Múzeumok éjszakája a Szerb Kulturális Központban

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is megrendezésre került Budapesten a Múzeumok éjszakája, amelyen sikerrel vett részt a Magyarországi  Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ.

Fotó forrása: Szerb Kulturális Központ

Intézményünk, a budapesti szerb kultúra autentikus képviselőjeként, ezen az estén kortárs képzőművészeti alkotások bemutatásával készült, amelyek a budapesti KRUG Művészeti Egyesület szervezésében minden évben megrendezésre kerülő „360 Művésztelep” alkotásaiként születtek meg.

A kiállítás 20 képzőművészeti munkából áll, amelyek 2009 és 2016 között készültek, mégpedig Európa különböző országaiból, köztük Magyarországról, Szerbiából, Németországból, Bosznia és Hercegovinából, Romániából és Olaszországból érkező művészek által.

Név szerint Knežević Goran, Gyurity Milán, Alečković Spomenka, Petkov Dana, Szigetvári Bernadett, Martinović Dragan, Curk Franz festőművészek és grafikusok továbbá Jaksity Iván fotóművész figyelemre méltó és változatos munkái mind híven tükrözik a kortárs képzőművészet aktuális pillanatait és sokszínűségét.

Így a Múzeumok éjszakája izgalmas és reprezentatív programjai között, a számos budapesti múzeum és galéria mellett, ezen az estén a Szerb Kulturális Központ is szeretettel fogadta a képzőművészeti alkotásokat kedvelő közönséget.

Fotó forrása: Szerb Kulturális Központ

A nagy számban megjelenő látogatók között üdvözölhettük Rade Drobac urat, Szerbia budapesti nagykövetét is.

„New Yorkban, 1929-ben, a Modern Művészeti Múzeum megnyitásával új korszak kezdődött a múzeumok életében. Ettől kezdve a múzeumok megszűntek kizárólag egy nemzet erejét jelképezni és a közönséggel folytatott dialógus helyszíneivé váltak.

A Múzeumok éjszakájának rendezvénye országos jelentőséggel bír, amelyen számos múzeum és galéria vesz részt. Megtiszteltetés számomra, hogy a Szerb Kulturális Központ immár 4. alkalommal csatlakozhatott hozzájuk. Örömömre szolgál továbbá, hogy az Európa különböző városaiból érkezett művészeket is körünkben üdvözölhetem ma este, akik a következő hét folyamán a KRUG Művésztelepen vesznek részt, amelyre idén itt, Budapesten, a Szerb Kulturális Központban kerül sor.” – mondta Gyurity Milán, a magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ megbízott igazgatója.

A látogatók több hullámban érkeztek a Szerb Kulturális Központ programjára, mégis azt mondhatjuk, hogy 21 órától éjfélig voltak kíváncsiak a legtöbben a programra. A házigazdák kedvessége és a kellemes hangulat, amellyel fogadták őket, szerb zenei kísérettel a háttérben, szinte minden alkalommal ott marasztalta a látogatókat egy időre a Központ galériájában, ahonnan emléknek magukhoz vehettek a kiállított művészeti alkotásokat megjelenítő, kifejezetten erre az alkalomra készített képeslapokból.

Fotó forrása: Szerb Kulturális Központ

A kiállított alkotások technikája változó; van köztük olajfestmény, akril, fotóművészeti és térben kiállított alkotás is. A kiállítás július 24-ig látogatható, amikortól a kiállító tér működése szünetel majd, egészen a Szerb Kultúra Hónapja rendezvénysorozat megnyitásáig.

Forrás: Magyarországi  Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ