Bíró Szabolcs Eger Kulturális Nagykövete lett

2017. július 14-én a Gárdonyi-körön a város önkormányzata, illetve Habis László polgármester Eger Kulturális Nagykövetévé választotta Bíró Szabolcs történelmiregény-írót.

Bíró Szabolcs – Fotó forrása: Athenaeum Kiadó

„2023-ban egy egyesült királyságbeli és egy magyar város viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet. Miután Eger versenybe szállt a rangos elismerésért, fontos, hogy minél több, ismert és közkedvelt, a magyar kultúrát autentikusan képviselő pártfogó álljon a pályázatunk és Eger üzenete mellé. A kultúra területén tevékenykedő, innovatív és véleményformáló művészek, vonzó személyiségek támogatását keressük: olyan nagykövetek felkérésében gondolkodunk, akik örömmel vállalják, hogy saját művészetük és a magyar kultúra értékei mellett Egert is képviselik a következő időszakban” – írja az egrihirek.hu

Fotó forrása: Athenaeum Kiadó

Bíró Szabolcs 1988-ban született a felvidéki Dunaszerdahelyen. Tizenhat évesen kezdett aktív kulturális tevékenységbe: íróként, újságíróként és rockénekesként is bontogatta szárnyait.

Regényíróként 2007-ben debütált, Francis W. Scott álnéven. 2010 óta kizárólag polgári nevén publikál, fő témájának a középkort és a magyar történelmet tekinti. Az írás mellett tizenegy éven keresztül aktívan énekelt, elsősorban a Csak Van zenekar tagjaként. 2011-ben jött létre egyéni vállalkozása, mely által a könyvkiadói és rendezvényszervezői munkába is belekóstolt. 2014-ben többedmagával megalapította a Csallóközi Anjou Károly Bandérium névre keresztelt hagyományőrző közösséget, mely sokat segít az Anjouk világának érzékletesebb megteremtésében. Bíró Szabolcs szerető férj és büszke édesapa. Kamaszkora óta kerekesszékben él, ám határokat nem igazán ismer. 2016-ban, a Szent György Lovagrend alapításának 690. évfordulóján, Visegrádon lovaggá ütötték.

Az Athenaeum Kiadónál megjelent művei:
Anjouk I. – Liliom és vér
Anjouk II. – Lángmarta dél
Anjouk III. – Az utolsó tartományúrig – ÜKH 2016
Non nobis Domine

Bíró Szabolcs mellett Lackfi János költő, író is Eger Kulturális Nagykövete lett.

Forrás: Athenaeum Kiadó