Az Ismael szellemei Cannes nyitófilmje, négy további film az Arany Pálmáért verseng!

A ma kezdődő 70. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál nyitófilmje a kultrendező Arnaud Desplechin Ismael szellemei című alkotása lesz az Oscar-díjas Marion Cotillard, Charlotte Gainsbourg és Mathieu Amalric főszereplésével. Az Ismael szellemei mellett a Vertigo Média további öt filmje szerepel a cannes-i programban: az Arany Pálmáért verseng a görög Jorgosz Lantimosz (Egy szent szarvas meggyilkolása), az ukrán Szergej Loznyica (A szelíd teremtés), a francia François Ozon (Dupla szerető), és a francia Robin Campillo (120 dobbanás percenként); míg a felvidéki Kristóf György Out című, magyar koprodukcióban készült elsőfilmje az Un Certain Regard versenyszekcióban szerepel.

Ma kezdetét veszi a 70. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál. A május 17-28-a között megrendezésre kerülő filmfesztivál a világ legrangosabb ‘A’ kategóriás mozgóképes seregszemléje, amelynek nyitófilmje Arnaud Desplechin Ismael szellemei című alkotása lesz az Oscar-díjas Marion Cotillard, Charlotte Gainsbourg és Mathieu Amalric főszereplésével. A történet főszereplője egy férfi, akinek húsz évvel korábban elhalálozott szerelme váratlanul ismét feltűnik, miközben a férfi már új életet kezdett egy új nő oldalán. Az Ismael szellemei várhatóan szeptemberben kerül a magyar mozikba.

Desplechin alkotása mellett a 70. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál nagyjátékfilmes versenyprogramjába meghívást kapott a görög Jorgosz Lantimosz, az ukrán Szergej Loznyica, a francia François Ozon, és a francia Robin Campillo. Mind a négyen visszatérő szereplői a cannes-i programnak, filmjeikkel számos díjat nyertek az évek során.

Jorgosz Lantimosz A homár című filmjével két éve a zsűri díját nyerte el Cannes-ban és idén Oscar-díjra is jelölték a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában. Akkor és most, az Egy szent szarvas meggyilkolásában (Killing of a Sacred Deer) is Colin Farrell játssza a főszerepet, az Oscar-díjas Nicole Kidman, valamint Alicia Silverstone oldalán. A történet egy briliáns sebész és egy tinédzser furcsa kapcsolatát mutatja be, aki fokozatosan fészkeli be magát a sebész diszfunkcionális családjába. Az Egy szent szarvas meggyilkolása várhatóan ősszel kerül a magyar mozikba.

Egy szent szarvas meggyilkolása – Fotó forrása: Vertigo Média

Az ukrán Szergej Loznyica Ködben című játékfilmje 2012-ben Cannes-ban szintén az Arany Pálmáért versenyzett és végül a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját nyerte el. Loznyica azóta több politikus dokumentumfilmet készített, s most egy új nagyjátékfilmmel tért vissza a cannes-i versenybe. Dosztojevszkij 1876-os kisregényének, A szelíd teremtésnek (A Gentle Creature) a filmadaptációjában ezúttal is a bűn és bűnhődés témakörét járja körbe. A szelíd teremtés ősszel kerül a magyar mozikba.

A szelíd teremtés – Fotó forrása: Vertigo Média

A francia François Ozon filmjei rendszeresen láthatók a magyar mozikban, Ozon A házban és Frantz című filmjét is a Vertigo Média mutatta be hazánkban. A francia film fenegyerekének új, Dupla szerető című thrillerében egy fiatal lány beleszeret terapeutájába, de amikor néhány hónappal később hozzáköltözik, a nő a férfinak egy olyan személyiségét ismeri meg, amely addig rejtve volt előtte. A Dupla szerető várhatóan október 5-én kerül a magyar mozikba.

Dupla szerető – Fotó forrása: Vertigo Média

A francia Robin Campillo Az osztály című, Arany Pálma-nyertes és Oscar-jelölt alkotásnak társ-forgatókönyvírója volt. Campillo most rendezőként szerepel a játékfilmes versenyprogramban. A 120 dobbanás percenként című alkotás a kilencvenes évek elején játszódik, amikor már évek óta szedte a HIV vírus és az AIDS az áldozatait. Aktivisták egy csoportja elhatározza, hogy felrázza a közvélemény közönyét a betegséggel szemben. A 120 dobbanás percenként novemberben kerül a magyar mozikba.

120 dobbanás percenként – fotó forrása: Vertigo Média

Kristóf György első játékfilmje, a Filmalap támogatással készült Out a cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard versenyszekciójába kapott meghívást. Az Out egy ötvenen túli férfi kelet-európai utazásának és útkeresésének története abszurd humorral elmesélve. A szlovák-magyar-cseh-francia-lett koprodukció főszerepében Terhes Sándor látható, operatőre Pohárnok Gergely. A kassai születésű Kristóf György a miskolci egyetem hallgatója volt, majd a prágai FAMU-n végzett filmrendező szakon. Out című filmtervével 2015-ben részt vett a cannes-i filmfesztivál Atelier elnevezésű filmterv fejlesztő fórumán. Az Out a KMH Film koprodukciójában készült a Filmalap gyártási támogatásával, magyar koproducerei Pusztai Ferenc, Taschler Andrea és Lovas Nándor voltak. Az Out a Vertigo Média forgalmazásában június 15-től látható a magyar mozikban.

A Vertigo Média továbbra is elkötelezett híve az értéket képviselő, díjnyertes moziknak, többek között az elmúlt négy év három Arany Pálma-nyertes filmjét (Adéle élete 1-2. fejezet, Téli álom, Én, Daniel Blake), valamint az Arany Medve-nyertes Tűz a tengerent is forgalmazta, továbbá elhozta a magyar mozikba az idén a legjobb film Oscar-díját elnyert, és összesen három akadémiai elismeréssel kitüntetett Holdfényt.

Forrás: Vertigo Média
,