Kivételes szellemi és zenei élményt nyújtanak a Kurtág-Ligeti Workshop programjai

Kurtág György és Ligeti György nemcsak a 20. századi klasszikus zene történetében hagyott mély nyomot, hanem a Kurtág-Ligeti Workshop oktatóiban is, hiszen szinte valamennyien személyesen is tanulhattak a két mestertől. A 2017. július 17. és 21. között megrendezésre kerülő programsorozat nemcsak a szakma, hanem a nagyközönség számára is kivételes szellemi és zenei élményt nyújthat, az előadások, nyitó– és záró koncert mellett nyilvános mesterkurzusokon is bepillantást nyerhetnek az érdeklődők a szerzők életművébe.

„A megfejthetetlen titkot, a nagy művész szakmai titkait Kurtág esetében lehetetlen lenne elválasztani az emberi nagyságától. Sohasem láttam még ilyen kíváncsi embert. Nyitottság, tudásvágy, szorgalom, munka, alázat és segítőkészség őbenne mindennek az alapja. Hogy zseniális zenész, szinte csak ráadás mindehhez.” – vallja Csalog Gábor egykori mesteréről, aki zenésztársával, Kemenes Andrással közösen adja át tudását az ötnapos hangszeres és énekes mesterkurzusokon. A két zongoraművész mellett Bársony Péter brácsa-, Déri György cselló-, Károly Katalin ének-, Klenyán Csaba klarinét-, Szabó Judit vonósnégyes- és Szalai András cimbalom tanárok is tartanak órákat. Igazi kuriózumnak számíthat, hogy most először hangzanak el Kurtág művek szaxofonon, valamint egy különleges, görög húros hangszeren, a Kanun-on. A kurzusokra különböző kontinensekről számos külföldi hallgató érkezik, mely azt mutatja, hogy nemcsak itthon van érdeklődés Kurtág és Ligeti munkássága iránt.

A program másik fő tematikája a zeneszerzés mesterkurzus, amelyen a jelentkezők saját darabjaikat mutathatják be és kaphatnak iránymutatást a különböző műelemzések során.

Ligeti György munkásságát Horváth Balázs zeneszerző fogja ismertetni előadásaiban, aki a szerző hatását így jellemezte: „Kevés olyan zeneszerző van a XX. század zenetörténetében, aki képes volt állandóan úgy megújulni, hogy mégis minden pillanatban felismerhető a zenéje.” Július 18-i, Ritmikai-formai kapcsolatok Ligeti György kompozícióiban című nyilvános előadását, 19.00 órai kezdettel hallgathatják meg az érdeklődők a Zeneakadémia Ligeti György épületében (1077 Budapest, Wesselényi utca 52.). A kurzus zárónapján, július 21-én, 10.00 órától Ligeti György Tíz darab fúvósötösre című művének elemzésére kerül sor a Budapest Fúvósötös közreműködésével, angol nyelvű előadás keretében.

A nemzetközi program első és utolsó napján, igazi zenei csemegével várja a hallgatóságot: előbbin a kurzusok oktatóinak hangversenye, utóbbin a kurzusokon részvevő hallgatókkal közös koncert csendül fel. Mindkét eseménynek 19.00 órai kezdettel a Zeneakadémia főépületének Kupolaterme ad otthont.

A nyilvános mesterkurzusokon, előadásokon és koncerteken 1 500 forintos napidíjjal lehet részt venni, amelyekre előzetes regisztráció igényelhető a kurtagligeti@zeneakademia.hu e-mail címen.

A részletes program és további információ www.kurtagligeti.hu honlapon találhatók meg.

További információ: kurtagligeti@zeneakademia.hu

Forrás: Zeneakadémia