Díjak, elismerések és száz százalék fölötti látogatottság a Budapest Bábszínházban

A Budapest Bábszínház a 2016/2017-es évadban is tovább aratta az elmúlt években megszokott sikereket.

Az évad hivatalosan október 1-jén indult, ezt megelőzően szokás szerint bekapcsolódtunk a Színházak Éjszakája rendezvénybe, valamint 2010 után ismét helyet adtunk a Színikritikusok Díjának átadó gálájának. Bár hivatalosan még nincs vége a szezonnak, a mintegy 400 előadás jegyeladásai alapján több, mint 100.000 nézőnkkel ismét 100% fölötti látogatottságot prognosztizálunk.

Bemutatók

Öt premierünkkel az óvodásoktól a felnőttekig szolgáltuk ki az izgalmas színházi formák iránt nyitott közönségünk igényeit. Az előadások létrehozásánál a korszerűséget és a hagyomány megújítását egyaránt szem előtt tartottuk.

Évadnyitó bemutatónk David Walliams sikerlistás regényéből, a Gengszter nagyiból készült, és a kiskamasz korosztálynak szól. Az előadást a Játszó-téren Hoffer Károly rendezte, aki a díszleteket, a jelmezeket és a bábokat is tervezte. Az adaptációt Gimesi Dóra készítette, a zeneszerző Pirisi László volt.

 Gengszter nagyi – © Gálos Mihály Samu, forrás: Budapest Bábszínház

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal együttműködésben került sor A csillagszemű juhász ősbemutatójára. A népmesét a Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves rendező-bábrendező szakos hallgatója, Markó Róbert diplomarendezésként állította színre a színházteremben. Szálinger Balázs a Budapest Bábszínház felkérésére írta a drámát, a magyar folklórtradíciót és a kortársi igényeket ötvöző látványt Cziegler Balázs (díszlet) és Michac Gábor (bábok, jelmez) tervezték, a zeneszerző Zságer-Varga Ákos, a koreográfus Fitos Dezső és Kocsis Enikő volt.

Molière vígjátéka, a 16 év fölöttieknek szóló A képzelt beteg a Játszó-téren, Alföldi Róbert rendezésében, november óta látható a színház repertoárján Hoffer Károly bábjaival, Zöldy Z Gergely díszletével és jelmezeivel, Bella Máté zenéjével.

A képzelt beteg – © Éder Vera, fotó forrása: Budapest Bábszínház

Családi előadásként, elsősorban óvodásoknak és kisiskolásoknak készült két színháztermi előadás. A Gingalló Szalóki Ági lemezeinek anyagára épít, és az énekesnő közreműködésével valósult meg Ellinger Edina színrevitelében januárban. Az előadás különlegessége a látványvilág, amelyet a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak rajzai alapján alkotott meg Michac Gábor, Wunder Judit és Takács Anikó.

Gingalló – © Éder Vera, fotó forrása: Budapest Bábszínház

Áprilisban a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében állította színpadra Kuthy Ágnes a kedvelt Grimm-mesét, a Holle anyót Szabó T. Anna szövegével, Bella Máté különleges zenéjével és Hoffer Károly látványvilágával.

Egyéb rendezvények

A Koós Iván Galéria két tárlatnak adott otthont. A csillagszemű juhász bemutatójához kapcsolódott első kiállításunk: a Csak tiszta forrásból című tárlat az Állami és a Budapest Bábszínházban közel hét évtized alatt megjelent folklórvonatkozásokra koncentrált. A Gingalló premierjének napján nyílt meg az évad végig látogatható Igazgyöngyök című kiállítás, amely a berettyóújfalui gyerekek munkáját mutatja be.

A VIII. BÁBU Fesztivál fókuszába a népmesék kerültek: két játszóhelyünkön hat társulat hat előadása mutatkozott be. A fesztivál célja indulása óta változatlan: kő- független bábszínházak izgalmas, új utakat kereső bábelőadásait bemutatni a fővárosban, 2015 óta tematikus válogatással. Mivel a Budapest Bábszínház jelentős színház-pedagógiai műhely is, a fesztivált 2016 óta színházi nevelési szakmai nap egészíti ki. Idén folytatódott a magyarországi bábszínházakban folyó színházi nevelési munka feltérképezése, alkalmat adva a szakemberek tapasztalatcseréjére a bábszínházakban készült részvételi színházi előadások témájában, továbbá a prezentációk mellett a szakmai napra érkezők aktív részesei lehettek a Budapest Bábszínház A csomótündér című előadásának.

Az előadásainkhoz kapcsolódó Mozgató színház-pedagógiai program a bábművészet, a színház és a drámapedagógia eszközeivel előadásaink a hagyományos nézői szerepen túl a színházzal és a bábbal való találkozás, az aktív véleményformálás és a történetekben rejlő problémák vizsgálatának lehetőségét jelenti. Továbbra is együttműködünk a Magyartanárok Egyesületével az előadásokat feldolgozó, több tantárgyat érintő segédanyagok tekintetében, amelyek honlapunkról letölthetőek, és elindult ingyenes bábszakkörünk 8-12 évesek számára.

A határon inneni és túli magyar nyelvű bábszínházak ezúttal is megünnepelték a március 21-i Bábszínházi világnapot. Ennek keretében a hagyományokhoz híven a Budapest Bábszínház művészei különleges, egyszeri és megismételhetetlen, váratlan produkciókat adtak elő szokatlan helyszíneken, a budai vártól az Operaházig. Az eseménysorozat fővédnöki tisztét idén is vállalta dr. Áder János köztársasági elnök, a fővárosi programok védnöke Tarlós István főpolgármester volt.

2017 tavaszán a Magyar Nemzeti Galéria hiánypótlóként indította útjára Textúra című, összművészeti sorozatának gyerekverzióját Mini Textúra címmel, amelyben színházunk művészei közreműködtek.

Társadalmi felelősségvállalás

Hagyománya van annak, hogy a Budapest Bábszínház a társadalmi felelősségvállalásból is kiveszi a részét. Beteg gyermekeket segítő alapítványok részére zártkörű előadásokat biztosítunk, továbbá rendszeresen hívunk meg sajátos problémákkal küzdő, hátrányos helyzetű, elsősorban peremkerületi iskolákat és nevelőotthonokat, valamint nehéz anyagi körülmények között élő családokat az előadásokra. Ezek a kezdeményezések az idei évadban folytatódtak.

Akadálymentesített előadásokat tartottunk a Gengszter nagyiból és A csillagszemű juhászból.

Lehetővé tettük a Gingalló előadás kapcsán a támogatói jegyek vásárlását, amellyel nézőink a segíthetik Magyarország legszegényebb, legkilátástalanabb részein élő óvodások és általános iskolások fejlesztését, alapfokú művészeti oktatását.

A gyermeknapot a Hunyadi téren ünnepelték művészeink, akik népszerű előadásaink dalaiból adtak ingyenes koncertet, természetesen a bábokkal együtt.

Fesztiválrészvételek

Színházunk számtalan fesztiválmeghívást kap, ám repertoárrendszerünk és elsődleges célunk, a fővárosi közönség kiszolgálása miatt ebben az évadban az Eszéki Magyar Napok, a chişinăui és a kassai nemzetközi bábfesztivál invitálásának tudtunk eleget tenni a Lúdas Matyi, A Hétfejű Tündér és a Tíz emelet boldogság című előadásainkkal. A Magyarországi Bábszínházak XIII. Találkozóján szerepelt a Hoppá-hoppá!, a Pécsi Családi Színházi Fesztivál közönsége pedig a Gengszter nagyit láthatta.

Társulat

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából színházunk művészét, Tatai Zsoltot Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki.

Társulatunk tagja lett Pájer Alma Virág, a Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves bábszínész szakosa, és több előadásban láthatták a nézők a szintén egyetemi hallgató Barna Zsombort.

A színház igazgatóhelyettesévé Ellinger Edinát nevezték ki.

Az évadzáró társulati ülésen hagyományosan, a társulat tagjainak titkos szavazása alapján adjuk át színházunk díjait. A Havas–B. Kiss-díjat ….. színész, a Kovács József-díjat …… kapta.

2017/2018-as évad

A hivatalos évadnyitás előtt ismét várjuk az érdeklődőket a Színházak Éjszakáján, valamint a Színikritikusok Díjának szeptember 21-i átadóján.

Ősszel a legkisebbek és a legnagyobbak számára is készülnek premierek.

Axel Scheffler közkedvelt Pipp és Polli-történeteiből színházunk művésze, Karádi Borbála hoz létre előadást 2-4 éveseknek és szüleiknek. A látványvilágért Wunder Judit felel.

Bemutatjuk Gimesi Dóra A csomótündér című meséjéből készült különleges, egyszemélyes előadást, amelyhez színházi nevelési foglalkozás is tartozik. A rendező Tengely Gábor, a látvány tervezője Michac Gábor, a cím- és többi szerepet Ellinger Edina kelti életre.

E két premier új játszóhelyünkön, a Kemény Henrik Stúdióban lesz látható csakúgy, mint Dosztojevszkij Feljegyzések az egérlyukból című művéből készült monodráma, amelyet Ács Norbert játszik, az előadás rendezője Szabó Máté.

Befalazva címmel, Ország Lili munkáinak ihletésére készít előadást Gergye Krisztián. Az író Dragomán György, a látvány tervezői Hoffer Károly és Zöldy Z Gergely. Ehhez az őszi bemutatóhoz kapcsolódik az a kiállítás, amely Ország Lili bábszínházi tervezői munkásságát dolgozza fel, továbbá negyedik emeleti Játszó-terünk átnevezése Ország Lili Teremmé.

Színházunk fennállása óta kiemelten kezeli a gyermekek zenei nevelését. Ennek jegyében ismét műsorra tűzzük a színházteremben nagy sikerű előadásunkat, a Háry Jánost. A felújítást Meczner János végzi rendezőként, a látvány megőrzéséért és autentikus frissítéséért Hoffer Károly felel.

Továbbra is teret adunk a legfiatalabb generáció képviselőinek. A 2017/2018-as évadban Szilágyi Bálint a Bambival mutatkozik be elsősorban iskolás nézőinknek a színházteremben (alkotótársai Hársing Hilda dramaturg, Árvai György díszlet- és Szűcs Edit jelmeztervező), míg Szenteczki Zita egy népszerű kortárs mesét dolgoz fel óvodásoknak és kisiskolásoknak, amelynek címe Mit csinált Jakab az ágy alatt? Dániel András történetét Kauczky Máté adaptálja, a bábokat Dániel András rajzai alapján Horváth Márk tervezi, a tér kialakítója Rumi Zsófia, szcenikusként Lénárt András segíti a munkát.

Forrás: Budapest Bábszínház
,