnek. Egy-egy frázist viszünk magunkkal a hangversenyekről, amit többet nem tudunk kitörölni a fejünkből.” – sűrítette egy mondatba Bogányi Tibor vezető karmester a koncerteken átélhető titkot.

„Rengeteg munka, de a zene energiájának lendületével, megbonthatatlan egységet alkotva a zenekar képes lesz az évad valamennyi kitűzött célját elérni.” – fogalmazott a sajtótájékoztatón Bogányi Tibor.

Az ősz nagyon intenzíven kezdődik az együttesnél. Az évadnyitó hangversenyt a 125 éve született Lajtha László In memoriam című zenekari műve nyitja, majd Tillai Aurél új művének ősbemutatóját hallhatja a közönség, melyet a zeneszerző a reformáció 500. évfordulójának tiszteletére komponált. Az évadnyitót követő héten, szeptember 15-én este hosszú évek után ismét szabadtéri koncertet ad a Széchenyi téren a zenekar. Az I. Pécsi Tanuló Fesztivál keretében megrendezésre kerülő előadás valamennyi érdeklődő számára díjmentes, mellyel a Pannon Filharmonikusok Kodály híressé vált mondására kívánja felhívni a figyelmet: „Legyen a zene mindenkié!”. Még szintén szeptemberben a 2016-os Armel Operafesztivál díjnyertes produkciójával Eötvös Péter vezényletével lép fel a zenekar Londonban, szeptember 24-én pedig Bogányi Tibor vezető karmester vezényletével a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórussal közösen a 47. Varasdi Barokk Esték meghívásának tesz eleget az együttes.

Ehhez a dinamizmushoz az egyik legnagyobb energiaszolgáltató támogatását élvezi az együttes.

Lakatos Ida

„Örömmel csatlakoztunk főtámogatóként a Pannon Filharmonikusok Energiaáramlás tematikájú évadához, nagyra értékeljük azt a kiemelkedő kulturális értéket, melyet a zenekar ápol és következetesen képvisel. Az E.ON és a Pannon Filharmonikusok energiája most összeadódik. Partnerségünkkel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a zene által közvetített energia minél többekhez eljuthasson, és maradandó élményt nyújtson.” – mondta el Károlyi Zsuzsanna, az E.ON marketing és kommunikációs vezetője.

Zenei különlegességekből ebben az évadban sem lesz hiány. A közönség megismerheti a tavaly bemutatkozott Benjamin Schmid rezidens szólista másik arcát is, aki jazz esttel várja a zenebarátokat. Kocsis Zoltán alakját a zeneirodalom kiemelkedő darabjait bemutató sorozaton idézi fel a zenekar.

A Kodály-év keretében az egész évadon áthúzódó megemlékezésnek lehetünk fültanúi. A Kodály Központban 9 hangversenyt megelőzően pécsi kórusok Kodály Zoltán egy-egy kórusművét adják elő, tavasszal pedig a gyerekek Háry János történetét élhetik át a budapesti Kolibri Színházzal közös előadásban. Az idei évad legfrissebb csemegéje a #NoBabel címmel induló új sorozat a 14-18 éves korosztálynak, melyben Bősze Ádám vezetésével, és exkluzív vendégek közreműködésével egy olyan közös nyelv tudását adja a gyerekeknek, amely ledönti a nyelvi határokat.

Rózsafi Gergely

Az együttes a társadalmi felelősségét sem hárítja másra: a zenekar az évadban CD ajándékkal köszöni meg a bérleteseinek, ha az emberi test energiaáramlását semmi mással nem pótolható vér adásán vesznek részt.

A zenekar a következő évadban 90 nagyzenekari hangversenyt ad, melyből 25 koncert felnőtteknek szóló bérletes előadás. Az együttes több mint egy tucat alkalommal megemlékezik Kodály Zoltán munkásságáról, többek között nagyszabású koncertet ad a pécsi Széchenyi téren szeptember közepén. 42 hangversenyt ad a Kodály Központban, E.ON-koncertsorozat néven folytatja 5 koncertből álló bérletsorozatát a Müpában, fellép Londonban, Eszéken és Varasdinban, és több mint 30 koncertet ad gyerekeknek. Vendégszerepel Debrecenben, részt vesz a Budapesti Fesztiválzenekar Maraton sorozatán, a Filharmónia Magyarország ifjúsági hangversenyein a Dél-Dunántúlon, valamint a Solti György Nemzetközi Karmesterverseny döntőjében és gáláján. A 15. évadát megkezdő együttes a korábbi éveknek megfelelően ötvenezer fizető nézőre számít az évad során.

Sóvári Zsuzsanna

A sajtó érdeklődésére válaszolva a zenekar tulajdonosi szerkezetének változásával kapcsolatban a Pannon Filharmonikusok igazgatója az alábbi közleményt juttatja el a sajtónak:

„A Pannon Filharmonikusok Pécs város kultúrájának meghatározó képviselője, amely az elmúlt másfél évtizedben egyedülálló fejlődésének köszönhetően mára a magyar zenei élet megkerülhetetlen szereplője, példamutató zenei brandje. A zenekar az eredményeit a kompromisszumokat nem ismerő szakmai munkájának, minőségi igényének, az azt támogató mindenkori városvezetésnek és a közönségének köszönheti. A tervezett tulajdonosi döntés kizárólag olyan jogi garanciák keretében elfogadható a zenekar vezetése, a művészeti és menedzsment közössége, a város vezetése és a kulturális kormányzat számára, amelyek biztosítják a Pannon Filharmonikusok további zavartalan működését. A jogi keretek kidolgozását – a már előzetesen, a város vezetőjével, Dr. Páva Zsolt polgármesterrel és Dr. Őri László alpolgármesterrel, valamint kulturális államtitkárral, Dr. Hoppál Péterrel történt megegyezések szerint – a város és a zenekar vezetése közösen végzi. A cél, hogy a zenekar mindenkori működését alapvetően eldöntő feltételek meghatározása és megváltoztatása – üzleti terv, SZMSZ, munkavállalói létszám, vezető személye, szakmai és pénzügyi program, stb. – Pécs város vezetésének döntési jogkörében maradjon. A garanciákat biztosító jogi keretek kidolgozása megelőzi a zenekar tulajdonosának megváltozását, határideje október 15.”

Forrás, fotók forrása: Pannon Filharmonikusok