Ortodox Pünkösd a Szent Efrémmel és Palya Beával a Bazilikában – Még az angyalok is szájtátva lógatták a lábukat a kupola alatt

Orientale Lumen, vagyis Kelet Világossága. A pünkösd a görögkeleti hagyományok szerint később érkezett a Szent István Bazilikába. A mágikus hangú Szent Efrém férfikar és a megigéző dallamvilágú Palya Bea misztikus koncertet adtak az illusztris helyen, ahol minden hely elkelt, a koncertsorozat korábbi eseményeihez hasonlóan.

Palya Bea, a Szent Efrém Férfikar és Szokolay Dongó Balázs – MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Átütő erejű siker volt az előadás

A Szent Efrém kórus masszív törzsközönséggel rendelkezik és töretlen népszerűségnek örvend. Az egyedi hangzású férfikar mindig lenyűgözi a közönségét, de ezúttal, mintegy tisztelgésként a különleges ünnep előtt, és lezárásaként a sikeres Orientale Lumen előadássorozatnak, több perces és visszatérő tapsot kaptak a lelkes hallgatóktól.

A siker talán abban rejlik, hogy zseniális művészi érzékenységgel választják meg a repertoárjukat, a vendégeiket és szólistáikat. A híres és rajongott etnofolk énekes, Palya Bea és alkotótársa, a több hangszeren brillírozó Szokolay Dongó Balázs meghívása telitalálat volt. Stílusok és hangszínek, korszakok és népzenei hangzások nemes egyvelegét hallhattuk az este folyamán, csodálatos harmóniában felcsendülni.

Örömzene volt és a lélekig hatolt

A művészileg folytonosan megújuló férfikar vokális zenét énekel, a capella előadásformában. Egyedi varázsuk a zsigerig elérő archaikus hangzásban van, amivel az ókori Bizánc szerzeteseinek zenei világát idézik meg. Bubnó Tamás, az együttes vezetője most is a lehető legnagyobb tudással és ízléssel válogatta ki a koncert etapjait. A férfikar elmaradhatatlan bevonulása a közönségen keresztül most Szokolay Dongó Balázs rusztikus fúvós hangszerének hangjára történt. Palya Bea földig érő hófehér ruhában, kibontott hajjal, virágkoszorúval a fején érkezett, és a „Magasztallak én tégedet” kezdetű ősi magyar fohásszal megalapozta az ünnep gyönyörű hangulatát.

Amikor Bea énekelt, még a lélegzet is bennakadt a nézőtéren a hallgatókban. A bazilika hatalmas tere hosszan visszhangozta a kristálytisztán csengő éteri dallamokat, a kupolán belül pedig mintha leereszkedtek volna a freskók angyalai, hogy ők maguk is csodálják ennek a másik angyalnak a lélekből szóló hangját. Bea énekével nem lehet betelni, ő pedig nem tud betelni az éneklés szeretetével. Teljes testével belehajlik az akkordokba, kezével utánanyúl a hangoknak, és nem csak a szája és a szeme mosolyog, amikor énekel, hanem az egész lelke és szíve sugárzik a boldogságtól.

A Szent Efrém Férfikar hangzásban a legtökéletesebb komplementer párja Palya Bea hangjának. A messzire csengő női szoprán mellé lágyan kúszott be a férfiak basszusa és baritonja, és amikor a zsidók ősi hazába vágyó imádságos énekét előadták, az volt a koncert csúcsélménye. Más égtájakra is elkalauzoltak a művészek, így Mahatma Gandhi kedvenc himnuszát hindi nyelven adták elő, de annak életvidámságába és dobpergésébe a közönség is belefeledkezett. A koncertet szokás szerint a közös éneklés zárta, aminek áhítatát nehéz szavakba önteni. A kiosztott kis kottákról pünkösdi dalt énekelt a közönség, azt a híres népdalt, amiből anno Kodály Zoltán megírta a Pünkösdölő című csodálatos kórusművét.

Lesz még Kelet Világossága koncertsorozat

Az Orientale Lumen sorozatnak erre az évadra vége van, az együttes a nyári szünetre indul, de azt sem töltik tétlenséggel. Koncerteken és fesztiválokon lépnek fel, legközelebb az Óbudai Társaskörben, Kapolcson vagy a Zempléni Fesztiválon lehet velük találkozni. Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs pedig szintén minden ismert összművészeti nyári fesztiválon ott lesz. A támogatók bőkezű hozzájárulása által megjelent a Bazilikában elhangzott előadások teljes hanganyagából egy válogatás CD, amely megőrzi a Kelet Világossága koncertsorozat egyedi, autentikus és csodálatosa archaikus hangzását. Amit egyébként jövő januárban, a pravoszláv újévi ünnepen újra átélhetünk, immáron a Belvárosi Plébánia Templomban.

A Szent Efrém Férfikar weboldala: http://www.szentefrem.hu/ és Facebook-oldala: https://www.facebook.com/szentefrem/

ArtNews.hu