Gulácsy Lajos újra a topon – A kikiáltási ár duplájáért kelt el Gulácsy festménye a Virág Judit Galéria tavaszi aukcióján

A Virág Judit Galéria 220 festményt és Zsolnay kerámiát felvonultató tavaszi aukcióján számos ritkaság is kalapács alá került: Szinyei Merse Pál képe 44 millió forintot, Boromisza Tibor külföldről hazakerült festményéért pedig  28 millió forintot fizettek. A legmagasabb licitet, 60 millió forintot Gulácsy Lajos “Séta a régi olasz városban” című olajfestménye érte el.

Gulácsy Lajos: Séta a régi olasz városban – Fotó forrása: Virág Judit Galéria

Az aukciós tételek között a Virág Judit Galériánál rendre felbukkannak Gulácsy Lajos festményei, melyek a hazai műkereskedelemben is állandó favoritnak számítanak. Az idei tavaszi aukción megjelent “Séta a régi olasz városban” című olajfestmény korábban az egyik legnevesebb magyar kollekció, a Bedő-gyűjtemény része volt. A mű a festő itáliai ihletettségű művészetének egyik legizgalmasabb alkotása, így nem csoda, hogy többen is versenybe szálltak érte. Végül a 30 millió forintos kikiáltási ár duplájáért, 60 millió forintért kelt el.

Ahogy előzetesen jósolni lehetett, kiemelt figyelem övezte  az árverés egyik szenzációjának kikiáltott Szinyei Merse Pál festményt, hiszen a művész képei ritkán érhetők el a műtárgypiacon. Az est fénypontjaként kalapács alá kerülő “Szép idő (Derűs idő a Balatonon)” című kép licitje 30 millió forintról indult, végül 44 millió forintnál koppant a kalapács. Habár új életműrekord nem született, az egykor Horty Miklós budavári lakosztályát is díszítő alkotás ismét a figyelem középpontjába állította a magyar plein-air festészetet.

28 millió forintért árverezték el Boromisza Tibor “Őszi reggel” című alkotását. Az eddig lappangó, 1911-es festmény érdekessége, hogy korábbi tulajdonosa 600 dollárért vásárolta meg egy floridai árverésen. Nemes-Lampérth József Híd a Szajnán (1920) című képe nem is olyan rég még a Virág Judit Galéria által rendezett Berlin-Budapest című tematikus kiállítás egyik meglepetés darabja volt. A most árverésre kerülő, 12 milliós kikiáltási áron induló, majd 25 millió  forintért értékesített alkotás a művész kiérlelt, drámai erőt sugárzó nagyméretű tusképeinek egyik legszebb darabja. Nem sokkal maradt el ettől az összegtől Tihanyi Lajos “Nagybányai táj” című képe, melyet 24 millió forintért vittek el.

Fotó forrása: Virág Judit Galéria

A festmények mellett számos Zsolnay-ritkaság is az aukció részét képezte. Ezek közül a Sikorski Júlia dekortervei alapján készült szecessziós darab számított a legkiemelkedőbbnek, ami a kikiáltási ár több mint duplájáért, 6,5 millió forintért talált új gazdára. A többi Zsolnay-műremeket is nagy érdeklődés övezte, a kínálatban több múzeumi rangú darab is szerepelt. Rippl-Rónai József kézzel festett, Andrássy Tivadar gróf megrendelésére készült étkészlet-garnitúrából származó tányérja 4,6 millió forintért, míg egy 1902-es, Mack Lajos nevéhez köthető váza 5 millió forintért került új tulajdonoshoz.

A Budapesti Kongresszusi Központ nagytermében jó hangulatban, pergő licitharcok között keltek el a  tételek, amellyel végül 631 millió 240 ezer forintos összleütési értéket ért el a galéria.

Forrás: Virág Judit Galéria