„Hálás dolog muzsikálni”- Beszélgetős invitáló a Paloznaki Jazzpiknikre Palásti Máté gitárművésszel

Szerző: Böjtös Kinga

Az augusztus 3-4-5-én zajló Paloznaki Jazzpiknik nemzetközi „nagyágyúi” mellett fiatal feltörekvő tehetségeket is láthatunk a színpadokon. Egyikőjük Palásti Máté, aki két koncertet is ad zenésztársaival a fesztiválon. Őt kérdezzük zenéről, Balatonról, fesztiválhangulatról.

– Mesélnél pár szóban a pályád kezdetéről? Mekkora lökést jelentett, hogy olyan mesterek mellett fejlődhettél, mint Snétberger Ferenc? Van-e még kapcsolatod egykori tanáraiddal?

Palásti Máté: A Snétberger Központban eltöltött idő nagy fordulatot hozott az életembe, ugyanis ekkor határoztam el, hogy már csak a gitárommal fogok foglalkozni, bármi is történjék.
Olyan tudást és ismereteket  tudtam ott  felhalmozni, aminek köszönhetem, hogy már boldogulok a nagyvilágban, persze ettől a tudásvágyam nem lett kisebb. Volt szerencsém nagyszerű magyar zenészektől  tanulni: Snétberger Ferenc, László Attila, Rozsnyói Péter, Horváth Barcza József és még sorolhatnám, emellett részt vehettem külföldi művészek kurzusain: Peter Weniger, David Friedman és ha arra került sor, játszhattunk is velük. Így kerültem egy színpadra Richard Bona-val  és Paolo Vinaccia-val. Szoros kapcsolatom nem maradt, de tervezem, hogy magánúton még tanulok tőlük.

Budapest után most Balatonalmádiban élsz, talán nem csak a nyár végéig. Hol érzed jobban magad? Neked és párodnak – aki menedzsered is – mit jelent a nagy tó közelsége? Hol látunk-hallunk még Téged a nyár folyamán?

Palásti Máté: Kezdek hozzá szokni az állapothoz, hogy egyszer itt, egyszer ott. Fontos számomra a megújulás, de közben a nyugalom is. A Balaton és a víz közelsége pedig nyugtató hatással van rám is, órákig el tudok üldögélni a parton. Másrészt itt van az északi parton a fellépéseim nagyobb fele, így bárhol előfordulhatok. 🙂 Az előfordulásaimról folyamatosan informáljuk a közönséget közösségi oldalakon.

– Mennyiben tér el felkészülésben, drukkban, technikában egy fesztiválos szereplésed egy hagyományos koncerttől?

Palásti Máté: Úgy gondolom, egy zenész nem élhet igazi zenész életet, ha nincs kihívás vagy drukk. A fellépés előtti izgalmakat is átfogalmaztam már magamban, én ezt szeretem a legjobban, az adrenalin jót tesz.

– Nem először látogatsz el a paloznaki piknikre. Mennyire merülsz el magánemberként a fesztivál hangulatában? Kóstoltad már a helyi borokat, ízeket? Szerinted miért lett ilyen sikeres ez a mini-fesztivál és miben látod a különbséget más, nagy rendezvényekhez képest?

Palásti Máté: Hálás dolog muzsikálni, mert amerre utazik az ember, mindig talál új ízeket, minőségi italokat. Természetesen nem mondok rá nemet én sem, szívesen körbejárom ilyenkor a helyszínt. A Jazzpiknik sikerét abban látom, hogy a legfiatalabbaktól a legidősebbekig, mindenki jól érezheti ott magát, illetve mégsem arról szól, hogy mindenki rombolná magát, egymást és környezetét, hanem kulturáltan, békében fogyaszthatja el  ezeket a különlegességeket, és eközben még jó zene is szól.
Én jobban is szeretem, ha egy  fesztivál nem nagyvárosban kap helyet, persze annak is más hangulata van.

– Végül kérlek ajánld pár szóban a mostani két koncertedet! Milyen dallamokat fogtok játszani? Mennyire kötött, illetve szabadon értelmezett a műsorrend? Milyen stílus felé visz majd az improvizáció, mely oly jellemző a zenéidben?

Palásti Máté: 4-én Csömör Krisztián (gitár, szaxofon)  jön velem muzsikálni, aki fiatal kora ellenére két hangszeren is nagyon ügyesen játszik.  A műsoron jazz standardek, bossanova, samba, groove  és egy-két dal abból a repertoárból ami engem tükröz.

5-én Siska Tamás (cajon, percussion) csatlakozik hozzám, akivel nagyon régóta zenélek együtt és sok helyen megfordultunk. Tavaly novemberében bejártuk Indiát is egy izgalmas turné alkalmával. Igazi alázatos, figyelmes ritmusszekció, akivel öröm együtt zenélni. Ezen a koncerten többségében az én világomat mutatom be majd, illetve Sisi ezt gazdagítja majd.

Mindkét koncert 17.00-kor veszi kezdetét a Taittinger Pezsgő Terasznál.

Palásti Máté elérhetősége: www.facebook.com/palastimate
Gecs Mónika +36707033909

Fotók: Paloznak piknik sajtó, Palásti Máté archív
,