Hamarosan kezdődik a 26. Zempléni Fesztivál

Újra gazdag és színes programkínálattal várja látogatóit Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális eseménye, az idén 26 éves Zempléni Fesztivál. A programsorozat augusztus 11-19. között kínál magas színvonalú komolyzenei koncerteket, színházi- és táncelőadásokat, jazz koncerteket, kirándulásokat, kiállításokat, családi és gasztronómiai programokat a közönségnek, amelyekért érdemes több napot, akár a teljes időszakot Zemplénben tölteni. Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett több zempléni település szabadtéri helyszínei és legszebb műemlékei adnak otthont a legkiválóbb magyar szólisták, népszerű együttesek és külföldi vendégművészek produkcióinak.

Sárospataki vár – Fotó forrása: Zempléni Fesztivál

Ajánló a 26. Zempléni Fesztivál komolyzenei programjaiból:

A 26. Zempléni Fesztivál nyitókoncertjén, augusztus 11-én a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában Haydn Csellóversenye és Beethoven VII. szimfóniája csendül fel a sárospataki Rákóczi-vár udvarán. A versenymű szólistájaként Szabó Ildikó kiváló ifjú gordonkaművészünket, a hangverseny karmestereként Hollerung Gábort láthatja a közönség. A fesztivált egykor alapító Liszt Ferenc Kamarazenekar augusztus 13-i koncertjére egy új fesztiválhelyszínen, Sátoraljaújhelyen a Városháza udvarán kerül sor. Szólistájuk a világ operaházainak ünnepelt primadonnája, legújabban pedig a Virtuózok zsűritagjaként is óriási népszerűségnek örvendő Miklósa Erika lesz. A Liszt Ferenc Kamarazenekar vonósnégyese pedig Bécsi kávéuzsonnára várja az érdeklődőket, Kreisler, Schubert, Elgar, Csajkovszkij, Rózsavölgyi, Vecsey műveivel hozza közel hozzánk a kedélyes Bécset.

Az elmúlt években szinte már hagyománnyá vált a Zempléni Fesztivál keretein belül a Nyári Zenekari Akadémia. Ez az idén sem marad el, a Budafoki Dohnányi Zenekar ismét lehetőséget kínál pályakezdő hangszeres muzsikusoknak a zenekari műhelymunka megismerésére, a próbafolyamatban, és a hangversenyeken való közös muzsikálásra. A művészeti vezető ezúttal is Hollerung Gábor, a vendégkarmester a régizene interpretálásának nagymestereként számon tartott Vashegyi György. A Dohnányi Nyári Zenekari Akadémia Zárókoncertjének szólistái a zenekar fiatal, virtuóz muzsikusai lesznek.

A rendezvénysorozat további programjaiból kiemelkednek a Kodály Év kapcsán rendezett koncertek és a Reformáció 500 éves jubileumát ünneplő események. Augusztus 17-én az Ábrahám Consort régizenei együttes Zemlényi Eszter szoprán énekesnővel kiegészülve Bach műveket ad elő.

Első alkalommal vendégeskedik a nagy múltú és világhírű Győri Filharmonikus Zenekar a Zempléni Fesztiválon, az augusztus 19-i záróhangversenyen Dvořák Új világ szimfóniáját is eljátsszák a közönségnek Sárospatakon, a Rákóczi-vár udvarán. A győriek koncertje áhítatba ejtő és vérpezsdítő harmóniavilága sok szép pillanatot ígér ezen az estén.

A programok:

Nyitóhangverseny – Budafoki Dohnányi Zenekar

Augusztus 11. | Sárospatak 20:00 Rákóczi-vár udvara (rossz idő esetén A Művelődés Házában)

Szabó Ildikó – Fotó forrása: Zempléni Fesztivál

Liszt Ferenc Kamarazenekar vonósnégyesének hangversenye

Augusztus 12. | Sátoraljaújhely 17:00 Városháza, Díszterem

Piazzolla – á la carte

Augusztus 12. | Bodrogkisfalud 17:00 Patricius Borház

Miklósa Erika és a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenye

Augusztus 13. | Sátoraljaújhely 20:00 Városháza udvara (eső esetén a Latabár Árpád Színházban)

Miklósa Erika – Fotó forrása: Zempléni Fesztivál

Dohnányi Nyári Zenekari Akadémia Zárókoncertje

Augusztus 15. | Tokaj 20:00 Paulay Ede Színház

Recurring Company

Augusztus 16. | Szerencs 19:00 Katolikus templom (Kisboldogasszony)

Duo Klavi-Art          

Augusztus 16. | Tokaj 20:00 Kulturális és Konferencia Központ (Zsinagóga)

Duo Klavi Art – Fotó forrása: Zempléni Fesztivál

Reformáció 500 – Bach-hangverseny

Augusztus 17. | Sárospatak 20:00 Református Kollégium, Imaterem

Záróhangverseny – Győri Filharmonikus Zenekar

Augusztus 19. | Sárospatak 20:00 Rákóczi-vár (rossz idő esetén: A Művelődés Házában)

Győri Filharmonikus Zenekar – Fotó: Mekli Zoltán – Fotó forrása: Veszprémi Fesztivál

További információ: www.zemplenifesztival.hu

Forrás: Zempléni Fesztivál