Mik azok az óriási kezek a Bazilikánál? – Kortárs művészeket ihlet a Société bevezető kampánya

Egy épületháló, ami színesebbé teszi a belvárost, egy grafika, melyben egy tipikus budapesti pillanat bontakozik ki és egy installáció, ami újradefiniálja a tér és fény viszonyát. A három alkotás a főváros szívében épülő Société Budapest legelső művészeti programjához, az Inspired by Sociétéhez kapcsolódik. A régió ígéretes művészeit támogató Société nyáron Pápay Fannyval, Valló Bertával, Hencz Péterrel, illetve Nemes Mártonnal működött együtt, akik a saját vízióik alapján megvalósított kreatív ötleteikkel formálják a Société épülő világát. 

Pápay Fanny

Hencz Péter

100 négyzetméteres műalkotás díszíti Budapest belvárosát – Pápay Fanny és Hencz Péter kreativitását dicséri az a különleges épületháló, mely a napokban került ki a Sas utca 15-ös szám alá, a Bazilika szomszédságában épülő Société Budapest épületére. Az alkotást ősz végéig lehet megtekinteni. A két fiatal művész az Inspired by Société kampány keretében dolgozott együtt az épületháló koncepcióján: „Arra gondoltunk, hogy érdekes lenne ekkora felületen valami apró emberi részletet felnagyítani, ami egyszerre inspiráló, de kicsit szürreális” – kezdi Pápay Fanny, aki illusztrátorként és grafikusként dolgozik. Míg Fanny célja, hogy vizuálisan, élénk színekkel fejezzen ki nem vizuális fogalmakat, mint a zene vagy az érzések, addig Péter fotói sokkal realistábbak, többségében visszafogott színekkel. „Nagyon más a látásmódunk, mégis mindkettőnknél megtalálhatóak ugyanazok az elemek, formák, témák. Végignéztük egymás munkáit, így jutottunk el a papagájhoz, a kezekhez és az általános képi világhoz” – mondta Péter.

Pápay Fanny, Hencz Péter: Épületháló

Akárcsak az épületháló alkotópárosa, Valló Berta illusztrátor is saját vízióját adta a Société fiatal művészeit támogató kezdeményezéséhez: BP című grafikáján egy tipikus budapesti pillanatot örökít meg. Egy olyan illusztráció megalkotása volt a célom, amelyik a város egy kis szegletére fókuszálva teremt lokális értéket. A kompozíció analóg és digitális elemek keresztezéséből áll össze egy hétköznapi, utcai jelenetté, olyan résztvevőkkel, akik élénk színeikkel Budapest modern fiatalságát jelképezik. Számomra ezek a mindennapi szituációk szolgálnak a legnagyobb inspirációval, karaktereim az ilyen jelenetek nyomán születnek” – mesélte a Londonban is tevékenykedő művész.

Valló Berta

Valló Berta: BP

Az Inspired by Société program gondozásában született harmadik alkotás Nemes Márton nevéhez fűződik, aki szakmáját tekintve festő, ám az exkluzív felkérés érdekében kimozdult a komfortzónájából, és egy olyan installációt hozott létre, amely újraértelmezi a tér és a fény viszonyát. „Olyan teret akartam létrehozni, amit egyszerre lehet belülről és kívülről szemlélni, ahol a rétegek között átszűrődő fény, a külső és belső vetítés párbeszéde ad testet valami újnak” – mondta Marci.

Nemes Márton

Nemes Márton installációja

Pápay Fanny, Valló Berta, Hencz Péter, és Nemes Márton alkotásai az Inspired by Société kampány első műalkotásai, a Société ősszel további művészekkel működik majd együtt. 

A Société 

A Société a kortárs alkotók közép-európai közössége és egy konstruktív mozgalom, mely lehetőséget kínál a fiatal generáció kreativitásának, tehetségének kibontakozására a művészet és a divat terén – akár nemzetközi szinten is – és megfelelő platformokkal, rendezvényekkel, kiterjedt kapcsolati hálóval támogatja őket. A Société magyarországi otthona, a régió új, kortárs művészeti, divat- és gasztronómiai központja a Sas utcában nyílik hamarosan. A Société Budapest klubesemények, interaktív kiállítások, aukciók, divatbemutatók és a területükön kiemelkedő szakértők workshopjai keretében biztosít programot és inspirációt minden érdeklődőnek.

Inspired by Société

A Société bevezető kampánya a fiatal tehetségek megismertetésére fókuszál. Exkluzív alkotásaikon keresztül érzékelteti, hogyan hatnak egymásra a képzőművészek, és mire inspirálja őket a Société kezdeményezése. Az Inspired by Société keretében a felkért művészek a saját víziójuk szerint valósítják meg kreatív ötleteiket, így formálva a Société világát.

Forrás, fotók forrása: Société Budapest