Parti koncertek, szabadtéri mozi és futószínház a Dunapesten – Zenei, képzőművészeti, színházi és filmes programok a hétvégén

Az urbanisztikai programok mellett különleges Duna-menti helyszíneken koncertek, színházi előadások, képzőművészeti programok és szabadtéri filmvetítés is lesz a hétvégi Dunapest fesztiválon. 

Osztrák, finn, román fellépők az A38-on, akusztikus koncertek a Kabinban

Barbi&Jancsó duó – Fotó forrása: Dunapest fesztivál

A Dunapest zenei programjai négy dunai helyszínen, több stílusból merítve mutatnak be izgalmas külföldi és magyar előadókat. Ingyenes akusztikus koncerteket hallgathatunk a népszigeti Kabinban Stahl Barbarától és a blahalouisianás Barbi&Jancsó párostól szeptember 1-jén, ugyanott másnap a Slow Village és a S.É.F. zenél, miközben a belvárosi Pontoon Monkeyneck és Zuboly ingyenkoncertjétől  lesz hangos.

Monkeyneck – Fotó forrása: Dunapest fesztivál

Zuboly – Fotó forrása: Dunapest fesztivál

Ami a nemzetközi kínálatot illeti, a fesztivál keretében az A38 színpadára áll az osztrák Hunger trió, a román Satellites duó, valamint View, a finn rapper is. Akusztikus koncertet ad a hajón Jónás Vera vendégszereplésével az Ivan & The Parazol, és fellép a Meteo, az Amoeba valamint a RedRed is.

A komolyzenét kedvelők számára is különleges programot tartogat a Dunapest: a fesztivál ingyenes zárókoncertjét a Budapesti Fesztiválzenekar adja, akik a Dunához kapcsolódó témákból válogatnak majd. A koncert nemcsak a helyszín miatt lesz látványos: Dvořák, Elliot Cole, Aaron Copland műveit és a vajdaszentiványi népzenét  fényfestéssel teszi még mágikusabbá a LaLuz csapata.

Futó és sétáló színházi előadások

A fesztiválon lesz első alkalommal futóknak szánt színház péntek és szombat este a Margitszigeten: a futó közönséget Sztarenki Dóra, illetve Elek Ferenc színművészek vezetik az egyes színeket bemutató állomások között, legfeljebb egy szigetkört megtéve. A kísérleti jellegű futódarabban közreműködik még a táncművész, Grecsó Zoltán, illetve Horváth Kristóf „Színész Bob” is. Vasárnap is kínál különleges színházi élményt a fesztivál: a Dunapest három alkotócsapatot kért fel a STAFÉTA pályázat nyertesei közül, hogy a Várkert Bazár tereiben rendhagyó színházi produkciókat mutassanak be, Scherer Péter és Katona László közreműködésével. A k2 Színház és a Dollár Papa Gyermekei társulat mellett a táncos Dányi Viktória is előadják a Várkert Bazár tereiben előadásaikat, amelyeket a Budapesti Fesztiválzenekar ingyenes fesztiválzáró, a LaLuz fényfestése által kísért koncertje követ.

Szabadtéri filmvetítés

Különleges helyszínen, a Belgrád rakparton, a nemzetközi hajóállomásnál Rakpart mozi címmel szombaton és vasárnap este 8-tól különleges hangulatú, dunaparti vetítésen láthatók kiváló magyar és külföldi rövidfilmek, például az Oscar-díjas Mindenki.

Úszó szobrok, graffiti, performance

Már látható a Műegyetem rakpartnál a Dunában álló, látványos úszó szoborcsoport, amely a Duna-installáció pályázatra érkezett húsz nevezés közül Farkas Zsófia nyertes munkája. Képzőművészeti szempontból szintén izgalmasnak ígérkezik a Népszigeten szombaton megtartandó Secret Jam. A Secret Reality mozgalom a hiphop közösségalkotó erején alapszik: évente párszor összegyűlnek a hasonló érdeklődésűek, hogy közösen alkossanak street art műveket. A Dunapesten egy 50 méter hosszú falat fognak megfesteni DJ-k és MC-k közreműködésével. A népszigeti graffitijam-en részt vesz két lengyel képzőművész is, a Xolor Collective tagjai, miközben olyan hiphop előadók szolgáltatják a bólogatásra ingerlő háttérzenét, mint a Slow Village vagy a S.É.F.

Aloïs Yang francia médiaművész interakció-tervezőként és kísérleti zeneszerzőként munkáival az emberek, a hangok és a külvilág közötti kapcsolatokat és egymásra hatásokat kutatja. Performanszát vasárnap, a budafoki Art Quarter Budapestben adja majd elő 18 órától. Ugyanitt tekinthető majd meg (szintén vasárnap) a színház és képzőművészet találkozásaként leírható Don’t Eat Group, amelynek valós idejű, sokrétegű vizuális-, hangszeres és tárgyzenei improvizációkra és élőszereplős szekvenciákra épülő előadásai a lét- és tértapasztalatunk, technológiai szokásaink szimbolikájából építkeznek.

Dunapest, másodszor

A Budapest Főváros Önkormányzatával összefogásban második alkalommal megvalósuló  Dunapest fesztivál célja, hogy fontos kortárs alkotókat mutasson be, miközben ráirányítja a figyelmet a Dunára és a városlakók folyóval való kapcsolatára. A koncertek, színházi előadások, képzőművészeti bemutatók, irodalmi beszélgetések, filmvetítések, városi séták és egyéb urbanisztikai programok segítségével a városlakók újra felfedezhetik a Budapestet kettészelő folyót.

A részletes program a dunapest.hu oldalon érhető el.

Külföldi zenei fellépők: 

Satellites: a Föld körül keringve

Satellites – Fotó forrása: Dunapest fesztivál

Az A38-ra érkezik a román zenei színtér izgalmas, mindent mindennel ötvöző együttese, a 2012-ben indult Satellites. A Cosmin Hosz és Dorin Marcu által alkotott duó fellépett már országuk összes nagy fesztiválján, de láthattuk őket a Szigeten is. Merengősebb hangvételű dalaik lenyugtatják, a posztrockot, drum&basst és dubstepet ötvöző, könnyedebb dalaik pedig garantáltan felpörgetik majd a hajó közönségét szeptember első estéjén. A Satellites ars poeticája: a kevesebb több, dallamos, táncba hívó melódiáikkal pedig tartják is magukat ehhez. „Szörfözünk a hangfalakból érkező hanghullámokon” – fogalmaztak korábban, Budapesten pedig mi is felülhetünk majd az általuk keltett zenehullámokra.

View: hipnotikus szövegelés

A Dunapest azokra is gondol, akik a feszes, dob-basszus alapokon nyugvó szövegelést részesítik előnyben. A 24 éves Juuso Ruohonen neve elsőre talán keveseknek mond bármit is: pedig a View művésznéven alkotó rapper már számos fesztiválfellépésen  bizonyította profizmusát, ráadásul hazájában 2016 ifjú reménységének választották. View nemcsak karizmatikus hangjával, hanem hipnotikus szövegeivel is rabul ejti majd a magyar közönséget; budapesti fellépésére az ősszel megjelenő debütáló albumáról hoz dalokat.

SATELLITES / AMOEBA / VIEW / REDRED

Dunapest az A38 hajón
2017. szeptember 1. 20:30-04:00
A38 – Koncertterem
Jegyárak: 1600 (elővétel), 2200 Ft (helyszínen)

Hunger: melankolikus osztrák elektropop

Hunger – Fotó forrása: Dunapest fesztivál

Az elektronikus popban utazó bécsi Hunger 2014-ben alakult. Az F.D.T.F. nevű zenekarban játszó gyerekkori jó barátok, Daniel Rumpel (gitár) és Johannes Herbst (basszusgitár/szintetizátor) a banda sikerén felbuzdulva új formációt hozott létre, ebben pedig tettestársuk lett az énekes. Lucas Hendrich. A trió célja olyan kísérleti zene létrehozása volt, amely egyszerre filmzeneszerű és nagyon sötét.

Debütáló nagylemezük, a For Love tavaly augusztusban jelent meg, dalai egy része a ’80-as évekbe repít vissza: a jellegzetes szintetizátorfutamok és dobgép hangja a korszak akciófilmjeit vagy romantikus drámáit idézi. Utóbbi talán találóbb hasonlat, ugyanis Lucas Hendrich hangja kellően fülbemászó és melankolikus. A Gravity című dalukhoz készült, meglehetősen nyomasztó videoklipet ráadásul az a Christian Lamb rendezte, aki dolgozott már többek között a Coldplayjel, Madonnával, Taylor Swifttel és Rihannával is.

METEO – Fotó forrása: Dunapest fesztivál

METEO / HUNGER / IVAN & THE PARAZOL

Ivan & The Parazol – Fotó forrása: Dunapest fesztivál

Dunapest az A38 hajón
2017. szeptember 2. 19:00–22:30
A38 – Koncertterem
Jegyárak: 1600 (elővétel), 2200 Ft (helyszínen)

Forrás: Dunapest Fesztivál