Sikeres koncertekkel zárult a 14. Crescendo Nyári Akadémia

Az immáron negyedik alkalommal Tokajban megrendezett kéthetes komolyzenei mesterkurzus idén is valóságos zenei fesztivál-programsorozatban csúcsosodott ki. A 39 országból érkezett művésztanárok és diákok kurzusaikat koncertekkel zárták. A két hét alatt elhangzó barokk koncertek (melyek keretében Monteverdiről is megemlékeztek a Nyári Akadémia résztvevői), a Kodály-koncert, valamint Fülei Balázs zongoraművész mesterkurzusának záróhangversenye mellett, zenetörténeti előadásokat is hallhattak az érdeklődők Monteverdiről, Csajkovszkijról, Kodály Zoltán pedagógiájáról.

© Jonathan Bailey

A második hét végén számos tanszaki hangversenyre került sor, a réz- és fafúvós tanszak, a vonósok, a zongoristák és a fuvolisták és a jazz tanszak tanulói mutatták be a tokaji kurzus alatt szerzett tudásukat. Az ifjúsági szekció résztvevői két önálló hangversenyen is kaptak bemutatkozási lehetőséget, elhangzottak szóló- és kamaraprodukciók, valamint  az első Gálahangverseny részeként előadtak 13 barokk tételt: oratórium és kamarazenekari műveket Füzesséry Attila vezényletével.

© Jonathan Bailey

© Jonathan Bailey

Az első Gálakoncert folytatásaként bemutatott operajelenetek ebben az esztendőben is nagy sikert arattak Shawn Mlynek, Mátrai Diána Eszter és Tarjányi Krisztina rendezésében, művészeti vezető: Dallos Erika. Augusztus 6-án a második Gálahangversenyen minden tanszak magas színvonalon képviseltette magát, majd elhangzott Csajkovszkij 5. (e-moll) szimfóniája, Delta David Gier vezényletével.

© Jonathan Bailey

© Jonathan Bailey

A Crescendo Nyári Akadémia hitéletéhez kapcsolódó, úgynevezett „Sostenuto” programok is lezárultak, augusztus 4-én pénteken Delta David Gier karmester tartott előadást a reggeli áhítat, vagyis a Tune In keretében I-Artist címmel. A zenekari próbákon is több alkalommal hangzott el bátorító üzenet, mely sokak számára hosszútávra adott útmutatást. Este az utolsó kiscsoporton a búcsúzkodás mellett  került feldolgozásra a nap témája. Augusztus 6-án a Crescendo International szervezésében ismét több nemzet képviselői mutatták be hazai tevékenységüket: Novoszibirszk, Párizs, Thesszaloniki. Vasárnap a helyi katolikus templomban a misén, és a református templomban az istentiszteleten ismét szép produkciókkal gazdagították a Crescendo Nyári Akadémia résztvevői az alkalmakat.

Forrás: Crescendo Nyári Akadémia