Művészet és közösség – A Ludwig Múzeum kiválasztotta a CAPP Művészeti Együttműködési Program keretében megvalósuló művészeti projekteket

CAPP – Művészeti Együttműködési Program legfőbb célja, hogy növelje a művészek országok közötti mobilitását, támogassa a nemzetközi munkakapcsolatok kialakulását, valamint olyan alkotói metódusok megszületését segítse elő, amelyek a művészek és egyéb kulturális szereplők eszköztárába bekerülve, hozzájáruljanak a társadalom formálásához, a közönségépítéshez és a közösségi párbeszéd megteremtéséhez.

Kép, fotó: Gyenis Tibor – Fotó forrása: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

A Ludwig Múzeum nyílt pályázatot írt ki olyan projektek megvalósítására, amelyek a művészet eszközeivel szólítanak meg szűkebb társadalmi csoportokat oly módon, hogy az adott közösség a saját kreativitását megélve találhasson megoldást egy-egy társadalmi problémára, valamint az alkotó folyamat közben megtapasztalhassa a közösség támogató erejét. Olyan művészek vagy művészcsoportok jelentkezését várták, akik elkötelezettek a társadalmilag érzékeny művészet elméleti és gyakorlati kérdései iránt, ugyanakkor aktívak a közösségi alkotás területén is. Nyílt pályázat lezárását követően hét olyan projekt került kiválasztásra, amelyek magas színvonalú közösségi együttműködésen alapuló művészeti alkotások létrehozását vázolták fel.

Zsin Bence Úszó Ház-a egy értelmi sérült fiatalok, hátrányos helyzetű általános iskolások, leendő képzőművészek, egyetemi hallgatók és oktatók, alapítványi munkatársak, illetve helybéli lakosok bevonásával elkészülő mű: egy „úszó ház”, amelyet a résztvevők közösen terveznek és építenek meg, majd beúsztatják az Rücker Aknai Horgásztó közepére, megtapasztalva a találkozás és a megérkezés élményét.

Juhász Rokko, Erdei Krisztina, Szemző Zsófia, Szabics Ágnes, Soltics Miklós, Utcai Dávid, Fischer Judit, Mécs Miklós Művészek az osztályteremben címmel Budapesti iskolákban dolgoz ki egy olyan módszertanhoz kapcsolódó óravázlatot, amely célja a diákok kreatív gondolkodásának fejlesztése. A program az iskolai problémák megoldása érdekében a művészet és más kreativitást igénylő területek módszereit viszi be a tantermekbe.

A Gruppo Tökmag Sárkány Lee címmel egy kollektív színházi előadást fejleszt tovább, komlói leszakadó, kiszolgáltatott társadalmi csoportokkal közösen. Az előadás remek lehetőség a személyes és kollektív érdekérvényesítő képesség fejlesztésére, a reális önbecsülés kialakítására, az önállóság érzetének megismerésére, a közösségben való létezés élményének megtapasztalására valamint a kritikus gondolkodás elsajátítására.

Antje Schiffers német képzőművész magyar gazdálkodókkal lép különleges barter alapú együttműködésre. A művész egy-egy festményt készít a kiválasztott gazdák számára, akik cserébe a mindennapi életükről és munkájukról forgatnak egy-egy 20-30 perces filmet, amelyet egy az adott közösség számára szervezett nyilvános filmbemutatón mutatnak be. A Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni című projekt a kortárs művészethez fűződő elvárásokra és elképzelésekre is rákérdez.

Gyenis Tibor Folytatjuk? névre keresztelt programja a Gyüttment Fesztivál tevékenységét vizsgálja, amely változó helyen valósul meg évről évre, s csupán egy rövid időre lép kapcsolatba a befogadó falu életével. A projekt ennek a rövid találkozásnak a kiegészítése annak reményében, hogy egy hosszabb távú és más jellegű összefogás jöhessen létre a falu és a fesztivállátogatók között.

Benczúr Emese, Imre Mariann, Tarr Hajnalka, Szíj Kamilla, Szira Henrietta közös projektje, a Meglátjuk! egy olyan együttműködésre tesz javaslatot, ami utat mutat és megoldást kínál a látássérültek vizuális és társadalmi elszigeteltségére oly módon, hogy egy képzőművész és egy látásában korlátozott ember együtt alakít ki mindkettőjük számára érthető és érzékelhető közös vizuális nyelvet.

Arborétum címmel mutatja be programját a Ziggurat Project összművészeti társulat. Hat fiatal, pályakezdő művész választ egy-egy tapasztalt, aktív vagy akár már visszavonult alkotótársat, akik egymást és egymás munkáját megismerve közösen hoznak létre egy alkotást, amely egyszerre használja a mai kor technológiai vívmányait és épít be több évtizedes szakértelmet, ezzel is rávilágítva a tapasztalat és a tudásátadás hiányára a különböző generációk között.
A hét projektben összesen 25 művész vesz részt, a közös munka eredményeit egy 2017 decemberében a Ludwig Múzeumban szervezendő kiállításon ismerheti meg a nagyközönség.

A CAPP projektben a Ludwig Múzeum partnerei: Create-Ireland (koordinációs partner, Írország), AGORA Collective és Kunsthalle Osnabruck (Németország), Hablarenarte (Spanyolország), M-Cult (Finnország), Live Art Development Agency, Heart of Glass és Tate Liverpool (Egyesült Királyság).

Forrás: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum