100 szóban Budapest – idén negyedszer várják a frappáns történeteket

Idén negyedszer hirdette meg a Mindspace csapata a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központtal együttműködve a 100 szóban Budapest című pályázatot. A jelentkezők június 30-ig küldhetik be maximum százszavas történetüket, amely bármilyen módon kapcsolódik a fővároshoz. A győztesek pénzjutalmat kapnak, a legjobb száz írás zsebkönyvben is megjelenik, az illusztrátorok munkáiból pedig kiállítás nyílik az őszi CAFé Budapest Fesztiválon és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban.

Fotó forrása: Mindspace

A 2014-ben indult és egyre népszerűbb 100 szóban Budapest című történetíró pályázat lényege az egyszerűség: a résztvevőknek maximum száz szóban kell megfogalmazniuk gondolataikat, érzéseiket, emlékeiket, benyomásaikat Budapestről és a városlakókról. A téma lehet egy kósza ötlet, egy álomkép, egy beszélgetésfoszlány vagy akár egy behajtani tilos tábla is, amiről beugrik egy gyerekkori emlék. A lényeg, hogy a történet rövid, frappáns és eredeti legyen.

A pályázatokat június 30-ig lehet beküldeni online a www.100szobanbudapest.hu oldalon, illetve postai úton vagy személyesen a Lumen Kávézóba (1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 2.). Emellett a pályázatot kiíró Mindspace Nonprofit Kft. a város több pontján helyez ki „100 szóban Budapest” feliratú dobozokat, amelyeket a postaládaként használhatnak a résztvevők. A pályázaton fejenként legfeljebb öt történettel lehet indulni.

Fotó forrása: Mindspace

A pályaműveket szakmai zsűri bírálja el, amelynek tagjai Winkler Nóra újságíró, Nagy Dániel Viktor színművész és Szálinger Balázs költő. A három legjobb történet alkotója pénzjutalmat kap, és idén először külön jutalmazzák a 18 év alatti kategória győzteseit is. Ugyancsak a 2017-es év újítása, hogy pályázatot hirdetnek illusztrátorok számára is, ennek részleteit hamarosan közzéteszik a pályázat honlapján és a Facebook oldalán. A zsűri döntése alapján a legjobb 12 történetet az illusztrátorok munkáival az őszi CAFe Budapest Fesztiválon állítják ki, a díjátadó ünnepségen pedig három történetet megzenésítve is bemutatnak. A pályázat szakmai partnereként a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban (1088 Bp;Szabó Ervin tér 1.) is látható lesz a zárókiállítás október végétől. A 100 szóban Budapest száz legizgalmasabb pályaműve emellett idén is megjelenik zsebkönyv formájában.

Fotó forrása: Mindspace

A 100 szóban Budapest pályázat ideje alatt számos kulturális programot kínálnak a szervezők az irodalomkedvelőknek: lesznek például előadások, felolvasások, elrejtett könyvek és játékok a város különböző pontjain, ezekről szintén a honlapon és a Facebook-on adnak tájékoztatást.

A 100 szóban Budapest pályázat ötletét a chilei Plagio csapata által 14 éve szervezett Santiago en 100 palabras elnevezésű felhívás adta, amit itthon a Mindspace Nonprofit Kft. a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ támogatásával először három évvel ezelőtt hirdetett meg. Az alapgondolat a budapesti pályázat esetében is az, hogy az irodalom és a városi lét összefonódjon, széles közönséget ösztönözzön az írásra, illetve hogy a mindennapi közlekedés és rohanás közben az emberek egy pillanatra megálljanak, és időt szakítsanak az irodalomra. Az első évben 700, a második évben több mint 1200, tavaly pedig megközelítőleg 1300 történet érkezett a pályázatra.

Fotó forrása: Mindspace

További információ:
www.100szobanbudapest.hu
https://www.facebook.com/100szobanBudapest/

Forrás: Mindspace