ArTúr Fesztivál – Túri Vásár 2017.

A Mezőtúri Közművelődési és Sport KN. Kft. főszervezésében 2017. augusztus 9-13 között rendeztük meg az XVI. arTúr Fesztivált és a XXVI. Túri Vásárt.

Fotó forrása: ArTúr Fesztivál – Túri Vásár

A rendezvénysorozat összeállítását és a programfüzet megjelenését követően munkatársaimmal felkészülve és nagy izgalommal vártuk, hogy végre elkezdődjön a fesztivál.

Augusztus 9-én Herczeg Zsolt polgármester fesztivál megnyitója után az első program Kelemen Sándor mezőtúri születésű fotóművész kiállításának megnyitója volt, amelyet Keresztes Ildikó műsora követett. Az estet arTúr Kertmozival zártuk, a klasszikus magyar vígjátékot, az Indul a bakterházat nézhették velünk vendégeink.

Csütörtökön már több stílus között választhattak az érdeklődők. Míg a Katolikus Templomban a Szolnoki Szimfonikus Zenekar hangversenyén vehettek részt, addig a Túri Fazekas Múzeum udvarán a gyermekeknek kedveskedtünk a Kolompos Zenekar koncertjével és a Lisztes játszóval. Az est további részében a Créme de la Pop zenekar hozta el nekünk a 90-es évek slágereit swinggel párosítva. A napot A legényanya című magyar vígjátékkal zártuk. A rendezvényről élő adásban tudósított az országos sugárzású M5 TV kulTÚRA című ajánló műsora.

Fotó forrása: ArTúr Fesztivál – Túri Vásár

Örömmel megjegyzem, hogy magas színvonalú, műfajukban elismert, nagyon tehetséges művészek jártak nálunk.

A hét vége felé közeledve pénteken a Református Templomkertben került megrendezésre Malek Andrea és a Soulistic koncertje, amelyet Szilágyi Attila gitárműsora előzött meg. Mindkét előadás feledhetetlen élményt nyújtott a több száz fős közönségnek. Ezen a napon 18 órától a fesztiváltér is újra tárt kapukkal várta a zenekedvelőket, felvonultatva a rockműfaj képviselőit. Nagy örömünkre a mezőtúri EKG Band és a Magma zenekar idén is fellépett a fesztiválon. Őket követte a BIKINI zenekar élőkoncertje, amelyen több százan énekelték együtt az ismerős dalokat. A koncert utáni szórakozásról Dj Karesz gondoskodott a fesztiválsátorban.

Szombaton újra több helyszínen fogadtuk a nézőket, akik a gyermekprogramok – népi játszóház és Magic Show a Kézműves házban – mellett újra meghallgathatták a Vivace Kamarakórus csodálatos koncertjét. A Glasso – éneklő poharak produkció igazi kuriózumként szolgált a Városi Galériában. Aznap este a Ladánybene 27 élő koncertje nagy sikert aratott a fesztiváltéren, és az eső ellenére Sub Bass Monster élő koncertje megkoronázta a szombati nap programjait, amelyre nagyon sokan voltak kíváncsiak. Az est további részében Dj Henrik szórakoztatta a nagyérdeműt.

Fotó forrása: ArTúr Fesztivál – Túri Vásár

Vasárnap a korán kelők már reggel 7 órától sétálhattak a Túri Vásárban. A résztvevő árusok között szép számmal voltak jelen a népművészeti termékeket kínáló árusok, tárgyalkotó mesteremberek.

A vásári forgatag egész nap töretlen volt, hála a sok árusnak, valamint a kedvező időjárásnak. A színpadi programok 10.40 órától kezdődtek, biztosítva a szórakozást kicsiknek és nagyoknak.

Mezőtúr városvezetése fontosnak tarja a hagyományok ápolása mellett az idősek tiszteletét is, ezért Herczeg Zsolt polgármester és Boldog István országgyűlési képviselő köszöntötték az 50. és 60. házassági évfordulójukat ünneplő házaspárokat.

50 éves házassági évfordulójukat ünneplők: Patkós Sándor és Molnár Ilona, Varga Mihály és Patkó Mária, Polgár Imre és Szabó Terézia, Rác Kálmán és Muzsnyai Ilona Mária, Bordács Lajos és Bíró Erzsébet, Szamosfalvi Sándor és Herbály Ilona Erzsébet, Kádas Lajos Zsigmond és Papp Ilona Katalin. 60 éves házassági évfordulójukat ünneplők: Körös István és Gombás Ilona, Szabó István és Bagdán Margit.

Fotó forrása: ArTúr Fesztivál – Túri Vásár

A nap különleges eseménye volt idén is a mezőtúri R13 Postagalamb Sportegyesület által biztosított rendkívül látványos galamb feleresztés.

A színpadi programok mellett külön hangsúlyt fektettünk a Túri Vásár színvonalas és látványos kísérőprogramjaira is. A Mesterségek Terén kézművesek, tárgyalkotó mesteremberek mutatták be szakmájuk csínját-bínját, valamint ingyenesen lehetőséget biztosítottunk a mesterségek kipróbálására is. A tér programkínálatát népi játszóházzal egészítettük ki. Ebben az évben újra rendeztünk főzőversenyt. Az ételek ínycsiklandó illata közelebb csalogatta a korgó gyomrú közönséget.

Eredmények: I. hely: Hegyi István – birkapörkölt; II. hely: Bordács Lajos és csapata – birkapörkölt; Karcagi Fakanálforgatók – kakaspörkölt. Különdíjasok: Újvárosi Hagyományőrzők – topogó; Csányi Sándor – savanyú vetrece; Lukács Marcell – Sinkovits Imre kedvence Marci módra.

Gratulálok a díjazottaknak és köszönjük minden főzőnek a részvételt!

A zsűri tagjai: Szatmári János és Végh Tamás mesterszakácsok, valamint Takács Zoltán. A tagok társadalmi munkában látták el feladatukat, tiszteletdíjukat egy alapítvány részére ajánlották fel.

A színpadi programokra is sokan voltak kíváncsiak. Többek között
Tihanyi Tóth Csaba és Bognár Rita előadásában jó ebédhez szólt a nóta, majd Kovácsovics Fruzsina gyermekelőadását követően Torres Dani lépett színpadra. Kökény Attila műsora alatt tovább nőtt a nézőtéren lévők száma, amely növekedés töretlen volt Mr Rick, a Unique és a Copacabana brazil szamba show produkciója alatt is. Idén első ízben, a fesztiválsátorban is voltak fellépők: Ámokfutók, Betty Love és a Groovehouse. Az itt felsorolt minden fellépőnek köszönjük, hogy produkciójával színesítette a rendezvénysorozatot.

Az esti nagykoncert zenekari beállása alatt a Batucada Band dob show-ját láthattuk. 20 órától CHARLIE és a Charlie Band nagykoncertjén ezrek álltak a színpad előtt. A programsorozat ebben az évben is látványos tűzijátékkal zárult.

A vásári programok mellett városunkat is bemutattuk a vidékről érkezőknek, ezért 10-18 óra között városnéző kisvonat közlekedett, megismertetve építészeti örökségünket. A forgatagot színesítette a Betyártanoda, valamint a Hagyományőrző Kelevézek is fel-feltűntek az érdeklődők között. A délutáni órákban a Dynamite Dudes rockabilly duó dobta fel a hangulatot az árusok között.

A hét folyamán sok kísérőprogrammal is vártuk a látogatókat, amelyek szervezőinek, rendezőinek ezúton is köszönjük az együttműködést. Köszönetem fejezem ki munkatársaimnak is a szakmai munkáért, remek szervezésért, a színvonalas lebonyolításért és a sok jó ötletért, amelyeket beépítettünk a programokba. Idén is minden rendezvény megtekintése ingyenes volt.

A rendezvény főtámogatója Mezőtúr Város Önkormányzata volt.

Ebben az évben is jól jellemezte az összefogást a mezőtúri vállalkozók, magánszemélyek tenniakarása, a rendezvény melletti kiállása, amely mind anyagi támogatás formájában, mind segítségnyújtásban megnyilvánult. Köszönjük támogatásukat! Valamint köszönjük média partnereink segítségét is, akik széles körben vitték rendezvényeink hírét.

Bízom benne, hogy jövőre is találkozunk, hiszen a programsorozathoz Önökre is szükség van!

Tisztelettel és köszönettel:
Bordács László ügyvezető

Forrás: ArTúr Fesztivál – Túri Vásár
,