13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, 2017. 06. 21-25.

A 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivált és a vele párhuzamosan futó 10. Európai Animációs Játékfilm és TV-film Fesztivált június 21. és 25. között rendezik meg Kecskeméten. A magyar és az európai versenyprogramban az elmúlt 2 év animációs filmtermésének legjavát mutatja be a seregszemle. A versenyprogramok mellett rendkívül gazdag panoráma, információs és retrospektív programmal készül a legnagyobb hazai animációs fesztivál. A 13. KAFF-on 27 országból közel 400 film lesz látható.

A Fesztivál idei díszvendége Ausztrália, egy gazdag, 5 blokkból álló válogatás keretében ismerkedhetnek meg az érdeklődők a hetedik kontinens animációs művészetével.

Mikulás Ferenc fesztiváligazgató felkérésére a versenyprogramok zsűrijeiben Dennis Tupicoff ausztrál, Alexei Alexeiev orosz, Hanan Kaminski izraeli, Abi Feijo portugál, Seyed Alireza Golpayegani iráni animációs rendezők és Kreet Paljas észt animációs szakember is részt vesz a magyar zsűritagok mellett.

A nagyközönség számára a Főtéren idén is lesznek esti vetítések. 90 éves lenne Dargay Attila, az ő tiszteletére vetíti a fesztivál a Vukot. A Kodály-évfordulóra való tekintettel egy igazi klasszikus, a Háry János is pereg majd a vásznon, majd a külföldi koprodukcióban készült, Oscar-díjra jelölt A vörös teknős. A Reformáció 500. évfordulójára emlékezve a fesztivál bemutatja Richly Zsolt Luther Márton életéről szóló rajzfilmsorozatának 5 epizódját, melyből kiállítás nyílik a Ráday múzeumban.

A Kodály-évfordulót és a Reformáció 500-at ráadásul egy különleges rendezvény kapcsolja majd össze a Múzeumok éjszakáján: este 10 órától fényfestés lesz az Evangélikus templom homlokzatán, melynek kísérőzenéjéül Kodály Esti dala és a 150. genfi zsoltár szolgál majd.

Több kiállítással is készül a fesztivál: Richly Zsolt Luther-kiállítása mellett Gyulai Líviusz, Homolya Gábor és Ulrich Gábor tárlatait tekinthetik meg az érdeklődők. Lesznek továbbá könyvbemutatók, konferenciák és a fesztivállal egy időben zajlik a Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál a Főtéren.

A fesztivál fő helyszínei idén a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ, az Otthon Mozi, az egykori Városi mozi (Hírös Város Turisztikai Központ) pedig az amatőr animációs filmkészítők találkozójának, a SZAFTnak ad helyet.

A részletes program elérhető a KAFF weboldalán és a Facebook-oldalon.

Az esemény támogatói:
Kecskemét Megyei Jogú Város
Nemzeti Kulturális Alap
Magyar Nemzeti Filmalap
Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság
Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.
Magyar Nemzeti Bank
Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.
Magyar Művészeti Akadémia

Forrás: KAFF

 

,