KASZ+ 2017 – XIV. KECSKEMÉTI ACÉLSZOBRÁSZATI és KÉPZŐMŰVÉSZETI SZIMPOZION, NEMZETKÖZI ALKOTÓTÁBOR, 2017. 06. 16-07. 07., Kecskemét, KÉSZ Ipari Park

Az elmúlt években a KASZ kecskeméti alkotóműhelye – a speciális acélszobrászat továbbfejlesztése mellett – tudatosan nyitott a képzőművészet többi ága felé. 2013 óta több festőművész, grafikus, fotós használta ki a lehetőséget, hogy a képalkotás terén is kiváló művekkel gazdagítsák a szimpoziont, a KÉSZ Csoport művészeti mecenatúra programját.

RE!

A KASZ+ 2017 – XIV. Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion, nemzetközi alkotótábor a megújulás jegyében egy kicsit visszanyúlik a múltba, a kezdetekre. A 2017-es együttlét koncepciója egy rövid, tömör, ámde sok értelmezést megengedő kifejezés, témafelvetés köré épül:

Egyik célunk, hogy az első évek jeles alkotóiból néhány mestert ismét vendégül lássunk. Kíváncsiak vagyunk, hogy az elmúlt több mint egy évtizedben hová fejlődtek, milyen művészi irányokat követnek.

A RE! másik tartalma az anyagok, eszközök újraértelmezése lehet. Tehát a KÉSZ Ipari Parkban fellelhető régi gépek, berendezések, szerszámok, tárgyak, bútorok szolgálhatnak majd alapul. A művészi újrahasznosítás, átértelmezés lesz ez az industrial design jegyében egy kicsit retro hangulatban. Specialisták, fiatal, kísérletező alkotók részvételével teljesedik ki ez a program.

A tizennegyedik alkotótáborunkat az alábbi művészek részvételével rendezzük meg, akik
Drabik István szobrászművész
Majoros Gyula képzőművész
Dobó Bianka képzőművész
Kazi Roland képzőművész
Tóth Dominika Dalma szobrászhallgató
Parizán Mihály szobrászművész
Wahorn András képzőművész
Töttös Kata festőművész
Csertő Lajos iparművész

A KÉSZ Csoport kecskeméti acélszerkezet-gyártó ipartelepén 2004 óta minden nyáron találkoznak a vas, a különböző fémek megmunkálói, újabban a szélesebb képzőművészet alkotói.

A helyszín változatos műszaki hátteret biztosít a művészeknek, adott a lehetőség a kísérletezésre, a különböző technikai eszközök kipróbálására. Gyakran mérnöki segítséggel, CAD-tervezéssel rajzolódnak ki a gyártmánytervek, hogy aztán a CNC gépek megmunkálják a fémet az elgondolt forma kialakításáért. Lakatos, hegesztő, villanyszerelő, csőszerelő szakmunkások, valamint nyári gyakorlatukat töltő szakmunkás tanulók is részesei a munkának, 80-100 fő segédkezik a tábor sikeres lebonyolításában.

A táborozók elsajátíthatják a különböző gépek, berendezések használatát. Van, aki megtanul hegeszteni, megérti a CO, ill. az AWI hegesztés különbözőségét. A merészebbek a plazmavágó berendezést tanulják meg kezelni, a vastag acéllapokat rajzolatszerűen vágni, faragni. De olyan művész is akad, aki megismerkedik a CAD-tervezés rejtelmeivel és tervező mérnökké alakul.

A 14 éve tartó kezdeményezés jelentősége is ez: a kortárs képzőművészeknek teret enged, lehetőséget nyújt a fejlődésre, új koncepciók megvalósítására, hogy gazdagabbá tegyék kis hazánk művészeti életét, valamint az alkotók nemzetközi kapcsolataikat is bővíthessék.

A tisztelt érdeklődőknek, a sajtó képviselőinek lehetőséget adunk az alkotóműhely megismerésére. Előzetes egyeztetés, információk az alkotótáborról:

Árvai István
K-ARTS Művészeti Alapítvány
KÉSZ Ipari Park, 6000 Kecskemét, Izsáki út 8.
mobiltelefon: +3630-206-7080
e-mail: karcolda@karts.hu

Forrás, fotók forrása: KASZ