Ciprusi kapcsolatok a Móra-múzeumban

Ciprus és Magyarország kapcsolatáról nyílik tárlat a Móra Ferenc Múzeumban május 20-án, szombaton 11 órakor. A tablókiállításon a keresztes hadjáratoktól kezdve egészen a 2000-es évekig mutatják be a két ország történelmének közös pontjait.

Fotó forrása: Móra Ferenc Múzeum

Magyarország és Ciprus múltjának közös eseményeiről nyílik tablókiállítás a Móra Ferenc Múzeumban. A tárlat célja, hogy megmutassa, milyen sok szálon kapcsolódik egymáshoz a két ország történelmileg.

Kiderül például, hogy közös keresztes hadjáratot indított a két ország II. András idején, majd magyar zsoldosok is szolgálták a ciprusi királyt. A későbbi évszázadokban több híres magyar származású ciprusit is ismerünk: híres fotósokat, a Filharmonikus Zenekar megalapítóját, sőt, a ciprusi futball atyját, Künstler Józsefet. Cipruson játszott Puskás Ferenc is több barátságos meccset 1957-ben.

A „Magyarország – Ciprus: A keresztes hadjáratoktól az Európai Unióig” című kiállítást május 20-án, szombaton 11 órakor a Ciprusi Köztársaság magyarországi nagykövete nyitja meg.

Fotó forrása: Móra Ferenc Múzeum

Forrás: Móra Ferenc Múzeum