Kristóf Krisztián: Együttérző tájkép (kiállítás)

Megnyitó: 2017. 05.18. 19:00
Nyitva: 2017.05.19-06.18.

Trafó Galéria

Sejtelmes szituációk és történetek a valóság és a képzelet határvidékéről a Trafó Galéria évadzáró kiállításán. Kristóf Krisztián első nagyobb léptékű önálló kiállításán installációk, objektek, több nézőpontú video-művek taszítják a szemlélődőt álom és ébrenlét közötti állapotba, de olyan eszközökkel is megismerkedhetnek az érdeklődők, amelyekkel a valóság eltorzulása is mérhetővé válik.

Fotó forrása: Trafó Kortárs Művészetek Háza

Kristóf Krisztián (1976) a Kaszás Tamással 2003-ban alapított The Randomroutines tagjaként vált igazán ismertté. A sokrétű alkotópáros Európa-szerte állított már ki az elmúlt több mint tíz évben. De nem csak a csoportban elkövetett alkotásaiért zsebelt be elismeréseket a művész: önálló alkotói tevékenységéért elnyerte a JCE – Jeune Création Européenne Biennale 2013-as fődíját, a Liget Galériában és az Impexben pedig önálló munkákkal mutatkozott be.

Szemléltető ábrákból kiinduló, figurális alapú művészet jellemzi művészetét, de a hangsúly nem a megjelenített alakokra, hanem a megjelenített absztrakt történetekre és szituációkra kerül, amelyek pszichológiai játszmákat indítanak el a szemlélődőben. Együttérző tájkép című kiállításán fikció és realitás határmezsgyéjére taszító munkák szerepelnek, amelyek szabadon hagyják az értelmezési kereteket, és egyfajta „más állapotba” invitálják a kiállítás közönségét.

A művész egybefüggő folyamatként tekint praxisára, így előszeretettel nyúl vissza korábbi műveihez, amelyeket átértelmez, tovább gondol, újrapozicionál. A korábbi művek vagy vázlatok gyakran jóslatként, avagy új művek kiindulópontjaként is szolgálnak. A Trafós kiállítás trambulinja a Kisterem Galériában idén tavasszal nyílt, A Dream on Lucids című Randomroutines tárlat volt. Annak a központi kérdése, lehetséges-e álmunkban találkozni valakivel, álmodhatja-e két ember ugyanazt? A mostani kiállítás címadó installációja is itt került bemutatásra, amelyet kibővítve, miniuniverzummá tágítva hozta létre jelenlegi kiállításában Kristóf Krisztián.

A kiállítás május 18-tól június 18-ig látogatható a Trafó Galéria nyitvatartási idejében.

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza