A Néprajzi Múzeum egyedüli múzeumként a Művészetek Völgyében

A Néprajzi Múzeum a világ megismerésének sokrétű forrása, s egyike Európa legfontosabb szakmúzeumainak. A magyar népi kultúra felbecsülhetetlen értékű tárgyi emlékei mellett itt található az ország legnagyobb nemzetközi gyűjteménye és a kortárs kultúra kutatásának is fontos központja. Az intézmény idén egyedüli múzeumként vesz részt a pénteken nyíló Művészetek Völgye Fesztiválon. Taliándörögdön az Etno Ligetben mindennap állandó programok és koncertek, az Etno Portán vetítések várják a fesztiválozókat. A kínálat az utolsó időszaki kiállítás, az intézmény költözése és az aktuális kutatások köré épül.

Minden nap állandó programokkal jelentkezik a múzeum közösségi lazítója, az ETNO LIGET. A múzeum munkatársai várnak mindenkit, aki szívesen játszik, táncol, alkot, ismerkedik a hagyományos népi kultúra értékeivel, régi mesterségekkel, vagy a kortárs, nemzetközi kutatómunkák eredményeivel. Lesz moldvai majd görög táncház, beszélgetések sámántárgyakról és a népi gyógyászatról, de a múzeum Baráti Körének elnökével, Sebő Ferenccel is találkozhatnak azok, akik zenével, énekkel, tánccal is szívesen „hangot adnak” a gondolataiknak.   A zenés programokat minden nap Etno Jam, közös örömzenélés zárja. A múzeum másik helyszíne, az ETNO PORT-A a Néprajzi Múzeum archívumából kínál érdekes csemegéket, és a megújuló múzeum tervei is itt mutatkoznak be.  Emellett úton útfélen Mesélő cipőbuxusok tartogatnak érdekes cipőtörténeteket…

Dr. Kemecsi Lajos, a múzeum főigazgatója szerint a múzeum fesztiváljelenléte a közönséggel való találkozás nem megszokott formája. „Mivel a múzeum 2017 novemberében búcsúzik jelenlegi épületétől, a következő 3 évben hasonló jellegű megjelenésekre s találkozásokra próbálunk készülni, ezért a fesztiválszereplések nagyon fontosak idén nyáron.” – mondja. „A Néprajzi Múzeum üzenetei ilyenkor koncentráltabban, sűrűbb formában adhatók át egy új befogadói szituációban.” – teszi hozzá.

A Néprajzi Múzeum társadalmi múzeumként a múltbeli és a jelenkori tárgykultúra, valamint a társadalmi jelenségek kutatásának és bemutatásának helyszíne. Munkatársai minden fesztiválozót szeretettel várnak az emberléptékű fesztiválon, a Művészetek Völgyében.

Forrás: Néprajzi Múzeum
,