Elkezdődött a 14. Crescendo Nyári Akadémia Tokajban

Ismét egyéves előkészület előzte meg a Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál létrejöttét. Megérte a sok előkészület, 5 kontinensről és 39 országból érkeztek résztvevők a rendezvénysorozatra:

Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Csehország, Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Észtország, Dél-afrikai Köztársaság, Dél-Korea, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Indonézia, Írország, Izrael, Japán, Kanada, Kína, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Malajzia, Magyarország, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Tajvan, Törökország. A hosszú utat megtett résztvevőket ünnepélyes esemény várta, július 24-én, hétfőn 19:30-kor vette kezdetét a Megnyitó a Tokaji Ferenc Gimnázium aulájában, mely a nyári akadémia központi helyszíne a két hét során.

Immár tradíció, hogy trombitafanfár jelzi az ünnepi alkalom kezdetét, melyet dr. Jānis Porietis, a rigai Jāzeps Vītols Zeneakadémia professzora szólaltatott meg. A Crescendo Nyári Akadémia Vezetősége köszöntötte az egybegyűlteket: elsőként Füzesséryné Dudás Eszter elnök, társalapító kapott szót, aki kiemelte, hogy vannak kollégák, akik a kezdetektől fogva, illetve sok-sok éve a Nyári Akadémia tanárai, a visszatérő diákok között is többeknek már élete részévé vált a rendezvénysorozat. Üdvözölte azokat a vendégeket is, akik első alkalommal érkeztek a nyári akadémiára, vagy először járnak Magyarországon. Átadta Timothy Bentch dékán és társalapító köszöntését is, aki július 30-án, vasárnap érkezik Tokajba, és a második héten csatlakozik a társasághoz. Beat Rink, a Crescendo International alapítója és igazgatója a nemzetköziség jegyében a közösségépítés fontosságát, valamint a különbözőségek építő erejét hangsúlyozta. Tarjányi Tamás operaénekes, a nyári akadémia új művészeti vezetője ismertette a szakmai program főbb eseményeit: a mesterkurzusok mellett a Crescendo Fesztiválon a Kodály- és Monteverdi-év megemlékezései, a Bartók-koncert, az Orosz Impressziók, a Crescendo Tanári koncert, az Opera, oratórium és kamarazenekari est, valamint a rendezvénysorozatot lezáró rangos Gálahangverseny kapnak kiemelt szerepet. A Sostenuto department igazgatója, Tarjányi Krisztina az est háziasszonyaként szintén fontos programokat hangsúlyozott: a Crescendo Nyári Akadémia szakmai munkájával párhuzamos, figyelemre méltó közösségi programokra, a reggeli Tune In (Ráhangolódás), valamint az esti Kiscsoportos beszélgetésekre hívogatta az egybegyűlteket. Az idei évben a Crescendo igazi kalandozásra hívja az ifjú művészeket azzal a céllal, hogy megtapasztalják a kutatás szépségét, mialatt válaszokat keresnek egy nagyon fontos kérdésre: „Ki vagyok én?”

A gondolatébresztő köszöntők, információk mellett művészeti élményekkel is gazdagodtak a jelenlévők: idén először tanít a nyári akadémián Béatrice Petit-Riebel francia csellóművésznő, aki Swetlana Meermann-Muret orosz származású zongoraművésszel együtt adta elő Edvard Grieg Csellószonátájának 2. (Andante) tételét, majd a Bergeni Filharmonikus Zenekar tagja, Dag Anders Eriksen norvég hegedűművész játszotta Telemann Esz-dúr fantáziájának 1. (Dolce) és 2. (Allegro) tételét.

A város házigazdáiként Nagyné Bősze Katalin, a Tokaji Kulturális Központ és a Bormúzeum igazgatónője üdvözölte a megjelenteket. Bemutatásra kerültek az 57 fős tanári kar tagjai, illetve nagy köszönet illette a szervező- és önkéntes csapatot, akik a technikai részleteket lelkiismerettel és odaszánással készítették elő.

A Megnyitót követően sor került az első kiscsoportos foglalkozásra, ahol ismerkedéssel, beszélgetéssel telt az este. Az iCreative (Kreatív én) témakörében elhangzottak az útkeresés első állomásának főbb kérdései: Ki vagyok én kreatív személyként? Milyen erők hátráltatják és segítik a kreativitást? Sokan talán most szembesültek igazán először kimondva ezekkel a kérdésekkel, aminek átgondolása korosztálytól függetlenül mindenki számára igazi kihívás, főleg ha életcélja, hogy művészetében is megfogalmazza erre a választ.

Füzesséryné Dudás Eszter
brácsaművész
a Crescendo Nyári Akadémia elnöke
az Ének a Nemzetekért Kulturális Alapítvány alapítója

Forrás, fotók forrása: Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál

 

,