Búcsúzik a Néprajzi Múzeum: Látogatás és múzeumi óra hátrányos helyzetű gyermekeknek rendkívüli kedvezménnyel

A Néprajzi Múzeum 2017. szeptember 1-től november 26-ig rendkívüli kedvezménnyel biztosít belépést, illetve múzeumi órát és épülettörténeti vezetést olyan magyarországi és határon túli óvodai, általános- és középiskolai csoportoknak, amelyekbe hátrányos helyzetű gyerekek is járnak. Cél, hogy a november 30-i zárást megelőzően minél több látogató búcsúzhasson a Kossuth téri Néprajzi Múzeumtól.

A Néprajzi Múzeum ismét felhívással fordul a hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó oktatási és szociális intézmények felé. A Múzeum épületének, kiállításainak november 30-i bezárását megelőző időszakban minél több óvodás- és iskoláskorú gyermek számára szeretnénk elérhetővé tenni kulturális örökségünk meghatározó szegmensét, biztosítani a kulturális alapszolgáltatást a hozzáférésben korlátozott csoportok felé.

Így szeptember elejétől november végéig lehetőség nyílik az állandó és időszaki kiállítások kedvezményes látogatására (200 Ft/fő), kedvezményes múzeumi órák igénylésére (400 Ft/fő), valamint a múzeumpalota impozáns tereiben épülettörténeti vezetéseken való részvételre is (200 Ft/fő). Különösen ajánljuk múzeumunk kiállításainak megtekintését az őszi osztálykirándulások, illetve ünnepek időszaka alatt célprogramnak. A lehetőség nagycsaládosok, önszerveződő csoportok számára is biztosított előzetes egyeztetés alapján.

A kedvezmény csak csoportos látogatásra érvényes. A jelentkezések elbírálásánál kiemelt szempont, hogy az osztályközösségben vagy csoportban a hátrányos szociális helyzetű gyermekek többségben legyenek, az osztály vagy csoport hátrányos helyzetű térségből érkezzen.

A Néprajzi Múzeum Kossuth téri épületének november 30-i zárását követően az állandó és időszaki tárlatok nem lesznek elérhetőek.   További részletek a Néprajzi Múzeum honlapján: www. neprajz.hu

A felhívás ideje alatt megtekinthető kiállítások, múzeumi órák és vezetések:

A magyar nép hagyományos kultúrája Állandó kiállításunk a magyar parasztság egykori életét mutatja be a 18. század végétől az első világháborúig terjedő időszakban.

Bocskor, csizma, paduka kalandozás a lábbeli körül

A Néprajzi Múzeum költözését, útra kelését szimbolizálja a lábbelik kulturális sokszínűségét bemutató tárlat. A különleges anyagban látható ausztrál vérbosszú cipőtől a japán getáig, indiai faszandáltól a gyöngyös hanti női cipőig, sziú mokaszintól a kalocsai mester által készített rózsás női cipőn át a  kínai lótuszcipőig közel háromszáz pár izgalmas lábbeli.

Két kontinens egy lélekben Torday Emil kongói gyűjtése

A banktisztviselőből lett Afrika kutató gyűjtéseiből összeállított kamara-kiállítás Torday Emil afrikai népek iránt érzett szeretetétől, kultúrájuk csodálatáról, a megismerés és megértés vágyáról mesél.

Múzeumi órák

Mesteremberek, pásztorok, halászok

Hagyományos paraszti foglalkozások és mesterségek interaktív felfedezése.

Népek és lábbelik – Határtalan felfedezés 7 kontinensen

A Bocskor, csizma, paduka – kalandozás a lábbeli körül című időszaki tárlat programja.

TÁRGYAS_RAGOZÁS→ szubjektív etnográfia

Múzeumpedagógiai nívódíjas kiállítás-hasznosítási módszertani program diákcsoportok és pedagógusok számára.

Praktikus paraszti gondolkodás = környezettudatosság?

Mai globális környezeti problémákról, valamint az egykori paraszti természet- és környezethasználatról szóló foglalkozás.

Szex, szerelem, család a hagyományos paraszti világban

Férfi- és női szerepek mai világunkban és a hagyományos paraszti kultúrában.

Épülettörténeti vezetések

Vízszintes közösségi műélvezet – A Lotz freskó rendhagyó művészettörténeti bemutatása az aulában (45 perc).

Épülettörténeti vezetés – a múzeumpalota és a benne működő intézmények története, bemutatása lépésről lépésre 3 szinten (60 perc).

Forrás: Néprajzi Múzeum
, ,