Irány a múzeum – nyáron is!

Nem csak a vízparton érdemes tölteni a nyarat! Bár kétségtelen, hogy a forró napsugarak elől az egyik legjobb választás a strandolás, mégis ajánlanánk egy másik “kánikula-kezelési technikát”! A múzeumok hűvös falai között a hőségben is kellemesen, s hasznosan tölthetünk időt. A Mozaik Múzeumtúra és a Tájak-Korok Múzeumok Egyesület 2017 nyarán 5 városba kalauzolja a kultúrára szomjazókat: Óbudára, Kecskemétre, Szentendrére, Fonyódra és Gyenesdiásra látogatunk el nyári múzeumtúráinkon.

Kassák Múzeum, Budapest

A nyarat Budapesten töltő múzeumbarátoknak ajánljuk Óbudai (július 1., szombat) és Szentendrei (július 22., szombat) Múzeumtúráinkat: a belvárosból is könnyen megközelíthető helyszíneken együtt fedezzük fel a macskaköves utcákat, s a múzeumok falain belül rejtőző kincseket. Óbudán többek között ellátogatunk a frissen felújított Vasarely Múzeumba, felfedezzük a gyönyörű Zichy-kastély udvarát és a Kassák Múzeumot, de a település történelmével is megismerkedünk az Óbudai Múzeum állandó tárlatán. Szentendrén felkeressük a Ferenczy Múzeumot, de végigsétálunk a Klissza-dombon is, majd erről letérve a hajdani fűrészmalom épületében tekintjük meg az éppen aktuális kiállítást.

Ferenczy Múzeum, Szentendre

A kecskeméti múzeumbarátokra is igen tartalmas program vár a hírös városban tett túránkon (július 15., szombat)! A reggeli órákban a Szentháromság temetőbe látogatunk el, ezt követően pedig az egykori Serházban tekintjük meg a Népi Iparművészeti Gyűjteményt. Mindemellett ellátogatunk a Bánk bán írójának, Katona Józsefnek ez emlékházába, s a Magyar Fotográfiai Múzeumba is. A Reformáció 500 éves jubileumához kapcsolódóan a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeumába is ellátogatunk, ahol az állandó tárlatok mellett megtekintjük a RE-formáció — RE-konstrukció című időszaki kiállítást is.

Cifrapalota, Kecskemét

Nincsen nyár Balaton nélkül, így a vízpart szerelmeseire is gondoltunk túráink szervezésénél: a tónál nyaralókat Fonyódon (július 29., szombat) és Gyenesdiáson (augusztus 19., szombat) várjuk egy-egy múzeumi napra! Fonyódon a mólón és központban tett séta után az Örök Szerelem Házába vesszük az irányt, ahol az idén május 14-én megnyitott Molnár Csilla Emlékkiállítást tekintjük meg, majd folytatjuk utunkat a Velics-villába, ahol természetvédelmi és helytörténeti kiállítás várja a látogatókat. Lehetőség lesz emellett fürdőzésre, vagy kilátó látogatásra is. Gyenesdiáson a 2015-ös év ökoturisztikai létesítményébe, a Természet Háza Látogatóközpontban kezdjük sétánkat.

Ez után a hagyományőrzésé lesz a főszerep: a Kerámiaházba és a csordásházba térünk be, ahol a helyi népművészettel és helytörténettel ismerkedünk meg. A délután folyamán természetesen itt is lesz alkalom megmártózni a Balatonban.

Tartsatok velünk Ti is nyári múzeumtúráinkon, ha összekötnétek a kellemeset a hasznossal! A túrák remek alkalmat nyújtanak minél több Mozaik Múzeumtúra matrica begyűjtésére, illetve a TKME pecséteket is szorgosan be lehet cserkészni. Mindehhez csupán egy okostelefonra, a Mozaik Múzeumtúra ingyenes mobilapplikációra és a Tájak-Korok Múzeumok pecsételőfüzetre van szükség. Az alkalmazás ingyen letölthető a Google Play és az AppStore áruházakból, a futtatására alkalmas készülékekre.

További információkért és részletes programért látogass el a weboldalunkra, vagy Facebook-oldalunkra:
http://www.mozaikmuzeumtura.hu/
https://www.facebook.com/mozaikmuzeumtura/

A nyári múzeumtúrák Facebook-eseményei, részletes programmal:
Óbudai Múzeumtúra: https://goo.gl/dYxoXL
Kecskeméti Múzeumtúra: https://goo.gl/GjjvAF
Szentendrei Múzeumtúra: https://goo.gl/DNRZtD
Fonyódi Múzeumtúra: https://goo.gl/8kGteH
Gyenesdiás Múzeumtúra: https://goo.gl/AJrV9t 

A Mozaik Múzeumtúra program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Forrás, fotók forrása: Mozaik Múzeumtúra