Magyarország a spanyol képzeletben – Rendezvénysorozat a magyar-spanyol diplomáciai kapcsolatok 40. évfordulójára

Idén ünnepeljük a Spanyolország és Magyarország közti diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 40. évfordulóját, mely mindkét ország számára fontos esemény. 2017-ben a Budapesti Cervantes Intézetben több alkalommal is megemlékezünk majd az évfordulóról. Az országok közti párbeszéd folyamatos jelenlétét kulturális szempontból szeretnénk bemutatni.

KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS – A FILMVILÁG SPANYOL-MAGYAR KAPCSOLATAI

Május 18-án 18:00 órakor veszi kezdetét az a beszélgetés, mely során Dobos Erzsébet (a Budapesti Gazdasági Egyetem Spanyol Szekciójának vezetője), Csikós Zsuzsanna (a Szegedi Tudományegyetem Spanyol Tanszékének vezetője) és Lénárt András (a Szegedi Tudományegyetem tanára, filmszakértő) a mozi és a filmek világába kalauzol el bennünket, hogy magunk is áttekinthessük az elmúlt 40 év során kialakult filmipari kapcsolatokat.

KIÁLLÍTÁS
A beszélgetés után megnyitjuk a „Magyarország a spanyol képzeletben” című, Cervantes Intézet által szervezett könyvkiállítást. A kiállítás olyan kiadványokat – irodalmi műveket, szövegkönyveket, fotókat – mutat be, melyekben megfigyelhetőek a két ország közt fennálló kapcsolatok és kölcsönhatások. Leginkább a spanyol irodalmi élet Magyarország iránti érdeklődését igyekszünk megragadni Lope de Vega, Federico García Lorca és mások művei által. A kiállításról természetesen nem hiányozhatnak a kortárs irodalomból vett példák sem, melyek izgalmas betekintést nyújtanak a jelenlegi párbeszédbe is. Újra olvashatóvá válik néhány Magyarországnak intézett, csupán egyszer elhangzott gondolat is, melyek üzenete örökérvényű: többek közt I. Juan Carlos egykori király és Javier Marías író beszédét is felidézzük. A kiállítás online katalógusa lehetővé tesz egy életszerűbb megközelítést, mivel tartalmazza a Magyarországon élő, vagy csupán átutazó spanyolajkúak tapasztalatait, elbeszéléseit is.

A rendezvénysorozat további részletei:
Hely: Budapesti Cervantes Intézet
(1064, Vörösmarty u. 32.)
Időpont: 2017. május 18., 18 óra
Nyelv: spanyol, magyar szinkrontolmácsolással

Szervezők:
Spanyol Nagykövetség, Budapest
Cervantes Intézet, Budapest
Együttműködők:
Szegedi Tudományegyetem
Budapesti Gazdasági Egyetem, Spanyol Szekció
Szépművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria
Magyar Tudományos Akadémia, Kézirattár

Forrás: Budapesti Cervantes Intézet
, ,