Az Országos Széchényi Könyvtár az Ünnepi Könyvhéten

Az Országos Széchényi Könyvtár idén is részt vesz az Ünnepi Könyvhéten, mely 88. alkalommal kerül megrendezésre az alapító, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szervezésében, 2017. június 8–11-én.

Fotó forrása: Országos Széchényi Könyvtár

Sokak számára mindmáig kevéssé ismeretes, hogy a Magyar Nemzeti Könyvtár kiterjedt könyvtári, múzeumi és kutatóhelyi szolgáltatásai mellett, mint könyvkiadó is jelen van a hazai piacon. Évente átlagosan 25-30 rangos kiadványt jelentet meg társadalomtudományi szakkönyvtári feladataira és egyedülállóan gazdag hungarika gyűjteményeire építve. Önmagában, vagy hazai és nemzetközi társkiadókkal együttműködésben megjelenő kiadványaink a művelődés- és könyvtörténeti szakkönyvektől a hézagpótló bibliográfiákig, értékes hasonmásoktól a díszalbumokig, tanulmánykötetek sorozatától a kiállítási katalógusokig terjednek, színes palettát tárva olvasóink, kutatóink elé.

Jövőbeli rendezvényeink népszerűsítése, valamint könyvtári szolgáltatásaink bemutatása mellett tehát új és régi kiadványaink kedvezményes megvásárlási akcióival várjuk az Ünnepi Könyvhétre látogatókat.

Könyvheti könyveink:

– Az OSZK és a Pytheas Könyvmanufaktúra közös kiadásban jelenteti meg a Gárdonyi Géza: Az egri csillagok I–II. című hasonmás kiadványát. A fakszimile kiadás az OSZK-ban 85.013 jelzetszámon őrzött első kiadás alapján készült.

– Az OSZK és a Balassi Kiadó közös kiadásában jelenik meg Visy Beatrix „Nem ahogy ma szokás”. A narráció jegyei, szépirodalmi elbeszélőszerkezetek Babits Mihály Az európai irodalom története című művében című kötete.

– Az OSZK és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem közös kiadásában megjelenő Kovács Eszter Iszlámismeret Csehországban a 16–17. század fordulóján című kötete. A könyvet a szerző dedikálja 2017. június 10-én, szombaton 10 órától a 141. számú standunknál.

– Az OSZK egyedülálló módon kezdeményezte az idei Arany bicentenáriumon, hogy kortárs költőink kéziratos versekkel tisztelegjenek költőfejedelmünk előtt. A beérkezett verskéziratok jelentős része ma is látható Arany-kiállításunkon a Budavári Palotában, egy erőteljes válogatás révén azonban könyv formában is kézbe vehetők a magyar kortárs költészet legjavának Arany-parafrázisai, hommage-versei: 24 karát. Kortárs költők versei Arany János születésének 200. évfordulójára. (szerk. Visy Beatrix)

– A Magyarország bibliographiája 1712–1860 IX. Pótlások című kötetünk a magyar retrospektív bibliográfia sorozata újabb kötete, Petrik Géza nagy jelentőségű, eredetileg négy kötetes munkájának (Petrik Géza: Magyarország bibliographiája 1712–1860, Budapest 18881892.) újabb kiegészítése, amely az 1701 és 1800 között Magyarországon megjelent kiadványokat és a külföldön részben vagy egészében magyarul kiadott műveket írja le.

Forrás: Országos Széchényi Könyvtár