Kiscelli-kastélynap, szeptember 9. – vezetések, Félvilág-vetítés, beszélgetés Gryllus Dorkával

Szeptember 9-én nyárzáró kastélylátogatásra hívunk kicsiket és nagyokat, ahol megismerhetjük a kiscelli kastély történetét, hogy miként lett barokk kolostorból kastély és bútorraktár, a hírhedt Mágnes Elza hétvégi budoárja, majd a főváros múzeuma.

A látogatók vezetéseken járhatják be az épületet, megismerhetik a kastély titkait muzeológusok vezetésével, este pedig a belső udvarban levetítjük a Mágnás Elzáról készült filmet, a Félvilágot, Kovács Patríciával Kulka Jánossal és Gryllus Dorkával a főszerepben. A vetítés előtt Gryllus Dorkával, a Mágnás Elza komornáját játszó színésznővel beszélgetünk.

11.00 – 12.00: Fényűzés az Osztrák-Magyar Monarchiában. Tárlatvezetés az állandó kiállításban, sorvezetőül irodalmi művek szolgálnak

16.00 – 17.00: Mágnás Elza – Schmidt Miksa épületséta és zseblámpás kriptatúra

17.00 – 17.30: Képzőművészeti tárlatvezetés a Hajnal János (1913-2010) | Budapest-Róma időszaki kiállításon

Hajnal János, aki Aba-Novák Vilmos tanítványaként indult, majd Olaszországban futott be karriert, olyan monumentális műveket tudhat magáénak, mint a milánói dóm hét üvegablaka, vagy a vatikáni audiencia terem üvegablakai. Grafikáitól kezdve, melyek kivételes rajzkészségről árulkodnak, batikmunkáin át, az állatkerti festmény-sorozatáig a Fővárosi Képtár kurátora által tartott tárlatvezetés során megismerkedhetünk Hajnal életművének óriási műfaji gazdagságával.

Hajnal János (1913-2010) | Budapest-Róma
látogatható: 2017. június 31. — 2017. szeptember 10.

17.30 – 18.30: Vezetett séta az egykori Schmidt-parkban

A kiscelli parkerdő egykor a híres mágnás, Schmidt Miksa kastélyához tartozott, melyet gyűjtőszenvedélyének megfelelően ugyanolyan gonddal szépített, mint barokk kastélyát. Klasszicizáló szobrokkal, szarkofágokkal, épületelemekkel gazdagította hajdani angolkertjét, még díszes kapukat is hozatott Bécsből. A Kiscelli Múzeumon túlnyúló parkerdőt bejárva, vezetett séta során idézzük fel közösen ezeket a régmúlt időket.

18.30– 19.00: Különutak – Karl-Heinz Adler és a magyar absztrakció. Tárlatvezetés az időszaki kiállításban

Karl-Heinz Adler geometrikus épületplasztikáiból kiindulva megtudhatjuk, hogy a hetvenes-nyolcvanas években a magyarországi középületeken milyen módon jelenhetett meg az autonóm művészetként egyébként elutasított geometrikus absztrakció.

19.00 – 20.00 Mágnás Elza – Schmidt Miksa épületséta és zseblámpás kriptatúra

20:00 – 20:30: beszélgetés Gryllus Dorkával, a Félvilág színésznőjével

20.30 – 22.00: FÉLVILÁG filmvetítés

A múzeumi belépő 1600 Ft, mely minden programra érvényes. A film megtekintése ingyenes.

A kastélykertben hűsítő szörpök, rozéfröccs és lecsó kapható.

A Kiscelli Múzeum kiállítása a „magyar absztrakció” egy sajátos szeletét tárja fel.

Forrás: Kiscelli Múzeum
, ,