Feltörekvő zenekarok foglalják el a Müpa mélygarázsát

Közel ötven zenekar jelentkezett a Müpa rendhagyó tehetségkutatójára, a Garázsband Fesztiválra, akik közül az évadban fellépő művészekből összeállt zsűri választotta ki azt az öt fiatal együttest, akik május 26-án élőben is megmutathatják tehetségüket a színpadon.

Garázsband Fesztivál © Pályi Zsófia, Müpa

Idén újra felnyílnak a sorompók, hogy az autók és a benzingőz átadja a helyet a rock’n’rollnak és egy estére igazi underground klubbá változzon a Müpa mélygarázsa. Az öttagú zenész-zsűri – Bocskor Bíborka, Jónás Vera, Hrutka Róbert, Little G Weevil és Jamie Winchester – pontozta a beérkezett pályázatokat, akik közül az IDEGEN, a Köpönyegforgatók, a Mongoose Limit, a Shaibo és a Sorbonne Sexual került ki győztesen. Ők öten léphetnek tehát majd színpadra május 26-án és küzdhetnek meg a közönség szavazataiért is. A helyszínen legtöbb szavazatot begyűjtő együttesekre további értékes különdíjak is várnak: egy egész nap a Müpa profi hangstúdiójában, fotózással egybekötve, fellépési lehetőség a Ludwig Múzeum exkluzív rendezvényén, valamint interjúlehetőség a Ludwig Múzeum blogján.

Garázsband Fesztivál © Pályi Zsófia, Müpa

A négytagú IDEGEN együttes két pohár száraz vörösbor mellett született meg alig egy évvel ezelőtt, és rövid idő alatt szobazenekarból a hazai alternatív szcéna egyik legújabb szereplőjévé nőtték ki magukat. A fiúk nem félnek az alapvetően rockzenei ritmusokra épülő dalaikat jazz vagy akár latin elemekkel is vegyíteni. Ahogy ők fogalmaznak, arról énekelnek, ami szívből jön. Debütáló kislemezük, a Fekete doboz idén februárban jelent meg, a korongról a Hideg című nótához készült videó pedig alig 2 hónapja látott napvilágot. A Köpönyegforgatók zenekar tavaly decemberben mutatkozott be a Gozsdu Manó Klubban, de a srácok már jó évtizede ismerték egymást, amikor 2015 tavaszán úgy döntöttek, hogy közös zenekart alapítanak. A hanyag eleganciával fűszerezett és modernizált retro funk-rock eszközökkel tálalt arcátlan popzenét játszó banda neve az első, Eső Után című daluk szövegéből ered, amely először szállóigévé, majd a zenekar védjegyévé vált. A zenekar értelmezése szerint a név önmaga iróniája, és hiszik, hogy létezik jó szándékú köpönyegforgatás. A 2011 őszén, Kaposváron alakult Mongoose Limit kifinomult zenei megoldásokkal és váltásokkal teletűzdelt zenéjére leginkább a jazzes soft rock jelző illene. A kezdeti feldolgozások után 2015-ben vették fel első saját albumukat, ami idén februárban egy miniturné kíséretében jelent meg. A fiúk azóta is gőzerővel dolgoznak a saját számokon, amelyekből remélhetőleg a Garázsbanden is hallhat a közönség párat. Az est egyetlen énekesnőjét, Szigeti Zsófit sorai közt tudó Shaibo zenekar bő egy éve alakult, de fiatal koruk ellenére profikat megszégyenítő tudatossággal zenélnek. Tavaly év végén jelent meg első, Coralliumra keresztelt kislemezük, amelyen nyár óta dolgoztak. Több regiszterből táplálkozó dalaikra leginkább a kifinomult jazzes-soulos pop jellemző, ám ami igazán különlegessé teszi a társaságot, az a tagok közt áradó, utánozhatatlan pozitív energia, ami a közönségre is rögtön átragad. A debreceni gyökerű, de a főváros és a cívisváros közötti tengelyen operáló Sorbonne Sexual szép lassan a magyar alternatív szcéna nagyjai közé lép. Ennek fényében jelent meg 2015-ben az első, Fáma címre hallgató nagylemezük, tavalyi ősszel pedig a 30Y előzenekaraként turnéztak az országban. Most májusban pedig érkezik a második, a fiúk szerint nagyon komoly nagylemez, a Kifutás, amelynek lemezbemutatója pár nappal a Garázsbandes fellépés után lesz. A csipetnyi pszichedeliával vegyített stoner jazzt játszó formáció szexepiljének egyébként a basszusgitáros, Vitányi Dávid bajuszát tartja. Többek közt ez is élőben megcsodálható lesz a Garázsbanden.

Garázsband Fesztivál © Pályi Zsófia, Müpa

Garázsband Fesztivál
2017. május 26. péntek 21:00 — 02:00
Mélygarázs

21.00 — 21.40           IDEGEN
22.00 — 22.40           Shaibo
23.00 — 23.40           Sorbonne Sexual
00.00 — 00.40           Mongoose Limit
01.00 — 01.40           Köpönyegforgatók

Kapunyitás: 20:00

A fesztiválra a belépés díjtalan.


Az esemény Facebook eventje: https://www.facebook.com/events/760254407477103/

További információk: https://www.mupa.hu/program/garazsband-fesztival-2017-05-26_21-00-melygarazs



Forrás: Müpa
,