Szlovén művészek munkáiból nyílt kiállítás Óbudán

Alojz Konec, Erna Ferjanič, Marko Krvina és Štefan Brezovnik – szlovén művészek, akik már számos európai és Európán kívüli országban szerepeltek kiállításokon, Magyarországon azonban most először mutatták be alkotásaikat. 

Fotó forrása: Artézi Galéria

Az Artézi Galéria új kiállításának megnyitóján szlovén és angol mondatok keveredtek a magyar beszéddel – a művészet nemzetközi nyelve ugyanakkor minden kommunikációs nehézséget áthidalt. A kiállítási tárgyak szavak nélkül is elmondták, mit gondolnak a világról, mit tartanak legfontosabbnak az alkotók. Azok a művészek és műkedvelők, akik részt vettek a megnyitón, ezen felül a tapasztalatcsere lehetőségével is gazdagodtak – a változatos tárlat kiváló fórumot biztosított ehhez.

A kiállításon festmények, térplasztikák és szobrok kaptak helyet, a művészi kifejezésmód mellett a témaválasztás is nagyon különböző volt a négy alkotónál. Alojz Konec ecsetrajz-sorozata színek és formák derűs kavalkádját hozta a galériába. Erna Ferjanič kollázsaiban a népművészeti elemek és mindennapos tárgyak rendeződtek tökéletes rendbe, élénk színekkel új életre keltve. Marko Krvina festményei ezzel szemben a valóság kemény talaján állnak, fotorealista eszközökkel mutatják be a Dél-Szudánban élő Nuba törzs mindennapjait. Štefan Brezovnik szobrai pedig a klasszikus múltat idézik, két torzója a görög-római hagyományokat követi.

A kiállítás megnyitóján részt vettek a Szlovén Köztársaság Nagykövetségének munkatársai. Ksenija Škrilec nagykövet asszony felhívta a figyelmet arra, hogy a barátság nem országok, hanem emberek között szövődik, ezért fontosak az olyan kapcsolatok, amelyek akár az Artézi Galéria kiállításán is létre jöhettek. Erna Ferjanič a többi művész nevében is szólva hozzátette, hogy a magyar és szlovén művészek közötti kapcsolat további erősítése érdekében meghívják az Artézi Galéria művészeit a Kelet-Szlovéniában fekvő Rogaška Slatina városba, hogy az Anina Galerija falai között mutassák be alkotásaikat és adjanak ízelítőt a kortárs magyar képzőművészetből.

A szlovén művészek alkotásait bemutató kiállítás július 6-ig látogatható az Artézi Galériában.

A kiállítás katalógusa:
http://artezi.hu/exhib/2017_szloven/Slovenian%20artists.pdf

A kiállítás honlapja:
http://artezi.hu/exhib.php?exhibition=34