Emlékfa és körpanorámás kiállítás – Megnyílt a Margitsziget történelmét bemutató kiállítás a víztoronyban, Jaksics György gyűjtő emlékére fát ültettek és emléktáblát is avattak

Ősi növényfaj, a jégkorszakot rokonai közül egyedüliként túlélt ginkgo biloba, vagyis páfrányfenyő körülbelül tízéves példánya körül gyülekezett a közönség a Margitszigeti Szabadtéri Színpad szomszédságában július 5-én. A frissen ültetett fa a Jaksics-kertészetből érkezett. A víztoronyban pedig a tavaly elhunyt gyűjtő, Jaksics György kollekcióján alapuló Élet – VÍZ – SPORT – erő a Margitszigeten című körpanorámás, vetítettképes helytörténeti kiállítása nyílt meg, amely a Budapesti Nyári Fesztivál időszaki kiállításaként szeptember végéig látogatható.

Fotó forrása: Szabad Tér Színház

„Amellett, hogy színvonalas produkciókat hozunk létre a nagyszínpadon, különleges emberi kapcsolataink is kialakulnak a munkánk során” – mondta Bán Teodóra, a látványos tárlatot megrendező Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója. Emlékeztetett rá, hogy Jaksics Györggyel évek óta egyeztettek a kiállítás megvalósításáról. Elmesélte, hogy a férfi évtizedekkel korábban fiatal kertészként került a Margitszigetre, és beleszeretett a történelmi emlékekben és természeti szépségekben gazdag helybe.

Bán Teodóra © Gálos Mihály Samu, forrás: Szabad Tér Színház

Tanulmányozni kezdte a Duna e gyöngyszemének páratlan kincseit, majd a históriájához fűződő minden tárgyat, dokumentumot felkutatott és megvásárolt. Ezernél is több tételt számláló gyűjteménye alapján állította össze az Üdvözlet Szent Margit szigetéről című könyvet. A kötet páratlan kordokumentumai kinagyítva váltogatják egymást a vasbeton atyja, Zielinszki Szilárd tervezte műemlék víztorony belső terében látható időszaki kiállításon. A körbe-körbe haladó archív képeken egyebek mellett feltűnik a réges-régi léghajó-találkozó, az 1879-es színpompás népünnepély, az 1893-as turista majális, a hajdani gyógyfürdő előtti ivókút, vagy a forrásvíz ásványtartalmát tudató címke, és sok minden más érdekesség.

Sajtótájékoztató © Gálos Mihály Samu, forrás: Szabad Tér Színház

Az eseményen a könyv társszerzője, Takács Ferenc professzor is jelen volt, valamint a kötet lektora és egyes fejezeteinek szerzője, Saly Noémi, aki visszaemlékezésében kiemelte, hogy Jaksics György mindent összegyűjtött, ami a főváros szívében elhelyezkedő közpark elmúlt évszázadait jellemezte. Régi képeslapokat, fürdőbelépőket, gyógyvízkatalógusokat, szállodai vendégkönyveket, térképeket, újságcikkeket, korabeli hirdetéseket, emlékplaketteket, érmeket, plakátokat, karikatúrákat, bélyegeket, gőzhajójegyeket, tagsági igazolványokat, meghívókat, menükártyákat és egyéb relikviákat.

Saly Noémi, irodalom- és Budapest-történész © Gálos Mihály Samu, forrás: Szabad Tér Színház

„De nem felületesen gyűjtött – hangsúlyozta a Budapest-történész Saly Noémi –, hanem a gyökerekig ásott, ahogy a fák szívják magukba a mélyből a tápanyagot.” Nincs olyan apró mozzanat, amelyre ne lett volna figyelemmel, és minden részterület feldolgozásához a szerinte leghozzáértőbb szakértők tanácsát kérte ki.

„Fát az unokáinak, a jövő nemzedékeknek ültet az ember” – mondta az eseményen az idén százötven éves FŐKERT vezérigazgatója, Szabó József, aki kitért arra, hogy a nagy múltú cégnél jóval idősebb fák is zöldellnek még a Margitszigeten. A most elültetett páfrányfenyő pedig amellett, hogy a japánok szent faként tisztelik, még hosszú életű is, ezeréves példányait is ismerik. A tövében elhelyezett emléktáblával együtt hosszú ideig felidézheti tehát a kíváncsiságtól és tudásvágytól hajtott, szenvedélyes, ám önzetlen gyűjtő, Jaksics György személyiségét.

Szabó József, a FŐKERT vezérigazgatója © Gálos Mihály Samu, forrás: Szabad Tér Színház

Élet – VÍZ – SPORT – erő a Margitszigeten – A Szabad Tér Színház 2017-es időszaki kiállítása Jaksics György hagyatékából

A 106 éves műemlék Víztorony impozáns épületében szeptember végéig látható az a helytörténeti kiállítás, amely különleges dokumentumokat mutat be Jaksics György több mint ezertételes gyűjteményéből, aki kertészként került kapcsolatba és esett szerelembe a Margitsziget páratlan természeti és épített értékeivel.

A kiállítási anyag a júliusban Budapesten megrendezésre kerülő vizes világbajnoksághoz kapcsolódóan a vízre, a (vizes) sportok és kulturális események margitszigeti történetére fókuszál, arra a gazdagon illusztrált közösségi életre, amely a főváros szívében elhelyezkedő, méltán közkedvelt „közparkunk” históriáját az elmúlt két évszázadban jellemezte. Régi képeslapok, fürdőbelépők, gyógyvízkatalógusok, szállodai vendégkönyvek, térképek, újságcikkek, korabeli hirdetések, fotóriportok, emlékplakettek, érmek, plakátok, karikatúrák, bélyegek, gőzhajójegyek, tagsági igazolványok, meghívók és egyéb relikviák nyomán elevenedik meg előttünk a Margitsziget hajdanvolt sportélete, a mozgás kultúrtörténetének színes krónikája.

Bepillantást nyerhetünk többek között a Margit-gyógyfürdő, a Nagyszálló, a Nemzeti Sportuszoda, a Palatinus fürdő, a M.A.C. Sporttelep történetébe, a csónakázó és hajós egyletek, úszóházak, evezős klubok, sportegyletek életébe. Felidézhetjük egykori és még ma is meglévő épületek, kertek, sportpályák – pl. a zenélő szökőkút, a Japánkert, a vízesés, a gyógyforrás, meleg vízű tó, ivócsarnokok és ivókutak, hajóállomások – fénykorát. Elképzelhetjük az első csónakázókat és evezős regattákat a Dunán, az úszó- és vizes sportbajnokságokat és versenyeket a Szigeten, a trenírozást és sportbemutatókat, köztük olyan „zöldmezős” szabadidős tevékenységeket is, mint a tenisz, atlétika, lovaspóló, birkózás, vívás, sport- és agyaggalamb-lövészet, vagy a mai is népszerű (Sziget-kör) futás. Mindeközben az emlékek mögött ott lüktet a történelem öröksége, a velünk élő múlt.

A kiállítás anyagát Jaksics György: Üdvözlet Szent Margit szigetéről című könyve alapján a gyűjtő hagyatékában található dokumentumokból összeállította: Sipőcz Mariann.

Szakmai konzultáns: Steffanits István
Technikai előkészítés: Záhonyi István
A kiállítás rendezője: Szabad Tér Színház 

Látogatható: 2017. június 9-től szeptember 30-ig.

Bővebb információ: www.szabadter.hu