Két poptörténeti emlékpontot avat a Cseh Tamás Program Sopronban

A soproni Egyetemi Ifjúsági Ház és az Elzett Kultúrház emléke előtt hajt fejet az NKA Cseh Tamás Program poptörténeti sétája. A 2017. június 27-én 16 órakor, a Csengery utca 30-32. elől induló program keretében mindkét helyszínen emléktáblát is avatnak.

  • Az NKA Cseh Tamás Programjának kiemelten fontos a magyar könnyűzenei örökség megőrzése. Külön alprogramot működtet ebből a célból.
  • Eddig tíz poptörténeti emlékpontot avatott, az elsőt az egykori Ifipark helyén, a Várkert Bazárban.
  • Most a két emlékpont avatására is sor kerül Sopronban, 2017. június 27-én. Az avatást poptörténeti sétával kötik össze, amely 16 órakor indul a Csengery utca 30-32. elől. Itt Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője mond beszédet.
  • A sétát Rozsonits Tamás vezeti, aki egykor a Moby Dick dobosaként maga is alakítója volt a soproni zenei életnek.
  • Az egyik helyszín a Elzett gyárépület-komplexum, a másik az egykori Egyetemi Ifjúsági Ház lesz, a soproni zenei élet két egykori legfontosabb központja.

Az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja az egykori Budai Ifjúsági Park területén, a Várkert Bazárban avatta első poptörténeti emlékpontját 2015-ben, A Zene Ünnepén, amelyet a Lágymányosi Közösségi Házra emlékező tábla átadása követett. 2016. január 22-én, Cseh Tamás születésnapján újabb helyszínnel bővült a könnyűzenénk legfontosabb helyszíneit bemutató útvonal. Bródy János és a Szörényi testvérek jelenlétében a Balzac utcai Bosch Klub homlokzatán helyeztek el emléktáblát, majd január 28-án a 20. kerületi Csili Művelődési Ház színháztermének előterében a negyedik poptörténeti emlékpontot is átadták. Április 21-én a BME E-Klubjának helyszínére, május 11-én az MHV Rottenbiller utcai stúdiójának homlokzatára is emléktábla került, május 21-én pedig a Fővárosi Művelődési Házban avattak táblát.

Az első vidéki emlékpontot Debrecen egy több mint százéves múltra visszatekintő épületében, az egykori IPK tiszteletére avatták fel, 2017 januárjában pedig Pécsett rendeztek ünnepélyes táblaátadót. A tizedik tábla, amely az Aranybika szálloda Bartók termében megrendezett Pirítós bulik előtt hajt fejet, ugyancsak Debrecenbe került. 2017. június 27-én két soproni helyszínnel gazdagodik a poptörténeti emlékhelyek hálózata.

Az Elzett gyárépület-komplexum Csengery utcai frontján kapott helyet az a művelődési blokk, amely hamar a soproni fiatalok kemény magjának kedvelt szórakozóhelye lett. Itt próbált és lépett fel a Prakker, akiknek a korszak soproni „dühöngő ifjúsága” látogatta rendszeresen a koncertjeit, de sok helyi alakulat mellett játszott és gyakorolt itt a Moby Dick is.

1962-től az akkor Egyetemi KISZ-ház néven működő létesítmény lett az ifjúsági élet egyik legfontosabb helyszíne Sopronban. A kötelező politikai és kulturális események mellett beatkoncerteket is rendeztek itt. Sőt, számos országosan ismert folk-, dzsessz- és rockzenekar, később pedig sok újhullámos és alternatív banda lépett fel a színpadán. Itt bontogatták szárnyaikat az egyetemi zenekarok, valamint a Moby Dick együttes is itt – ahogy akkoriban nevezték, az Egyetemi Ifjúsági Házban – készült fel lemezfelvételeire és turnéira 1990 és 1992 között.

A helyszínek múltját bemutató Poptörténeti séta 2017. június 27-én, az egykori Elzett elől, a Csengery utca 30-32-től indul Rozsonits Tamás vezetésével, aki a Moby Dick dobosaként maga is alakítója volt a soproni rockéletnek. Az első helyszínen ünnepi beszédet mond Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője. A rendezők minden beat- és rockrajongót szeretettel várnak!

Forrás: Cseh Tamás Program