Műtárgyak Éjszakája – 2017. június 10.

2017. június 10-én, első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a Műtárgyak Éjszakáját a műtárgy.com. A délután háromtól este tízig tartó, árverésekkel, beszélgetésekkel, kiállításokkal és koncertekkel színesített programsorozat célja, hogy megmutassa a nagyközönségnek azt, hogy milyen izgalmas a műtárgyak világa. Mivel a Műtárgyak Éjszakáján az összes program ingyenes, így minden érdeklődőnek lehetősége lesz közelebb kerülni és könnyed keretek között megismerni a műtárgypiac sokszor zártnak tűnő világát és felfedezni, hogy a műtárgy fogalomköre mennyire széles.

Annak, akik érdeklődnek a régi bútorok, bútorstílusok iránt, szívből ajánlhatjuk a BÁV mini bútorbecsüs óráit, ahol gyakorlati úton ismerhetjük meg a különböző bútorokat, éppen úgy, ahogy a bútorbecsüs órán teszik a hallgatók. Annak, aki szeretné megtudni, hogy hogyan határozhat meg egy-egy bútort, hogyan állapíthatja meg mikor és hol készült, milyen a stílusa az bátran csatlakozzon Pauló Tamáshoz, a BÁV Akadémia tanárához a Szent István Antikvitásában.

Délután 18 órakor kerül sor egy Élő MúzeumCafé beszélgetésre a BÁV Apszistermében: Mi a műtárgy címmel. 3 ismert szakembert kérdez Martos Gábor, hogy mi is valójában a műtárgy, mi dolga van egy-egy ennek ítélt darabbal művésznek, gyűjtőnek, műkereskedőnek, múzeumnak?

Nagy érdeklődésre lehet számítani a rendezvény egyik legizgalmasabb programján, ahol műtárgy hamisítási technikákat ismerhetnek meg az érdeklődők. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület támogatásával megvalósuló program keretében  15 órától a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékének műtárgyvizsgálati laborjában lehet közelről megismerkedni a hamisítványok leleplezését szolgáló természettudományos vizsgálati módszerekkel.

A hamisítási témakör másik fontos programja a Nagyházi Galériában lesz: egy előadás a hamisítványok típusairól, felismerésük legfontosabb módszereiről és eszközeiről, amit egy rövid vezetés követ a galériában éppen látható művek között. Itt a jelentkezők egy játékban is részt vehetnek és próbára tehetik a megszerzett tudást, ugyanis a szervezők 3-4 hamisítványt rejtenek az alkotások közé, amelyek felismerése a hallgatók feladata lesz.

A rendezvény legkedvesebb programja a Magma Galériában helyt kapó Meseaukció lesz, a jótékonysági árverésen gyerekkönyv-illusztrációk kerülnek a kalapács alá, a licitálással pedig a Tűzoltó utcai Gyermekklinika hivatalos alapítványának, az Őrzők Alapítványnak a munkáját lehet támogatni. Ezen az aukción olyan népszerű gyerekkönyv-illusztrátorok munkáira lehet licitálni, mint Agócs Írisz, aki Berg Judit Maszat és a Cipelő cicák sorozat illusztrátora, vagy Bartos Erika, aki a Bogyó és Babóca szerzője és Sajdik Ferenc, aki a Pom-pom meséinek megálmodója. A licitálók között Bartos Erika illusztrációját sorsolják ki a szervezők. Az árverést Nagy Judit és Beliczai Balázs vezetik.

Az Műtárgyak Éjszakájának másik licitálási lehetősége a Darabanth Aukciósház mini árverése lesz, ahol 100 tétel, köztük bélyegek, régi városképes lapok, numizmatikák, porcelánok, grafikák, és egyéb kincsek, apróságok kerülnek kalapács alá.

Fel lehet keresni a Darabanth Aukciósház értékbecslését is, melynek munkatársai most díjmentesen állapítják meg régi pénzek, bélyegek, könyvek, fotók, kitüntetések és régiségek értékét. Ugyanitt a Darabanth Aukciósházban kerül majd sor egy érdekes előadásra a magyar pénzrendszerekről, pénzritkaságokról és hamisításokról illetve egy workshopra is, ahol a bélyegek iránt érdeklődőket várják, bélyeg vízjel és fogazat vizsgálati bemutatóval. A workshopra amatőr és profi filatélistákat is várnak.

A Resident Art 15, 17 és 19 órakor indít ingyenes sétákat a Falk Miksa utcában, Lipótváros legjelentősebb klasszikus kép-, és műkereskedéseiben. A 17 órás séta alkalmával lakberendezési szempontok mentén ismerhetjük meg a műtárgykereskedéseket.

A Műtárgyak Éjszakáján design bemutatóra is készülhetnek az érdeklődők, amin a 12.madeinhungary+5.MeeD, Határtalan Design kiállítás díjnyertes alkotói lesznek láthatók: Ruttka Andrea textiltervező iparművész az Eventuelle Galériában, Koralevics Rita és Nagy Brigitta designerek kiállítása a Palmetta Design Galériában és Oláh Sándor a MONO art&design galériában. Ezen a napon Molnár Zsuzsa által Regős Anna anyagainak felhasználásával tervezett ruhakollekciót is láthatják az érdeklődők a Palmetta Design Galériában.

Illetve a lakberendezési design iránt érdeklődők egy dekorációs workshop-ra is jelentkezhetnek a Style Centerbe, ahol Müller Mónika lakberendező mutatja be, hogy milyen módon dekorálhatjuk, illetve frissíthetjük fel otthonunk dizájnját apró praktikákkal. A gyakorlati bemutató mellett, a lakberendezőnő elárulja, milyen térrendezési irányzatok, anyaghasználat és formavilág jellemzi a 2017-es évet.

A kortárs művészet kedvelőinek érdemes lesz elnézniük a Kubik Coworking Irodába is, ahol a műtárgy.com Mutasd magad!, fiatal képzőművészeknek szóló pályázata nyerteseinek bemutatkozó kiállítása tekinthető meg. A kiállítás kurátora tárlatvezetést tart és a látogatók személyesen is megismerhetik a művészeket.

A Godot Galéria a hatvan éves ÉS irodalmi és politikai hetilap tiszteletére rendez csoportos kiállítást, az este programja lesz egy kortárs tánc előadás Ekaterina Podoprigora (tánc) és Dóra Attila (basszusklarinét, élő elektronika) előadásában.

A fotográfia is szerepet kap a délután, hiszen az Ágens Művészeti Galériában az érdeklődők fa fényképezőgépekkel, régi objektívekkel, archaikus eljárásokkal (dagerrotypia, ferrotypia) ismerkedhetnek meg, és licitálhatnak az aktuális fotóárverés tételeire.

Az este egyik kései programja lesz a nagyszerű jazzénekesnő, Pátkai Rozina koncertje a Műgyűjtők Házában 20:30-tól, ami előtt Rozina egy új arcát is megmutatja, mert 19:30-tól ugyanott a grafikai alkotásiból nyílik kiállítása.

A Műtárgyak Éjszakájának kiemelt szakmai támogatója a 244 éves BÁV Zrt, aki több helyszínen is izgalmas szakmai programokkal és egy meglepetéssel várja az érdeklődőket. Szakmai támogatóink: A MúzeumCafé, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, a Resident Art Budapest.

Médiatámogatóink: Portfolio.hu, Fidelio

A folyamatosan frissülő programokról bővebben a www.mutargyakejszakaja.hu oldalon illetve FB eseményünkből https://www.facebook.com/events/648208698703253/ tájékozódhatnak az érdeklődők. Valamennyi program ingyenes, de a legtöbb regisztrációhoz kötött.

Forrás: műtárgy.com
,