Íszt szájd sztori – határtalan szerelmek – Vegyes házasságok történetei és tárgyi emlékei

Néprajz az Operában címmel a Néprajzi Múzeum kamarakiállítás-sorozat rendezésére vállalkozott az Erkel Színház bemutatóihoz kapcsolódva. Cél, hogy a múzeum gazdag gyűjteményeiből válogatva, tárgyaik és képeik segítségével az operaszerető közönséget közelebb hozzák az egyes darabokban megidézett időkhöz, a hétköznapi szereplők nem hétköznapi világához. Az Íszt szájd sztori – határtalan szerelmek c. legújabb kiállítás május 16-tól látható az Erkel Színházban.

Fotó forrása: Néprajzi Múzeum

A Néprajzi Múzeum 2010–2014 között tárgyközpontú kutatást végzett a Budapesten élő arab, ázsiai, dél-amerikai, indiai, orosz és török bevándorlók körében. Ennek eredményeként a Vándorló tárgyak c. kötetben mutatta be, hogy milyen élethelyzetek, történetek, sorsok sűrűsödhetnek a bevándorlók számára fontos tárgyakban. A kutatásban számos vegyes házasságban élő pár vagy annak egyik tagja vett részt.

Az új kamarakiállítás témája a West Side Story című musical történetének ellenpontozása: olyan, bevándorlók és magyarok között kialakult szerelmek bemutatása, amelyek beteljesültek, együttéléssel, házassággal, családalapítással végződtek. Az emberek mobilitásának egyik állandó mozgatórugója egy másik kultúrából származó pár választása.

Fotó forrása: Néprajzi Múzeum

Gyakran nem a különbségek – legyenek azok etnikai, faji, vallási, életkori, iskolai végzettségtől függő vagy társadalmi eltérések – miatt húzódik határ két ember között, hanem mert egy endogám közösség azt várja tagjaitól, hogy csakis egymás között házasodjanak. A „határátlépőket” kisebb-nagyobb szankciókkal sújthatják, amibe egyesek belebuknak, mások kapcsolata a „ketten mindenki ellen” helyzetben éppen ellenkezőleg megszilárdulhat. Helyzetükből adódóan a vegyes házasságban élők fontos szerepet játszhatnak a közösségeik közötti politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális kapcsolatok kialakításában és ápolásában, s gyermekeik szintén számos módon kapcsolódhatnak szüleik közösségéhez, nemzetéhez.

A bevándorlók személyes tárgyai ritkán válnak múzeumi tárgyakká, hiszen nap, mint nap használják, vagy a környezetükben szeretik tartani őket. A kiállítás anyaga az ő kölcsönzésüknek köszönhetően tekinthető meg. Kurátor: Földessy Edina, sorozatszerkesztő: Pálóczy Krisztina

Forrás: Néprajzi Múzeum