Az áldozat jutalma

A szakrális vonatkozások mellett sok általános erkölcsi tanulságot hordoznak Lonovics László elmúlt években készített festményei és grafikái, amelyekből az Artézi Galéria mutatott be egy válogatást. Az Áldozat és Kereszt című sorozatok azt üzenik, hogy a lemondás és a szenvedés megnyitja az utat a felemelkedés felé.

© Lőrincze Géza – Fotó forrása: Artézi Galéria

Az Áldozat című kiállítás képei egy festői témakeresés legújabb állomását jelzik, ugyanakkor felbukkannak bennük Lonovics László korábbi kutatási területei is – mutatott rá Sinkó István a tárlat katalógusához írt előszavában. A most bemutatott festmények és grafikák valóban szorosan kapcsolódnak a Rétegek című sorozathoz, valamint a fénnyel kapcsolatos kísérletezés korábbi megnyilvánulásaihoz Lonovics László művészetében. Azonban minden eddiginél nagyobb bizonysággal mutatják meg azt az utat, amelyen az ember eljuthat a megértéshez.

© Lőrincze Géza – Fotó forrása: Artézi Galéria

A képeket a kereszt és a véráldozat motívuma uralja, egyes esetekben naturálisabb és direktebb formában, máskor áttételesebb módon. A kereszténység legmélyebb titkait hordozzák ezek az alkotások, amelyek a húsvéti ünnepkör gondolatvilágához kapcsolódnak. Lonovics László munkái ugyanakkor nemcsak a vallásos emberekhez szólnak, hanem az általános emberi értékek tekintetében is hangsúlyozza a lemondás, az áldozatvállalás fontosságát.

© Lőrincze Géza – Fotó forrása: Artézi Galéria

Az áldozat mellett ugyanakkor az eredmény is megjelenik, az a tudás, amelyre csak a lemondás révén tehetünk szert. A művész képein ragyogó fények és organikus elemek világunk olyan dimenzióit jelképezik, amelyeket még a modern kor technológiája sem tudott teljes egészében feltérképezni. Lonovics ugyanakkor azt vallja, hogy az emberi elme képes meghódítani ezeket a területeket, eljuthat a káosz felett uralkodó rendszer és harmónia birodalmába. Talán minél nagyobb az áldozat, annál előbbre juthatunk ezen az úton.

A kiállítás június 8-ig látogatható az Artézi Galériában.

© Lőrincze Géza – Fotó forrása: Artézi Galéria

A kiállítás katalógusa:
http://artezi.hu/exhib/2017_lonovics/lono.pdf

A kiállítás honlapja:
http://artezi.hu/exhib.php?exhibition=33

Forrás: Artézi Galéria