Könnyű zenei nyárindítás – egész júniusban tart a Hey, June!

Formailag megújulva várja a nyarat a Hey, June!, hiszen az eddigiektől eltérően idén egész júniusban a könnyűzenét ünnepli majd a Müpa. Az előző évekhez hasonlóan idén is minden generációból a műfaj legjava érkezik a Fesztivál Színházba június 7. és 19. között, majd az egész eseményt megkoronázandó június 20-án újra a nemzeti hangversenyterem színpadára áll a legendás KFT.

Európa Kiadó – Fotó forrása: Müpa

A sort a hazai alternatív szcéna egyik alapzenekara, az Európa Kiadó indítja június 7-én. A nyolcvanas évek elején alakult formáció az idők során sok tagcserén és narratívaváltáson átesett, ám minden alkalommal meg tudott újulni. Tette mindezt úgy, hogy közben sosem vesztette el a rá jellemző egyedi stílust és független szellemiséget. Így az immáron harminchat éve működő együttes nemcsak máig aktív, de aktuális és izgalmas része a magyar zenének, hiszen tavasszal mutatták be legújabb albumukat. A lemezbemutató turné tökéletes zárásának ígérkezik a müpás koncert, ahol a zenekari felállás mellett Víg Mihály vendégjátéka is izgalmas estét ígér.

Szeder – Fotó forrása: Müpa

A fiatal dalszerző-énekes-gitáros, Szeder 2014-ben került a figyelem középpontjába Reggeli dal című nótájával. Az egykori francia sanzonfeldolgozásokat játszó akusztikus duett a második lemezre nemcsak formáját tekintve bővült ki, de a hangzásában is sokkal izgalmasabb lett. A szövegek humorosan szókimondóak, a hangzás pedig – többek közt az elektromos gitárnak köszönhetően – vagányabb és bátrabb lett. „Nem szakadtunk el teljesen attól az akusztikus világtól, amelyet tőlünk megszoktak, csak vittünk bele még egy nagy adag spirituszt, és így új távlatok nyíltak meg” – mesélte az új lemezről az énekesnő. A június 9-i koncerten különleges látvány- és hangzásvilággal fűszerezve találkozik a két album.

The Qualitons © sinco.hu – Fotó forrása: Müpa

A hazai könnyűzenei palettán unikumnak számít a The Qualitons zenekar. Zenéjük – amire tavaly még a Red Hot Chili Peppers tagjai is kíváncsiak voltak – leginkább a hatvanas évek beatrockjából inspirálódik, de a kezdeti instrumentális irány után 2013-tól inkább a vokális dalokra helyezték a hangsúlyt, és 2014-ben megjelent Tomorrow’s News albumukat már ezzel az irányváltással adták ki.  A június 14-i müpás koncert is ennek megfelelő lesz: „megszólalnak majd a régi funkslágereink fúvósokkal megtámogatva, valamint a pszichedelikus rockdalok is teret kapnak izgalmas, effektezett hangzásvilágban.

Jónás Vera Experiment – Fotó forrása: Müpa

„Suzanne Vegába oltott Sia”, „a magyar Courtney Barnett”, a fiatal magyar zenészgeneráció egyik legígéretesebb énekes-dalszerzője: az utóbbi időkben így jellemzik Jónás Verát, aki zenekarával, a Jónás Vera Experimenttel külföldi és hazai koncertsorozatok sikerei után június 19-én érkezik a Müpába. A tavaly Junior Artisjus-díjjal is jutalmazott énekesnő legfrissebb, Tiger, now! című albuma pedig idén egy Fonogram-díjat is besöpört. A sokszínű lemez rengeteg műfajt megidéz, a rock and roll és a soul is jól megfér rajta egymás mellett, mégis jóleső, koherens egészet alkot. Ez az összetettség pedig láthatóan nagyon természetesen jön Jónás Verából. A rendkívül intenzív és pozitív sajtóvisszhang mellett a régi-új rajongók egybehangzó lelkesedése mind okot adnak arra, hogy rajta tartsunk a szemünket a Jónás Vera Experimenten.

KFT © Lantos István – Fotó forrása: Müpa

A fesztivál zárásaként június 20-án, tíz év után lép újra a Müpa színpadára a 80-as évekbeli magyar újhullám emblematikus zenekara, a KFT. Méghozzá nem is akármilyen műsorral: a csak erre az estére összeállított programban a legismertebb számok mellett átdolgozások és ritkán játszott dalok is elhangzanak majd. Az együttestől megszokott hangzást ezúttal világzenei hatásokkal tarkítják, hiszen a legendás formáció vendégei Magyarországon élő kínai, marokkói és görög zenészek lesznek. A négyoktávos hangterjedelmű kínai koloratúrszoprán, Zhang Yu (Carolyn), a virtuóz görög kanunjátékos és zeneszerző Sofia Labropoulou, és a marokkói gnawazenész, Saïd Tichiti is fellép majd a kvartettel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

További információk: https://www.mupa.hu/programok/hey-june-2017

Hey, June! 2017

Európa Kiadó
2017. június 7. 20:00
Fesztivál Színház
Vendég: Víg Mihály
További információk: https://www.mupa.hu/program/europa-kiado-2017-06-07_20-00-fesztivalszinhaz

Szeder
2017. június 9. 20:00
Fesztivál Színház
További információk: https://www.mupa.hu/program/szeder-2017-06-09_20-00-fesztivalszinhaz

The Qualitons
2017. június 14. 20:00
Fesztivál Színház
További információk: https://www.mupa.hu/program/the-qualitons-2017-06-14_20-00-fesztivalszinhaz

Jónás Vera Experiment
2017. június 19. 20:00
Fesztivál Színház
További információk: https://www.mupa.hu/program/jonas-vera-experiment-2017-06-19_20-00-fesztivalszinhaz

KFT – Globe
2017. június 20. 20:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Közreműködők: Bornai Tibor, Laár András, II. Lengyelfi Miklós, Márton András
Vendég: Zhang Yu (Carolyn), Sofia Labropoulou, Saïd Tichiti
További információk: https://www.mupa.hu/program/kft-globe-2017-06-20_20-00-bbnh

Forrás: Müpa