Rekord látogatószámmal zárult a kilencedik Margó – Októberben a jubileumi, tizedikkel folytatódik az irodalmi fesztiválsorozat

Immáron kilencedszerre, öt napon át tartott a Margó Irodalmi Fesztivál, koncertekkel, rendhagyó szerzői estekkel és gyerekprogramokkal. A fesztiválhoz harmadik alkalommal meghirdetett díjra még a hónap végéig nevezhetnek első prózaköteteikkel a szerzők, díjátadó októberben a fesztivál őszi kiadásán.

© Valuska Gábor

A pécsi 30Y kocsmakoncertjével, rekord látogatószámmal zárt a kilencedik Margó Irodalmi Fesztivál a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Öt nap alatt több, mint 7000 látogatója volt az irodalom alternatív rendezvénysorozatának, a telt házas programok közül a nagy érdeklődés miatt több eseményt meg kellett ismételni, például Nyáry Krisztián irodalmi sétáját, Tisza Kata és Másik János közös műsorát, de rengetegen voltak kíváncsiak Nádas Péterre, Tóth Krisztinára, Tompa Andreára és Kepes Andrásra is. A szűkebben értelmezett irodalom mellett zenei programok, photo book kiállítás, slam poetry estek, valamint az Arany-balladák köré szerveződő előadás is volt az öt nap alatt a PIM-ben.

© Valuska Gábor

A hétvégén először rendeztek gyerekprogramokat a Margón: a kreatív foglalkozásoktól kezdve a mesélésen át a gyerekjógáig változatos módon szórakoztatták a családokat. A szervezők célja, hogy az új kötetekre épülő programokkal nemcsak a felnőttekkel, de a gyerekekkel is jobban megszerettessék a könyveket.

A látogatószámon túl a női fellépők számában is rekordot jelentett a vasárnap zárult irodalmi fesztivál: bemutatta új könyvét például Rakovszky Zsuzsa, Munk Veronika, Kemény Zsófi, de fellépett a Margó színpadán Erdős Virág, D. Tóth Kriszta, Karafiáth Orsolya, Szabó T. Anna, illetve Jónás Vera és Pátkai Rozina is.

© Valuska Gábor

„Nagy öröm, amikor a közös ügy, a magyar irodalom miatt ekkora tömeg mozdul meg. Jó érzés, hogy a Margóra, a Petőfi Irodalmi Múzeumba kilátogatók ennyire nyitottak a különböző műfajokra és szerzőkre, mert csak ez a kíváncsiság tartja működésben az irodalmat” – mondta a fesztivál főszervezője, Valuska László.

© Valuska Gábor

A Bookline, a Főváros és az Aegon támogatásának köszönhetően ingyenes fesztivál október 19-22. között, könyvvásárral kiegészülve, a CAFe Budapest keretében folytatódik, ahol az idei Margó-díjas szerző kilétére is fény derül majd. A díj célja, hogy a pályakezdő szerzők minél nagyobb reflektorfénybe kerüljenek, így a díjazott a Főváros által biztosított 500.000 Ft pénzjutalom mellett a fesztivál partnereitől szakmai támogatásban részesül: a Bookline kiemelt kereskedelmi és médiatámogatást nyújt, a Balassi Intézet próbafordítást készíttet és azt külföldi könyvfesztiválokra juttatja el, az Aegon-díjazott pedig mentorálja a szerzőt. Holtverseny című regényével 2015-ben Totth Benedek, Szűz Mária jegyese című könyvével 2016-ban Milbacher Róbert nyerte el a legjobb első prózakötetesének járó Margó-díjat. Pontos feltételek és további részletek a díj szakmai partnerének számító Könyvesblogon:

http://konyves.blog.hu/2017/05/18/margo-dij_keressuk_a_legjobb_elsokotetes_prozairot

Forrás: Margó Irodalmi Fesztivál
,