„A szeretet viselkedés” – Civilek a Sziget Fesztiválon

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

A Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. pályázati rendszeren keresztül állította össze a Civil Sziget elnevezésű programhelyszínének kínálatát. Olyan civil szervezetek és a civil társadalommal együttműködő közintézmények számára biztosítanak bemutatkozást a 25. Sziget Fesztiválon itt, akik legalább egy éve tartó működésük alatt célzottan a 16-35 éves korosztály részvételére, nevelésére, integrációjának elősegítésére, problémáinak megelőzésére és megoldására épülő tevékenységet folytatnak.

A napközben zajló programokon a bemutatkozó 100 szervezet lehetőséget biztosít a Sziget közönségének az aktivizálásra és a tevékenységükbe történő bevonására is. A rendkívül színes palettáról érkező civilek közül a legtöbben a többségi társadalom által veszélyeztetettségnek, kirekesztésnek, előítéletnek vagy diszkriminációnak kitett csoportok védelmére alakult szervezetek köréből érkeztek a 25. Sziget Fesztiválra.

A Sziget területén felépített Civil Sziget nem csak a felnőttek, de az ide látogató családosok számára is élvezhetővé, be- és elfogadhatóvá és hosszú távon is beépülővé teszi azt a célt, amelyért ezek a szervezetek dolgoznak. Teszik ezt játékos, tényismeretekre épülő teszteken, programokon, vetélkedőkön és beszélgetéseken keresztül. Szükség is van erre, hiszen az itt felvonultatott össztársadalmi szinten létező problémák vagy élethelyzetek hazánkban is rengeteg embert érintenek közvetve vagy közvetlenül. Olyan problémacsoportokkal találkozhatunk itt, mint az alapvető emberi jogok (pl. Amnesty International Magyarország), azon belül a családon, kapcsolatainkon belüli biztonság (pl. NANE Egyesület), a különböző fogyatékossággal élőket támogatók (Autizmus Alapítvány) vagy a melegek jogaiért kiállók (pl. Magyar LMBT Szövetség). De találkozhatunk a hajlék nélkülieket támogató (pl. Menhely Alapítvány), a testi és lelki egészséget közvetítő (Mellrák Alapítvány, Reiki Egyesület) és állatvédő szervezetekkel is.

A jelenlévő szervezetek programkínálatában egy közös biztosan van. Arra irányítják rá az ide látogatók figyelmét, hogy vannak olyan élethelyzetek és problémák, amellyel együtt és szabadon élni kihívást jelent az érintetteknek a 21. században is. És akkor is teszünk ezekért az emberekért, ha legalább mi magunk nem diszkrimináljuk őket akár csak fejben sem. Mert aki magánemberként is „homokba dugja a fejét” ezen helyzettel érintett embertársaink problémái ismeretében, alig különb mint az, aki kiközösíti őket, vagy vét ellenük.

2017 augusztusában a legnagyobb hazai fesztivál részrendezvénye nem kevesebbet vállal magára tehát, mint azt a teljesség lehetetlensége nélkül, de bemutassa, mely szervezetek azok ma hazánkban, akik nap, mint nap jobbá, elfogadhatóbbá teszik valamilyen hátrányt elszenvedő, hátrányból kiinduló embertársaink, vagy a velünk élő állatok életét.

A címben kiemelt sor a NANE – Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület által használt, Susan Forwardtól idézett szlogenjéből (A szeretet nem érzés, hanem viselkedés.) lett kiemelve.
,