A Szocialista szürrealizmus titokzatos bája c. kiállítás

HEGEDŰS 2 LÁSZLÓ Munkácsy és Balázs Béla díjas alkotó, A SZOCIALISTA SZÜRREALIZMUS TITOKZATOS BÁJA című vizuális szimfóniájának brüsszeli ősbemutatója.

A tárlat képei, a kelet és nyugat két jellegzetes művészeti izmusának ötvözetéből jött létre. A szocializmus hivatalos és hamis művészetének vizuális lenyomatainak szürreális képmontázzsal való transzformálásával, a fikció műalkotássá, a művészet, politikától mentes valóságává vált.

HEGEDŰS 2 műveinek intellektuális telítettsége, letisztult formanyelve, poézise, egyaránt jellemzi a vizuális műfajokban létrehozott alkotásait. A képzőművészet, a film, a fotó, az irodalom, területéről alkotott gondolkodása és eszközhasználata, már a 70-es évektől túlmutat a ” csak fotográfus”, a „csak filmes „, és a „csak képzőművész ” műfajokon. Egy valódi művész, aki nem vagy- vagyokban, hanem is -isekben képes gondolkodni. Egyedüliként tagja mindhárom országos vizuális művészeti szervezetnek a Magyar Képző-, Film- és Fotóművészek Szövetségének. Hegedűs 2 László kép-képző-művész a magyarországi kortárs színtér kivételes jelentőségű alkotója. Eltérő technikai médiumokban (fotó, film, festmény, nyomat, installáció…), különféle művészeti eszközökkel létrehozott alkotásai döntően hozzájárultak a jelentésközvetítő eszközök és módszerek megújulásához. (www.h2l.hu)

HEGEDŰS 2 LÁSZLÓ
1950-ben született Nagyhalászon. 1986-ban Pécsen elvégezte a Művészeti Gimnáziumot, majd 1970-ben Budapesten a Kirakatrendező Iskolát. 1973 és 1986 között a Pannónia Filmstúdióban filmgrafikákat tervez, filmeket rendez. 1976 Magyar Iparművészeti Főiskola, (befejezetlen).1980-tól rendszeresen vesz részt hazai és nemzetközi kiállításokon, filmfesztiválokon. Egyedüliként, tagja a három országos vizuális művészeti szervezetnek, a Magyar Képzőművészek Szövetségének, a Magyar Fotóművészek Szövetségének, a Magyar Filmművészek Szövetségének, valamint a Magyar Filmakadémiának. Állami díjak: 2002 Munkácsy-díj, 2009 Balázs Béla-díj, városi díj: 2005. Deák Dénes-díj, megyei díj 2006 Príma fődíj, 2016 Nagyhalász Díszpolgára.

A Műcsarnokban rendezett kiállítás: http://mucsarnok.hu//panoramafoto/h2l/

Honlap: www.h2l.hu (frissítve 2009-ig) Teljes bibliográfiáját a Műcsarnokban rendezett kiállítás katalógusa tartalmazza. (1975-2015)

Személyesebb életrajz: http://web.nagyhalasz.hu/cikkek/2013/7/h2.html
http://magyar.film.hu/filmhu/magazin/hegedus-2-laszlo-esterhazy-emlekei.html

A kiállítás megtekinthető 2017. szeptember 13-ig.
Hely: Balassi Intézet, Treurenberg 10, 1000 Brüsszel

A tárlat képei, a kelet és nyugat két jellegzetes művészeti izmusának ötvözetéből jött létre. A szocializmus hivatalos és hamis művészetének vizuális lenyomatainak szürreális képmontázzsal való transzformálásával.