Érték, élmény, arány – Nemzeti Filharmonikusok 2017-18.

Mélyen tisztelt Közönségünk, kedves Zenebarátok!

„A tehetség nem más, mint az újrakezdés bátorsága” – írta Arthur Honegger, a kiváló svájci zeneszerző. Valóban, most bátorságra van szükség, hiszen minden idők egyik legnagyszerűbb muzsikusa távozott közülünk.

Hamar Zsolt – Fotó forrása: Nemzeti Filharmonikusok

Kocsis Zoltán nem egyszerűen fantasztikus zenekarépítő karmester, zseniális pianista volt, hanem több annál.

Zeneszerző, zenetudós, orgonista, hangszerelő, egyszóval MUZSIKUS.

Igazi géniusz, aki zenei univerzumával mindegyikünk számára maga volt a minőség kérlelhetetlen mércéje, a meg nem alkuvás csillogó szimbóluma. Hiánya, a távozásával keletkezett űr nehezen pótolható.

Mi most mégis erre teszünk kísérletet.

E vállalásunkhoz erőt ad egyrészt mindaz, amit tanított nekünk zeneileg, másrészt az a filozofikus bölcsesség, mely szintén jellemezte Őt: az Életnek mindig tovább kell mennie! Nem akasztva meg a fejlődés természetes harmóniáját, a régi értékeket nem sutba dobva, de nyitottan állva az új kihívásokkal szemben. Ehhez pedig bátorság kell, az újrakezdés bátorsága.

A Nemzeti Filharmonikusok éppen ezért megújult erővel lép a 2017-18-as évadba. A tág értelemben vett hagyományainkra építve fogalmaztuk meg hármas jelszavunkat, mely ilyen módon évadunk jelmondata is: ÉRTÉK, ÉLMÉNY, ARÁNY.

Érték, ahogyan azt Kocsis Zoltántól megtanultuk.

Élmény, ahogyan azt Kobayashi Ken-Ichiro-tól már megszokhattuk.

Arány, a klasszikus értelemben, ahogyan azt annak idején Ferencsik János minden mozdulatával és rezdülésével közvetítette.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar visszatér a bérlet-rendszerhez.

Nem feltétlenül anyagi megfontolások vezéreltek bennünket e döntés meghozatalakor, hanem sokkal inkább művészi szempontok. Betérhetünk ugyanis egy remek étterembe és választhatunk egy nagyon ízletes ételt az étlapról, de az az élvezet nem lesz hasonlítható az élményhez, amiben akkor részesülünk, amikor egy jól megkomponált menüsort kóstolhatunk végig. Amikor az egyes fogások ízvarázsa kiegészül, harmonizál vagy éppen kontrasztál a következő fogással. Amikor összetettebb, gazdagabb élménnyel állunk fel az asztaltól a vacsora végén.

Mi is erre teszünk kísérletet.

Reményeink szerint más, mélyebb és összetettebb élményként fognak Önök emlékezni Richard Strauss Zarathustra-jára a világszerte ünnepelt karmester-sztár, Bertrand de Billy interpretációja után, ha előtte megismerik a mi Dohnányi Ernőnk káprázatos I. szimfóniáját. És izgalmasabb felismerésekkel lesznek gazdagabbak Brahms I. szimfóniáját meghallgatva, ha előtte gyönyörködtek Mahler csodálatos IV. szimfóniájában a magával ragadó tehetségű

ifjú karmester, Keri-Lynn Wilson tolmácsolásában, aki egyébként hosszú idő után az első női karmester, aki a Nemzeti Filharmonikusok karmesteri dobogójára lép fel.

A hagyományos, Müpában megrendezésre kerülő Ferencsik bérlet és a régről már jól ismert zeneakadémiai Kobayashi bérlet mellett újdonság a Pesti Vigadóban megrendezésre kerülő Lukács Ervin bérlet.

Nem titkolom, büszkeséggel tölt el, hogy Lukács Ervin egykori növendékeként talán elősegíthetem azt, hogy a Tanár úr neve továbbra is velünk együtt éljen, emlékezve a sok csodálatos hangversenyre, mellyel annak idején megajándékozott bennünket.

Szintén fontos újdonság, hogy az Olasz Kultúrintézetbe meghirdetett bérletünket Kocsis

Zoltánról neveztük el. A név kötelez, mondhatnánk, és valóban szeretnénk olyan hangversenyekkel tisztelegni az emléke előtt, amelyeket Ő is szívesen hallgatna. Nagyszerű muzsikus barátok lesznek ebben segítségünkre, hiszen Berkes Kálmán és Rácz Zoltán mellett Kelemen Barnabás is elfogadta a Zenekar meghívását.

Különös izgalommal állítottuk össze a Templomi bérletünket is. Nem titkolt célunk, vágyunk, hogy olyan zenehallgatókhoz is eljussunk ezekkel a hangversenyekkel, akik eddig talán nem is voltak tisztában azzal, hogy milyen csodálatos élmény egy gyönyörű templomi akusztikában felcsendülő igaz zenei hang. Kivált, ha Magyarország egyik legjobb – ha nem a legjobb – kórusa, a Nemzeti Énekkar segítségével közvetítjük ezt a mennyei harmóniát.

Megújul családi matinésorozatunk is.

Operamacera címmel Dinnyés Dániel igyekszik „macerálni” a zenekart és meghívott énekes szólistáinkat, hogy könnyed, szórakoztató, gyakran humoros formában kalauzolja el fiatalabb – és nem csak fiatal – közönségünket a zene és az opera varázslatos világában.

Végezetül kérem, engedjenek meg néhány személyes mondatot. Magyar karmesterként mindig is azt gondoltam, hogy a Nemzeti Filharmonikusok élén állni olyan, mint amikor a hegymászó feljut a Himalája legmagasabb csúcsára.

Elvezérelhet engem a jó szerencsém a világ legpompázatosabb helyeire és a világ leghíresebb zenekaraihoz, nincs ahhoz fogható érzés, amikor a hazám első zenekarát vezethetem és vezényelhetem. Felelősség, de egyúttal óriási megtiszteltetés. Minden erőmmel azon leszek, hogy e felelősségnek megfelelve, alázattal szolgáljam a zene ügyét, sok-sok örömet szerezve Önöknek, a hallgatóknak, akik nekünk, előadóművészeknek a legfontosabbak.

Ehhez kívánok mindannyiunknak szép hangverseny élményeket és tartalmas zenei pillanatokat.

Üdvözlettel,
Hamar Zsolt
Zeneigazgató

Kedves Kórusrajongó Közönségünk!

A második közös évadunkhoz érkeztünk a Nemzeti Énekkarral. Az elmúlt év elsősorban az ismerkedéssel, egymás finomságainak, rejtett titkainak, képességeinek felfedezésével telt.

Sokfelé jártunk, számos nagyszerű koncerten közreműködhettünk. Ezek közül is kiemelkedik a Bartók szülőfalujában, Nagyszentmiklóson adott a cappella koncertünk, a Kocsis Zoltán vezényletével megvalósult, ritkán játszott Rachmaninov-opera előadása a Müpában,

A nürnbergi mesterdalnokok felújított színpadi produkciója a Wagner Napokon, korunk egyik legnagyobb hatású komponistája, Krzystof Penderecki vezényletével előadott Jeruzsálem hét kapuja c. alkotása, vagy Felix Mendelssohn-Bartholdy általunk eddig még soha nem énekelt oratóriuma, Az első Walpurgis-éj idén januárban a Zeneakadémián.

Következő évadunk számos izgalmas és különleges feladattal hívogatja énekhang-kedvelő zenebarátainkat. Igazi meglepetésekkel szolgál az egész évadon áthúzódó Templomi bérletünk, mert három nagyszabású produkcióban is részt vehetünk.

Johannes Brahms Német requiem-jét a romantika egyik legnagyobb hatású oratorikus művét a Pozsonyi úti Református Templomban mutatjuk be. Az egyik legtipikusabb barokk egyházi művet, Johann Sebastian Bach h-moll miséjét a Mátyás-templomban énekelhetjük, s az évad megkoronázásaként pedig a népszerű XX. századi muzsikus, Leonard Bernstein nagyszabású Kaddish-szimfóniáját hallhatják előadásunkban a Dohány utcai Zsinagógában.

Fentiekhez még két ínyencség fog kapcsolódni: februárban, otthonunkban, a Müpában az operát sosem alkotó Brahms ritkán hallható, Johann Goethe szövegére komponált (eredetileg operának tervezett) férfikari kantátája a Rinaldo, majd ezt követően a népszerű operaszerző, Giacomo Puccini ifjúkori oratóriuma, a Messa di Gloria csendül fel.

Szeretettel várjuk Önöket a Nemzeti Énekkar koncertjein!
Somos Csaba

Hangversenyeink 10 helyszínen

A Nemzeti Filharmonikusok weboldala: http://www.filharmonikusok.hu/ és Facebook-oldala: https://www.facebook.com/nemzetifilharmonikusok/?fref=ts

Forrás: Nemzeti Filharmonikusok